Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko taloyhtiö ulkoistaa putkiremontin osakkaille?

Toive kotitalousvähennyksistä ei kelpaa perusteeksi.

Koti
 
Seppo Samuli Lehtikuva
Taloyhtiö vastaa vesi- ja viemärijärjestelmistä sekä putkiremontista.
Taloyhtiö vastaa vesi- ja viemärijärjestelmistä sekä putkiremontista. Kuva: Seppo Samuli Lehtikuva
Kaksi ammattilaista kertoo kantansa
asumisen ilmiöihin

Tuula Sario
johtava lakimies,
Kuluttajaliitto
"Ei voi. Taloyhtiössä kunnossapitovastuun määrää ensisijaisesti yhtiöjärjestys. Jos yhtiöjärjestyksessä ei ole määräyksiä kunnossapitovastuun jakautumisesta – ja kerrostaloissa harvemmin on – silloin noudatetaan asunto-osakeyhtiölakia.

Lain mukaan yhtiö vastaa muun muassa talon rakenteista, eristeistä sekä vesi-, viemäri- ja ilmanvaihtojärjestelmien kaltaisista perusjärjestelmistä.

Jos yhtiö toteaa putkien ja vesieristeiden olevan huonossa kunnossa, se ei voi siirtää vastuuta osakkaille. Ensin pitäisi muuttaa yhtiöjärjestystä, mutta se ei ole suositeltavaa. Yhtiöjärjestyksen muuttaminen voi myös olla hankalaa.

On tärkeää, että osakkaat kollektiivina pitävät huolta yhtiöstä. Jos vastuu vesieristeistä ja putkista olisi osakkailla, riskinä olisi, että osa osakkaista laiminlöisi kunnossapitovastuutaan. Talon kunto olisi silloin yhtä huono kuin heikoin osakas.

Vaikka juristi olenkin, voisin kuvitella, että rakennuksen kunnon kannalta kaikkein riskialttiimpia ovat juuri kosteat tilat ja niiden eristeet. Jos rakennus romahtaa, osakkaille jää aika vähän käteen."

 

Jaana Sallmén lakiasiantuntija,
Isännöintiliitto
"Korkein hallinto-oikeus totesi muutaman vuoden takaisessa ratkaisussaan, ettei taloyhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvaa putkiremonttia voi toteuttaa osakkaiden hankkeena kotitalousvähennyksen saamiseksi.

Osakkaat eivät siis voi edes keskenään sopia, että jokainen maksaisi oman osuutensa kunnostuksesta tai tekisi oman urakkasopimuksensa saman urakoitsijan kanssa ja näin yrittäisi päästä omakotitalomaiseen tilanteeseen, jossa osakkaat voisivat hyödyntää kotitalousvähennystä kiinteistökorjauksessa.

Yhtiöjärjestystä muuttamalla on toki mahdollista laajentaa osakkaiden kunnossapitovastuuta koskemaan myös vesi- ja viemäriputkia sekä vesieristettä.

Verottajan mielestä kyse on kuitenkin veronkierrosta, jos osakkaat muuttavat yhtiöjärjestyksen kunnossapitovastuumääräyksiä vain remontin ajaksi, jotta he saisivat verohyötyä.

Kunnossapitovastuun siirtoa osakkaille pitää aina miettiä huolella. Esimerkiksi kerrostalossa se ei toimisi käytännössä.

On aika epätodennäköistä, että talo pysyisi kunnossa, jos jokainen osakas saisi itse päättää, milloin uusii putket ja vesieristeet omassa huoneistossaan."

Tuula Sario
Tuula Sario
Jaana Sallmén
Jaana Sallmén
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!