Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näillä vinkeillä saat toivomasi asunnon uudiskohteesta

Uudiskohteessa ei ole yleensä remonttihuolia, mutta asunnon jonotus voi turhauttaa

Virve Rissanen HS
Jessi Laurila kävi mahdollisen tulevan kotinsa pihalla Kruunuvuorenrannassa. "Olisi ihana muuttaa pois keskustan hälinöistä tänne meren lähelle", Laurila haaveilee.
Jessi Laurila kävi mahdollisen tulevan kotinsa pihalla Kruunuvuorenrannassa. "Olisi ihana muuttaa pois keskustan hälinöistä tänne meren lähelle", Laurila haaveilee.

Hyytävä tuuli kiidättää hiekkaa silmiin rakennustyömaalla Helsingin Kruunuvuorenrannassa. Koneet ympäröivät harmaan talonrungon.

Jessi Laurila katselee puolivalmista rakennusta mietteliäänä. Vuoden päästä hän saattaa asua siinä.

Talon on määrä valmistua tammikuussa 2016, ja Laurila on kolmantena jonossa haluamaansa asuntoon.

"Koti olisi minulle täydellinen", sanoo Laurila. Se olisi meren lähellä ja sopivan kokoinen, eikä uudiskohteessa olisi heti tiedossa remontteja.

"Vanhassa asunnossani remontoin, mutta nyt en ehkä jaksaisi. Olisi ihanaa, kun sellaisista ei tarvitsisi huolehtia."

Westermarckit ihastuivat uuden asuntonsa suureen lasitettuun parvekkeeseen.
Westermarckit ihastuivat uuden asuntonsa suureen lasitettuun parvekkeeseen.

Haaveilu on helppoa, mutta uudiskohteeseen pääsyä joutuu odottamaan. Asunto saattaa valmistua vasta parin vuoden päästä siitä, kun sen varaa. Ja jos ei pääse ensimmäiseksi jonoon haluamaansa asuntoon, ei ole edes varmaa, että sen saa.

Jessi Laurila oli jo erään asunnon jonossa ensimmäinen, mutta yli vuodeksi sitoutuminen tuntui liian rajulta.

Moni ajattelee samoin ja luopuu asunnosta kaupantekovaiheessa.

"Nyt jonottamassani asunnossa olin kuukausi sitten sijalla kaksitoista, nyt kolmantena. Ihmiset tuntuvat luopuvan jonotuspaikoistaan aika helposti."

Laurila haaveilee hitaskohteesta, jossa asuntoon pääsee kiinni pienellä rahalla. Hän löysi asunnon nettipalvelusta, kun se ei ollut mennyt kaupaksi varsinaisessa hitasarvonnassa.

"En tiedä, säästääkö siinä lopulta rahaa, mutta ainakin alku on helpompi."

Westendissä sijaitseva Westermarckien kerrostalo valmistui elokuussa 2014.
Westendissä sijaitseva Westermarckien kerrostalo valmistui elokuussa 2014.

Uudiskohteiden markkinoilla varallisuudella on väliä. Rakennusyhtiöiden mukaan suurin osa varsinaisten uudiskohteiden ostajista on yli 55-vuotiaita.

Skanskan myyntipäällikkö Kimmo Niemi arvelee, että ikäjakauma johtuu sopivasta elämäntilanteesta.

"On helpompaa päätyä uudiskohteeseen silloin, kun muuttaa isosta asunnosta pienempään", Niemi sanoo.

Juuri näin tekivät Carl-Magnus ja Birthe Westermarck: Kaksikerroksinen paritaloasunto Espoon Nuottaniemessä vaihtui kerrostaloasuntoon Westendissä. Suurin osa naapureista on heidän kanssaan samaa ikäluokkaa.

Matka uuteen kotiin alkoi pari vuotta sitten.

"Ohi ajaessani näin metsässä kyltin, että tähän rakennetaan asuntoja. Otin heti yhteyttä rakennusyhtiöön", kertoo Carl-Magnus Westermarck.

Puolen vuoden kuluttua pariskunta sai piirustukset talosta. Heitä kiinnosti kuitenkin vain yksi asunto: ylimmän kerroksen kulma, jossa on iso parveke.

Carl-Magnus Westermarck soitti rakennusyhtiöön sekunnilleen sillä hetkellä, kun varaaminen alkoi. Hän sai haluamansa. Iltapäivällä samaan asuntoon jonotti jo seitsemän ihmistä.

Edellisen asuntonsa nähdessään Birthe Westermarck tunsi heti olevansa kotona. Vasta rakenteilla olevassa taloon ei päässyt samalla tavalla tunnelmoimaan.

"Piirustuksista sai hyvän kuvan asunnosta. Täällä kodin tuntu tuli siitä, että sai olla alusta lähtien mukana suunnittelussa."

Uudiskohdetaloon tulevan kodin materiaaleihin ja värimaailmaan voi vaikuttaa paljonkin. Westermarckeille ehdotettiin mustia kaapinovia, mutta he halusivat valkoiset.

Kaikkia muutoksia ei kuitenkaan saanut toteuttaa.

"Olisimme halunneet kolmannen terassinoven pois, koska se oli turva. Se ei onnistunut", Birthe Westermarck kertoo.

Tärkeintä uudessa kodissa ovat elämää helpottavat asiat, kuten autotalli alakerrassa. Westermarckit ovat hyvässä kunnossa, mutta asunto on ostettu tulevaisuutta ajatellen. Hissi helpottaa kulkemista vanhempanakin.

"Tämä oli ennakointia", Carl-Magnus Westermarck sanoo.

Tärkeä valintakriteeri olisi myös iso parveke, josta osa on ulko- ja osa sisätilaa. Ulkona ei vielä tarkene olla, mutta kokonaan lasitetussa osassa voi aurinkoisena päivänä juoda jo aamukahvit

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!