Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotisiivoojasta ei enää vaieta

Siivoustyön ostaminen on yhä tavallisempaa. Myös asenteet ovat muuttuneet.

Koti
 
Antti Hämäläinen
Siivouksen ostamista ei mielletä enää varakkaiden etuoikeudeksi. Vuonna 2013 kotitaloustyöstä myönnetyn kotitalousvähennyksen sai noin 130 000 suomalaista.
Siivouksen ostamista ei mielletä enää varakkaiden etuoikeudeksi. Vuonna 2013 kotitaloustyöstä myönnetyn kotitalousvähennyksen sai noin 130 000 suomalaista. Kuva: Antti Hämäläinen

Kehtaavatko ihmiset kertoa, että kotiin ostetaan siivouspalveluita? Entistä useammin kyllä, sanoo kulutustottumuksia ja kuluttamiseen liittyviä asenteita tutkiva professori.

"Suomessa elää edelleen vahva tee-se-itse-ajattelumalli. Se on muuttumassa. Siivoustyön ostaminen on entistä hyväksytympää", kertoo sosiologian professori Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta.

Kotisiivoojan käynneistä ei Wilskan mukaan aina haluta kertoa, koska sen pelätään antavan siivouspalveluiden ostajasta laiskan vaikutelman. Varsinkin vanhempi sukupolvi ajattelee, että ihmisen kuuluu siivota itse. Siksi siivoustyön ostamista pidetään turhana.

Nuoremmat ovat Wilskan mukaan kasvaneet toisenlaiseen ajatteluun.

"Nuoret odottavat elämältä enemmän mukavuuksia ja voivat tinkiä muusta, jotta ei tarvitsisi käyttää aikaa siivoamiseen. Lisäksi työelämä koetaan kuluttavammaksi kuin ennen, ja vapaa-aika on tarkkaan ohjelmoitua."

Vanhempien sukupolvien ajatteluun vaikuttaa Wilskan mielestä edelleen ajatus siitä, että kotisiivooja tekee piikatyötä, josta on haluttu päästä eroon.

"Ennen puhuttiin piikatyöstä, nyt siivoustyö ajatellaan palvelujen ostamisena."

Wilskan mukaan viime vuosina vanhempien sukupolvien asenteet ovat muuttuneet. Suuri syy on se, että kotitaloustyöstä voi saada kotitalousvähennyksen. Siivouksen ostamista ei siis mielletä enää varakkaiden etuoikeudeksi.

Tutkija Taija Härkki kertoo, että etenkin vanhempien ikäpolvien asenteet siivouspalvelujen ostoa kohtaan ovat muuttuneet.

"Nyt kotisiivousta ostavat myös vanhemmat ihmiset."

Härkki perusti toistakymmentä vuotta sitten elias.fi -nettitorin, jossa näkyy siivouspalveluita tarjoavien yritysten ilmoituksia. Näyttää siltä, että siivoukselle on enemmän kysyntää kuin mihin palveluita tarjoavat yritykset pystyvät vastaamaan.

"Yrityksiltä tulee viestejä, että he eivät voi ottaa enää yhtään uutta asiakasta", Härkki kertoo.

Verottajan tuoreimmat tiedot kotitalousvähennyksen saajien määrästä ovat vuodelta 2013. Silloin vähennyksen kotona tai loma-asunnossa tehtyyn kotitaloustyöhön sai noin 130 000 suomalaista. Määrä on ollut suunnilleen sama muutamana edellisenä vuotena, mutta selvästi suurempi kuin esimerkiksi vuonna 2008, jolloin vähennyksen sai alle 100 000 suomalaista. Useimmiten kotitaloustyö on siivoamista ja ikkunanpesua.

"On suositumpaa ostaa vähennykseen oikeuttava työ yritykseltä kuin palkata itse siivooja", kertoo ylitarkastaja Petri Manninen Verohallinnosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!