Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako liikehuoneisto varata sauna- tai pyykkivuoron?

Koti
 
Helsingin Sanomat

Onko asunto-osakeyhtiössä olevien liiketilojen omistajilla tai heidän vuokralaisillaan oikeus käyttää taloyhtiön pesutupaa ja saunaa siinä missä asuinhuoneistojen asukkailla?
Kysymys aiheuttaa erimielisyyksiä talossamme, sillä osa osakkaista epäilee, että liiketiloissa asuttaisiin.
 

Isännöintiliiton lakiasiantuntijan Jaana Sallménin mukaan liikehuoneistojen osakkailla tai vuokralaisilla ei ole automaattista oikeutta käyttää taloyhtiön pesutupaa eikä saunaa.

Hänen mukaansa pesutupa ja sauna ovat taloyhtiön tarjoamia asumispalveluita, jotka on tarkoitettu ensisijaisesti asuinhuoneistoissa asuville ihmisille.

Sallmén muistuttaa, että liikehuoneistoissa ei saa asua vaan ne on olemassa liiketoiminnan harjoittamista varten. Siksi taloyhtiö ei hänen mukaansa riko yhdenvertaisuusperiaatetta, vaikka pesutuvan ja saunan käyttäminen kiellettäisiin liikehuoneistojen käyttäjiltä.

"Yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että samassa asemassa olevia osakkaita ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan. Liikehuoneistojen osakkaat ja asuinhuoneistojen osakkaat eivät ole tässä mielessä samassa asemassa", Sallmén tähdentää.

Ehdottoman kiellettyä esimerkiksi saunavuoron vuokraaminen liiketilan osakkaalle tai vuokralaiselle ei kuitenkaan ole.

"Jos talossa on paljon vapaita saunavuoroja, en näe syytä, miksei liikehuoneistonkin käyttäjällä voisi olla saunavuoroa. Jos vapaista vuoroista joutuu kisaamaan, yhtiö voi päättää, että asumisen palvelut ovat vain asukkaiden käytössä", Sallmén sanoo.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!