Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolumni: Tentti naapurin olohuoneessa palautti uskon politiikkaan

Koti
 
Katri Kallionpää Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.
Kirjoittaja on HS:n toimittaja, joka viettää rivitaloelämää pienen koiran ja aikuisen tyttärensä kanssa.

Sain viestin kaverilta: Huomasitko, ensi torstaina teidän naapurustossa järjestetään musa- ja politiikkailtamat?

Innostuin heti. Kyseessähän oli näiden eduskuntavaalien hauskin uusi ilmiö eli olohuonetentti. Kansanedustajaehdokkaat tulevat Pilvi Torsti (sd) ja Silvia Modig (vas) tulevat tentattavaksi käpyläläiseen kotiin.

Olikin jo aika avata kotien ovet myös politiikalle. Yksityinen tila antaa tapahtumalle kuin tapahtumalle aivan erityisen merkityksen. Elämäni parhaat sushit olen syönyt ravintolapäivänä maunulalaisen rivitalon pihalla ja ikimuistettavin jazzkonsertti oli omassa keittiössäni joulukuun We jazz -tapahtumassa.

Kävellessäni seuraavana torstaina kohti puutaloa pyörittelin mielessäni kysymystä, johon en ollut saanut vastausta vaalitenteistä enkä talousväittelyistä: Voivatko poliitikot ylipäätään vaikuttaa minun elämääni, kun talous sanelee ehdot. Kelkka syöksyy rinnettä alas, eikä siinä ole rattia. Kannattaako tässä tilanteessa edes äänestää?

Portilla paloivat kotoisat lyhdyt. Pöytään oli katettu piirakoita ja afrikkalaisia juomia, hibiskuksenlehtimehua bissapia ja inkiväärijuomaa. Pari vierasta tunsin ennestään, parikymmentä muuta olivat uusia tuttavuuksia. Ensin soitettiin djemberumpuja ja hakattiin käsiä yhteen, sitten siirryttiin asiaan.

Pilvi Torsti aloitti rutinoituneen poliitikkopuheen, mutta hänet keskeytettiin oitis. "Anteeksi, mutta voimmeko puhua asiasta, joka on minulle elintärkeä?" kysyi eräs. Hän halusi tietää ehdokkaiden kannan sukupuoltaan korjaavien ihmisten oikeuksia koskevan translakiin.

Yksi tenttasi ehdokkaiden näkemyksiä yritystoiminnasta. Kinasteltiin kapitalismista, Yhdysvaltain ja EU:n välisestä vapaakaupasta ja kyseltiin, onko Koskelan metsiin suunnitteilla taloja.

En koskaan ehtinyt esittää omaa isoa kysymystäni.

Silti sain vastauksen.

Modig ja Torsti lupasivat, että translaki hyväksytään seuraavassa eduskunnassa. Ainakin yksi ihminen sai lupauksen siitä, että politiikalla on vaikutusta hänen elämäänsä.

Itse vakuutuin siitä, että niin kauan kun ihmiset voivat istua vastakkain, kuunnella toisiaan, puhua ja rummuttaa, he voivat myös vaikuttaa.

En ehkä äänestä kumpaakaan näistä ehdokkaista, mutta äänestää aion.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!