Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksei ikivanhan aurinkokennolaskimen periaatetta voisi ulottaa muuhunkin?

Koti
 
Harri Hautajärvi
Kirjoittaja on arkkitehti ja tekniikan tohtori.

Mikä mahtaa olla Suomen kaikkien aikojen epäonnisin rakennushanke? Se löytynee Eurajoen Olkiluodon saarelta, jonne on yritetty pystyttää ydinvoimalan reaktoria jo kymmenen vuotta. Rakennusvirheitä ja laatupoikkeamia on raportoitu peräti viitisen tuhatta, ja ydinsiilon käyttöönottoa on lykätty yhä kauemmaksi.

Olkiluotoon louhitaan myös luolastoa ydinjätteelle, jonka radioaktiivisuus säilyy vaarallisena seuraavat parisataatuhatta vuotta.

Ydinvoima lanseerattiin kylmän sodan aikakauden teknokraattisessa kehitysuskossa. Suomi tarrautuu siihen edelleen, ja solmii nyt myös vaarallista riippuvuutta venäläiseen ydinvoimateknologiaan.

Energiantuotannossa olisi jo aika suuntautua turvallisuuteen, luonnonmukaisuuteen ja omavaraisuuteen. Tarjolla on monia uusiutuvia ja päästöttömiä energialähteitä. Mallia voitaisiin hakea Saksasta, jossa investoidaan aurinko-, tuuli- ja maalämpövoimaloihin.

Ikivanha taskulaskimeni toimii edelleen omalla aurinkokennollaan. Miksei samaa toimintaperiaatetta voisi ulottaa muuhunkin?

Sähköistyvä maailmamme ja elämäntapamme nielevät päivä päivältä enemmän virtaa, vaikka kulutusta pitäisi laskea. Jos koneet tuottaisivat tarvitsemaansa energiaa, onnistuttaisiin hidastamaan ilmastonmuutosta.

Aurinkovoimaa on hyödynnetty jo satelliiteissa ja laivoissa, ja nyt maailmaa kiertää valoenergialla kulkeva lentokone. On aurinkovoimalla toimivia katu- ja liikennevaloja, lippuautomaatteja, vesipumppuja, ajoneuvoja, ruohonleikkureita ja karuselleja. Rakennusten pinnoitteiksi kehitellään mitä erilaisimpia aurinkokennoja ja -kalvoja.

Aurinkosähköpaneelit ovat halpuneet, mutta varjopuolena on jäteongelma.

Jotkut uudet talot tuottavat jo energiaa muille. Passivisen, suoran lämmön ja valon ohella aurinkoa hyödynnetään lämpöä tuottavilla keräimillä ja sähköä muodostavilla kennoilla. Suomessa aurinkoarkkitehtuuri odottaa vielä tuloaan, mutta tarjolla on tuhatmäärin keräimille ja -kennoille sopivia kattoja.

Talviaika on hämärää mutta tuulista, siis hyvää aikaa tuulivoimalle. Lämpöpumput toimivat ympäri vuoden. Viisain tapa saada energiaa on tehostaa sen käyttöä ja lopettaa tuhlaus.

Naapuritontin uusi päiväkoti kuvastaa tätä aikaa: tyhjiä pihoja valaisee kymmenittäin ulko- ja julkisivuvaloja joka yö. Öisen Suomen autiot kadut, tiet ja aukiot kylpevät kelmeässä, pääosin ydinsähköllä tuotetussa valossa.

Kirjoittaja on helsinkiläinen arkkitehti ja tekniikan tohtori.
hs.koti@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!