Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten ostaa asunto yksin? Kaverukset ottivat yhteisen asuntolainan

Asuntokaupat jäävät monella haaveeksi, kun lainakuluja ei saa jaettua kenenkään kanssa. Miten yhden hengen talous pääsee kiinni omistusasuntoon? Paula Närhi osti ensiasuntonsa 51-vuotiaana. Mikko Räty taas osti asunnon ystävänsä Anu Korhosen kanssa.

Koti
 
Milka Alanen
Paula Närhi osti hiljattain ensimmäisen oman asuntonsa Vantaan Pähkinärinteestä. Ostopäätökseen vaikuttivat erityisesti asunnon valoisuus ja kohtuullinen hinta.
Paula Närhi osti hiljattain ensimmäisen oman asuntonsa Vantaan Pähkinärinteestä. Ostopäätökseen vaikuttivat erityisesti asunnon valoisuus ja kohtuullinen hinta. Kuva: Milka Alanen

Vantaan Pähkinärinteessä asuva Paula Närhi osti ensiasuntonsa 51-vuotiaana viime marraskuussa. Närhi on asunut suurimman osan aikuisiästään yksin, ja kynnys ottaa asuntolaina oli korkea.

Häntä painoi huoli siitä, riittävätkö tulot lainanmaksuun.

"Olen tehnyt paljon pätkätöitä ja opiskelin aikuisena uuden ammatinkin", hän perustelee.

Kun seurakuntapastorin virka varmistui kaksi vuotta sitten, Närhi ryhtyi kiertämään asuntonäytöissä.

"Vaikka ehkä olisin aiemmin saanut lainaa, tunnen itseni ja tiedän, että huolehtisin liikaa ilman vakituista työtä."

Ennen asunnon ostamista Närhi asui vuokralla ja viimeksi seitsemän vuotta asumisoikeusasunnossa. Asumisoikeusasunnon käyttövastike nousi joka vuosi, ja lopulta hän maksoi rivitalokaksiostaan yli 700 euron kuukausivastiketta. Vastike on verrattavissa vuokra-asunnon vuokraan. Asumisoikeusasuntoa ei voi lunastaa omaksi. Vastaavanlaisissa vuokra-asunnoissa asumiskustannukset olivat silti usein vielä korkeampia.

"Aloin laskea, ettei tuleva eläkkeeni riitä kunnolla vuokranmaksuun, jos asun silloin yksin. Tai sitten asunnon pitäisi olla todella pieni."

Pienten asuntojen hinnat ovat pääkaupunkiseudulla viime vuosina nousseet nopeammin kuin suurten perheasuntojen. Tämä vaikeuttaa monen yksin asuvan asunnon ostamista. Huoneistokeskuksen aluejohtajan Eija Mieholan mukaan samoista asunnoista kisaavat nyt niin ensiasunnon ostajat, pientä asuntoa etsivät vanhukset kuin sijoittajatkin.

"Kasvanut kysyntä on luonnollisesti nostanut yksiöiden ja kaksioiden hintoja", sanoo Miehola.

Pienten asuntojen rakentaminen ei ole Mieholan mielestä pysynyt kysynnän perässä. Helsingissä lähes puolet asuntokunnista on yhden hengen talouksia.

"Ensiasunnon ostajilla ostamista vaikeuttaa myös se, että vuokrataso on korkealla. Silloin omaan asuntoon säästäminen on haasteellista. Rahoituksen saaminen kun edellyttää, että asunnon ostajalla on omia säästöjä tai vakuuksia", Miehola lisää.

Ehdoton enimmäishinta Närhelle oli 150 000 euroa. Hän kävi kymmenissä asuntonäytöissä, kunnes 1970-luvun kerrostalokaksio Vantaan Pähkinärinteessä tuntui oikealta valinnalta.

"Tunnen entuudestaan lenkkipolut ja sienimetsät. Se oli minulle tärkeää."

46 neliömetrin kokoisen kaksion hinta alitti 150 000 euroa. Närhi kävi katsomassa myös yksiöitä, mutta niissä seinät tuntuivat kaatuvan päälle.

Milka Alanen
Avarassa kaksiossa on tilaa myös Nestori-kissalle.
Avarassa kaksiossa on tilaa myös Nestori-kissalle.

"Koti on koti ja tämä tuntui näköiseltäni asunnolta. Myös täällä vierailleet ystäväni sanovat, että asunto on minun näköiseni."

Asunnon ostoon oli käytettävä lainan lisäksi myös omia säästöjä ja vajaan 20 000 euron asumisoikeusmaksu, jonka Närhi oli maksanut asumisoikeusasunnostaan ja jonka hän sai takaisin muuttaessaan pois asunnosta. Nyt hän maksaa lainanlyhennyksiä, korkoja ja yhtiövastiketta. Asumiskulut ovat silti vain parikymmentä euroa korkeammat kuin ennen muuttoa, ja asuntolaina lyhenee joka kuukausi.

Närhen taloyhtiö on velaton ja yhtiövastike kohtuullinen. Ostopäätöstä tehdessään hän otti huomioon myös sen, että taloon on joskus tulevaisuudessa tulossa putkiremontti, mikä tulee vaikuttamaan asumiskuluihin.

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Seppo Hämäläinen kertoo, että pääkaupunkiseudulla yksin asuvat asunnonostajat ovat useimmiten kiinnostuneita yksiöistä ja pienistä kaksioista.

"Tilavat kaksiot alkavat olla monelle yksin asuvalle liian kalliita", Hämäläinen perustelee.

Hämäläinen arvioi, että yksineläjien asunnon ostoa vaikeuttaa myös se, että lainanmaksuun on vain yhden hengen tulot käytettävissä ja pienessä asunnossa on suhteellisesti kalliimmat neliöt kuin suuremmissa.

Milka Alanen
Kaksi sinkkua, Anu Korhonen ja Mikko Räty, säästivät asuntokaupoissa ostamalla yhteisen asunnon.
Kaksi sinkkua, Anu Korhonen ja Mikko Räty, säästivät asuntokaupoissa ostamalla yhteisen asunnon.

Joskus yksin asuvat löytävät tavallisuudesta poikkeavia ratkaisuja, joiden avulla voi päästä kiinni omistusasuntoon.

Helsinkiläinen 39-vuotias Mikko Räty oli asunut kuusi vuotta vuokrakaksiossa Helsingin Vallilassa, kun vuokrasopimus päättyi putkiremontin vuoksi viime vuonna. Räty oli saanut asua edullisesti asunnossa, jonka vuokranantaja ei ollut korottanut vuokraa vuosiin. Yksin asuneella Rädyllä ei ollut säästöjä, eikä hän usko, että hän olisi saanut asuntolainaa yksiön ostoon.

"Ei ollut mukava ajatus, että maksaisin saman verran tai enemmän asumisesta, mutta joutuisin muuttamaan pienempään ja huonompaan asuntoon."

Myös Rädyn ystävä Anu Korhonen, 36, pohti samaan aikaan omaa asumistaan. Korhonen asui Vallilassa omistusyksiössä, mutta hän kaipasi ihmisiä ympärilleen.

"Kun en elä parisuhteessa, haluan asua ystävieni seurassa", Korhonen sanoo.

Korhonen huomasi asuntoilmoituksen, jossa myytiin opiskelijoiden soluasuntokäytössä ollutta 80 neliömetrin kokoista kerrostalokolmiota Vallilassa. Asunto oli ollut jo pitkään myynnissä ja sen hintaa oli laskettu kymmenillä tuhansilla. Perheasunnon ostajat vierastivat asuntoa, koska se oli remontoitu soluasumiskäyttöön. Jokaisessa kolmessa huoneessa oli esimerkiksi oma makuuparvi.

Korhonen ja Räty menivät pankkiin ja tiedustelivat mahdollisuutta saada lainaa niin, että Räty ostaisi asunnosta kolmasosan ja Korhonen kaksi kolmasosaa. Lainat olisivat erilliset.

Asuntokaupassa lainojen vakuutena oli Korhosen omistusyksiö, jonka arvo oli kuudessa vuodessa noussut noin 30 000 euroa. Korhosen yksiö kelpasi pankille vakuudeksi myös Rädyn lainaosuuteen.

Asunnon velaton hinta oli 270 000 euroa. Hintaan sisältyi yhtiölainaosuus noin kymmenen vuotta sitten tehdystä putki- ja julkisivuremontista. Rädyn maksettavaksi tuli 90 000 euroa, ja hän rahoitti osuutensa kokonaan lainalla.

"Sillä rahalla en olisi saanut Helsingistä minkäänlaista yksiötä", Räty sanoo.

Korhosen ja Rädyn yhteinen ystävä muutti viime syksynä kolmanteen huoneeseen alivuokralaiseksi. Hän maksaa asumisestaan vuokraa Korhoselle.

Milka Alanen
Ystävykset Anu Korhonen ja Mikko Räty päättivät ostaa yhdessä asunnon, jossa asuu vuokralla myös kolmas ystävä. Jokaisella on kommuunissa oma huone, yhteistä aikaa vietetään aulatilassa.
Ystävykset Anu Korhonen ja Mikko Räty päättivät ostaa yhdessä asunnon, jossa asuu vuokralla myös kolmas ystävä. Jokaisella on kommuunissa oma huone, yhteistä aikaa vietetään aulatilassa.

Korhonen ja Räty eivät seurustele, mutta he uskalsivat ostaa asunnon yhdessä, koska he olivat olleet ystäviä jo vuosia. Räty tekee vuorotyötä sairaalan vahtimestarina ja Korhonen on päivätyössä suunnittelijana. Korhonen ja Räty ovat sitä mieltä, että yhdessä sinkkutaloudet saavat enemmän rahoilleen vastinetta kuin yksin asuessaan, sillä suuremmassa asunnossa on pienemmät neliöhinnat.

"Liian usein ajatellaan, että suunnilleen kaikki ihmiset perustavat perheen ja asuvat sitten omistusasunnossa perheen kanssa. Jos elää yksin, pitääkö olla tuomittu asumaan yksiössä lopun ikänsä", Korhonen kysyy.

Räty valitsi pisimmän mahdollisen laina-ajan, jonka pankki myönsi. Laina-aika on 25 vuotta. Matalien korkojen aikana asumiskustannukset ovat nyt alle 600 euroa kuussa.

"Vaikka laina ei juuri lyhene, se ei huoleta. Jos asuisin vuokralla, käyttäisin saman rahan joka tapauksessa asumiseen. Todennäköisesti enemmänkin."

Korhonen saa nyt hieman vuokratuloa asunnon kolmannelta asukkaalta ja hän lyhentää omaa asuntolainaansa hieman nopeammin kuin Räty.

Korhonen ja Räty ovat keskustelleet myös siitä, mitä tapahtuu, jos toinen haluaa muuttaa pois asunnosta. Niin voi käydä esimerkiksi silloin, jos toinen tai molemmat alkavat seurustella ja haluavat asua mieluummin kumppaninsa kanssa. Silloin toinen omistaja voi joko lunastaa pois muuttavan osuuden tai sitten asunto myydään.

"Uskomme, että Vallilassa asunnon saa myytyä", Korhonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!