Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liiat valinnat ahdistavat – Pitääkö kaikesta edes äänestää?

Koti
 
Jari Tammi
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija, jolle koti on syli ja metsä.

Tänään meillä lasten kanssa äänestetään, syömmekö sillisylttyä vai räätikkälooraa. Niin tai näin, terveys voittaa.

Mutta onko kyse demokratiasta? Saavatko lapset epäillä vaalimanipulointia? Äänestää Aku Ankkaa? Vedota perusoikeuksiinsa, joihin kuulemma sisältyy sokeridieetti?

Eikö olisi vain parempi iskeä pakkomenu pöytään ja käskeä nielemään kyyneleet? Vai onko vanhempien autoritarismi vain paituliin puettua diktatuuria?

Puolustukseksi sanottakoon, että auktoriteetti on perheessä välttämättömyys. Lapsi tarvitsee rajat. Kun rajoista pidetään kiinni, lapsi tuntee olonsa turvalliseksi ja välitetyksi.

Samaan aikaan lapsen tahtoa ja toiveita tulisi kunnioittaa. Lasta ei ikinä saa asettaa tilanteeseen, josta ei ole kunniallista ulospääsyä.

Mutta pitääkö kaikesta edes äänestää? Liiat valinnat vain ahdistavat. Päinvastoin kuin valtio, koti ei pysyisi päivääkään pystyssä ilman päätöksiä. Kodissa päätetään tärkeistä asioista siivousvuoroista vauvojen tekemiseen. Ilman järjestystä perhe räjähtäisi ja katoaisi avaruuden mustaan aukkoon.

Sinkkukoti on vielä simppeli talous, iloinen despotia. Annas olla, kun saman katon alle ahtautuu asumaan kaksi aikuista. Jollei ensiriidasta erota, kuten nykytapana on, sitten opitaan kompromisseihin. No, kukapa ei kasvaa haluaisi.

Kaavio monimutkaistuu, kun perhe kasvaa. Siihen lasketaan niin lapset, eläimet kuin pankinjohtaja. Pitää tehdä päätöksiä monen puolesta – monen eriarvoisen kesken, epäinhimillisiin vuorokaudenaikoihin, ei lähelläkään sielun ja ruumiin voimissa.

Ero siitä tulee. Äkkiä tuo täysin vieras ihminen, joka ennen puolisona tunnettiin, luulee voivansa etäpuuttua toisen tapoihin, arvoihin ja makuihin. Lapsille tulee kaksi kotia ja ehkä äiti- ja isäpuolia, bonussisaruksia, lisäisovanhempia, kaikki arvostelemassa ja neuvomassa. Viimeistään silloin tajuaa, että demokratia ei ole oikea tapa prosessoida arkea.

Mikä koti sitten on, lainsäätäjien ja tuomarien krytoratia? Virkamiesten ja kouluttajien teknoratia? Sotaisa anarkia, jossa peliteoriat ja johdattelutaidot ovat kultaa?

Hyvä tie voisi olla teokratia: lapsen pitää uskoa vanhempiensa valintoihin. Siis murrosikään asti, sitten toimii enää massi ja plutokratia.

Tänään meillä ei anneta vaihtoehtoja. Tänään kaikki syövät vaniljavohveleita.

hs.koti@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!