Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensi kertaa kiinteistönvälittäjän asiakkaana

Hyvästä välittäjästä on hyötyä ostajalle ja myyjälle, huonosta ei kummallekaan. Kaksi asuntoa ostanut ja yhden myynyt Sanna Reichmuth, 26, kertoo kokemuksistaan.

Koti
 
Eija Kautonen
Pekka Elomaa
"Kiinnostun uudessa kodissani keittiöistä. Tästä talosta olisi saanut samankokoisia asuntojahalvemmalla, mutta keittiöt olivat huonompia. Keittiöremontti on kallis remontti."
"Kiinnostun uudessa kodissani keittiöistä. Tästä talosta olisi saanut samankokoisia asuntojahalvemmalla, mutta keittiöt olivat huonompia. Keittiöremontti on kallis remontti." Kuva: Pekka Elomaa

"Televisio-ohjelmassa kiinteistönvälittäjä tulee sisään, katsoo ympärilleen ja arvioi asunnon hinnan. Sitten juodaan kuohuviiniä. Naureskelemme sitä kaverien kanssa. Ei asuntokauppa ihan niin helppoa ole", sanoo Sanna Reichmuth.

26-vuotias vantaalainen on ostanut kaksi asuntoa ja myynyt yhden.

Ensimmäisen asunnon Sanna Reichmuth osti 22-vuotiaana.

Hän oli asunut vuokralla kaverin kanssa. Kun vuokra nousi, äiti ehdotti asunnon ostoa.

"Siskolla oli jo omistusasunto, ja äiti oli rakennuttanut omakotitalon yksinhuoltajana", hän kertoo.

Reichmuth kävi ensin pankissa kysymässä, paljonko saisi lainaa. Sitten hän etsi asunnon, jonka sai sillä hinnalla.

Ensiasunto oli 24 neliön yksiö Vantaan Louhelassa.

Enää ei tarvinnut kysyä lupaa, jos halusi koiran tai ripustaa taulun seinälle, mutta asunnon omistajan elämä ei ollut yhtä juhlaa.

"Raha pelotti hirveästi. Ymmärsin vasta pari kuukautta muuton jälkeen, minkä verran rahaa asumiseen menee. Soitin äidille ja sanoin, että on kai muutettava takaisin vuokralle."

"Tajusin myöhemmin, että olisin voinut hakea muutosta veroprosenttiini. Sain veronpalautuksia aikanaan, mutta rahalle olisi ollut käyttöä ensimmäisenä vuonna."

Asuntoa myyneestä kiinteistönvälittäjästä ei jäänyt hyviä muistoja. Hän ei juuri neuvonut ensikertalaista asuntokaupassa.

"Hän puhui ammattitermein. Kysyin monta kertaa, mitä hän oikein tarkoittaa."

Reichmuth ei tiennyt paljon taloyhtiöstä, josta hän oli ostanut asunnon.

"Heräsin aamulla, kun remonttimies tuli ja sanoi, että nyt pitäisi lähteä, täällä alkaa putkiremontti."

"En myöskään ollut kirjoilla taloyhtiössä. Se selvisi vasta kaksi vuotta myöhemmin, kun aloin myydä asuntoa."

Reichmuthin mielestä asunnon ostaminen on vaikeampaa kuin myyminen.

"Pankki kertoo, paljonko asuntoon saa lainaa, mutta kukaan ei kerro, paljonko asuminen maksaa. Se pitää laskea itse."

Yksiö jäi pieneksi, kun asuntoon muutti mies ja koira. Sanna Reichmuth alkoi katsella uutta asuntoa.

Ensiasunnon ostajana hän ei valinnut kiinteistönvälittäjää. Hän valitsi asunnon.

Tällä kertaa Reichmuth valitsi myös välittäjän, koska hänen oli myytävä oma asuntonsa. Asunnon myi sama välittäjä, jolta hän osti uuden kodin.

"Välityspalkkiot vaihtelevat paljon. Tein ehkä virheen, kun en kilpailuttanut välittäjiä, mutta minulle tärkeintä oli persoona. Välittäjä on hetken aikaa paras kaverisi. Hänen kanssaan pitää tulla toimeen."

Reichmuthin paras kaveri löytyi sattumalta. Hän poikkesi kiinteistönvälitystoimistoon kyselläkseen lisää asunnosta, jota oli katsellut netissä. Vastaan tuli välittäjä, joka auttoi.

"Hän selitti asiat niin, että ne ymmärsi. Hän esimerkiksi kertoi, miten sitova ostotarjous on. Jos peruisin tarjouksen, joutuisin maksamaan melkein kymppitonnin korvauksen."

"Hän myös näytti, miten välityspalkkio ja varainsiirtovero lasketaan ja kertoi niistä tarkan summan", kertoo Reichmuth.

"Välittäjiä on moneen lähtöön. Pysy lujana. Älä allekirjoita mitään paperia ennen kuin olet lukenut ja ymmärtänyt sen. Kysy, jos et ymmärrä."

Ensiasunnon myyminen ei ollut Reichmuthin mielestä vaikeaa. Yksiöt käyvät kaupaksi pääkaupunkiseudulla, ja välittäjä hoiti paperityöt: hän arvioi asunnon, keräsi paperit, neuvotteli ostajien kanssa ja teki sopimukset.

"Suurin pulma oli päättää, hyväksynkö tarjouksen vai odotanko parempaa. Jos hylkäisin tarjouksen, jossa ostaja lupaa maksaa pyytämäni hinnan eikä parempaa tarjousta tule, joutuisin maksamaan välityspalkkion."

Reichmuth ei valinnut ostajaa, joka tarjosi asunnosta parhaan hinnan. Hän valitsi ostajan, jolle pankki oli jo myöntänyt lainan. Silloin kauppa ei kaatuisi, jos ostaja ei saisi lainaa.

"Asunnon myynnissä ei kannata kiirehtiä, mutta minulla oli kiire. Olin löytänyt asunnon, jonka halusin. Olisin myynyt omani pois halvemmallakin, mutta välittäjä neuvoi, että älä myy alihintaan."

Vaikka välittäjä on apuna, myyjällä on iso vastuu kaupassa, sillä hän vastaa asunnon virheistä.

"Kerroin välittäjälle ja ostajalle kaiken, mitä tiesin asunnosta, taloyhtiöstä, alueesta ja jopa naapureista. Ehkä sen takia kaupassa ei tullut ongelmia."

Ostaja ei ole soitellut perään, Sanna Reichmuth kertoo.

"Moni sanoo, että välittäjistä ei ole mihinkään. He eivät ehkä tajua, miten paljon työtä kaupan taustalla on. Välittäjä myös neuvotteli vanhan asuntoni ostajalle, minulle ja uuden asuntoni myyjille sopivan asuntojen luovutusaikataulun."

Sanna Reichmuth muutti 62 neliön asuntoon viime juhannuksena. Ensiasunnon myyjä ei rikastu, hän sanoo. Raha-asiat huolettavat yhä.

"Omistusasunto ei ole säästöä, vaan sijoitus. Viiden sadan euron vuokra oli pieni summa verrattuna nykyisiin asumiskustannuksiini."

Reichmuth asuu kihlattunsa kanssa, mutta osti asunnon yksin ja maksaa asuntolainan itse.

"Minusta rahat on pidettävä erillään siihen asti, kunnes ollaan naimisissa. Olen kertonut tämän miehelle, ja hän hyväksyy sen. Hän maksaa juoksevia kuluja."

Tätä hän ei oppinut kiinteistönvälittäjältä.

Hän päätteli sen itse.

Sanna Reichmuth tiesi jo ostaessa, että taloyhtiö valmistautuu putkiremonttiin. "En pelkää sitä. Voin asua hetken aikaa muualla. Kohta saan valita kylpyhuoneen kaakelit."
Sanna Reichmuth tiesi jo ostaessa, että taloyhtiö valmistautuu putkiremonttiin. "En pelkää sitä. Voin asua hetken aikaa muualla. Kohta saan valita kylpyhuoneen kaakelit."
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!