Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi parvekkeeton osakas maksaa taloyhtiön parvekkeiden uusimisesta?

Koti
 

Miksi ison asunnon omistaja maksaa putkiremontista jättisumman, vaikka talon kylppärit ovat samankokoisia?

Miksi ensimmäisen kerroksen asukas maksaa hissistä, vaikkei tarvitse sitä?

Miksi yksiön omistajalle tulee lasku parvekeremontista, vaikka huoneistossa ei ole parveketta?

Moni taloyhtiön maksu voi tuntua epäoikeudenmukaiselta. Epäreiluilta tuntuvia maksuja on etenkin putkiremonttien, hissiasennusten ja parvekekorjausten yhteydessä. Seuraavassa asiantuntijat kertovat, mikä logiikka maksuissa on ja millä perusteella kustannukset jaetaan.

Seppo Samuli Lehtikuva
Mitä enemmän neliöitä, sitä kalliimmaksi putkiremontti osakkaalle tulee – vaikka kylpyhuoneet olisivat kaikissa asunnoissa samankokoiset.
Mitä enemmän neliöitä, sitä kalliimmaksi putkiremontti osakkaalle tulee – vaikka kylpyhuoneet olisivat kaikissa asunnoissa samankokoiset.

1. Putkiremontti

Ihmetys: Ostimme 90 neliön asunnon 1950-luvulla rakennetusta kerrostalosta, johon on tulossa putkiremontti. Asunnossamme on vain yksi kylpyhuone, joka on samankokoinen kuin naapurilla, joka asuu 40 neliön kaksiossa. Joudumme kuitenkin maksamaan putkiremontista enemmän. Miksi?

Selitys: Ensiasunnon ostajalle voi tulla yllätyksenä, että isomman asunnon omistaja joutuu maksamaan putkiremontista enemmän kuin pienemmän asunnon omistaja, vaikka kylpyhuoneet ovat samankokoiset.

Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen sanoo, että taustalla ovat asunto-osakeyhtiölaki ja taloyhtiön yhtiöjärjestys: putkiremontti kuuluu taloyhtiön vastuulle, ja remonttikulujen kattamiseksi osakkailta on perittävä vastiketta.

Vastikeperusteen määrittelee kunkin taloyhtiön yhtiöjärjestys. Vastikkeet voivat perustua esimerkiksi asunnon pinta-alaan tai osakkeiden lukumäärään.

Kaurasen mukaan isomman asunnon omistajalla on yleensä enemmän taloyhtiön osakkeita kuin pienemmän asunnon osakkaalla. Esimerkiksi yksi neliömetri voi vastata yhtä tai kahta osaketta, jolloin kaikki kiinteistön huolto- ja korjauskulut rasittavat enemmän ison asunnon omistajaa.

Putkiremonttimenetelmiä on erilaisia: joko vanhat viemäriputket korjataan sisäpuolelta tai ne uusitaan kokonaan. Mahdollista on myös hyödyntää kumpaakin vaihtoehtoa. Perinteinen menetelmä eli putkien uusinta on suosituin.

Isännöintiliiton putkiremonttibarometrin mukaan perinteinen putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla noin 700 euroa neliöltä. Tällöin 90-neliöisen asunnon osuudeksi putkiremontissa tulee 63 000 euroa ja 40-neliöisen asunnon osuudeksi 28 000 euroa.

Ville Männikkö
Hissirakentamisen kulut jaetaan kaikkien osakkaiden kesken. Eniten kustannuksia tulee ylimmässä kerroksessa asuville.
Hissirakentamisen kulut jaetaan kaikkien osakkaiden kesken. Eniten kustannuksia tulee ylimmässä kerroksessa asuville.

2. Hissin asennus

Ihmetys: Nelikerroksiseen taloomme tehdään hissi jälkiasennuksena. Asumme ensimmäisessä kerroksessa emmekä tarvitse hissiä. Silti joudumme osallistumaan hissin rakentamisen kustannuksiin. Onko reilua?

Selitys: On sikäli, että alimmissa kerroksissa asuvat selviävät hissikustannuksista edullisemmin kuin ylemmissä kerroksissa asuvat, sanoo Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (Ara) hankepäällikkö Tapio Kallioinen.

Asunto-osakeyhtiolaissa määritellään, että hissikulut huoneistoille tulevan hyödyn mukaan.

Nelikerroksisessa talossa neljännen kerroksen huoneistot maksavat 40 prosenttia, kolmannen kerroksen 30 prosenttia, toisen kerroksen 20 prosenttia ja ensimmäisen kerroksen huoneistot 10 prosenttia kustannuksista. Kerroksen lisäksi asunnon koko vaikuttaa siihen, mitä hissi maksaa asukkaalle.

"Tässä on pyritty oikeudenmukaisuuteen. Pahin vaihtoehto olisi, että kaikki maksaisivat saman verran. Taloyhtiössä joku voi hyötyä yhdessä hankkeessa enemmän kuin joku toinen ja toisessa hankkeessa päinvastoin", kertoo Kallioinen.

Jälkiasennettavan hissin hinta on 150 000–300 000 euroa. Helsingin kaupunki avustaa taloyhtiöiden hissihankkeita 10 prosentilla ja Ara enintään 50 prosentilla kokonaiskuluista.

Jos hissin asentaminen maksaisi esimerkiksi 150 000 euroa, avustusten jälkeen maksettavaa jäisi ylimmän neljännen kerroksen sadan neliön asunnossa runsaat 13 000 euroa ja alimmassa kerroksessa 75 neliön kodissa vajaat 2 600 euroa.

Hissi nostaa asunnon ja koko talon arvoa. Viime vuonna taloyhtiöt hakivat avustusta 382 hissille, joista 203 sai avustuspäätöksen. Aran tavoitteena on päästä 500 hissin vuositasolle vuoteen 2017 mennessä. Suomessa on yli 18 000 taloa, jossa ei ole hissiä, ja väki ikääntyy.

Erkki Laine
Kaikki osakkaat ovat velvollisia osallistumaan kunnossapitokuluihin, kuten parvekkeiden uusimiseen.
Kaikki osakkaat ovat velvollisia osallistumaan kunnossapitokuluihin, kuten parvekkeiden uusimiseen.

3. Parvekkeiden kunnostus

Ihmetys: Huoneistossamme ei ole parveketta, mutta osalla naapureista parveke on. Nyt taloyhtiössä on alkamassa parvekeremontti, ja kuulimme, että myös me joudumme maksamaan parvekkeiden kunnostuksesta. Miksi ihmeessä?

Selitys: Parvekkeiden kunnossapito kuuluu taloyhtiön vastuulle, ja remonttilaskujen kuittaamiseksi osakkaat maksavat vastiketta. Parvekkeiden kunnostuksen hinta jakautuu osakkaiden kesken yhtiöjärjestyksessä määritellyn vastikeperusteen mukaan.

"Kyse on taloyhtiön peruskunnossapidosta, ja osakkaat ovat velvollisia osallistumaan kustannuksiin, hyötyvät he siitä tai eivät", sanoo Kiinteistöliiton lakimies Kaisu Terkki.

Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario ei koe epäreiluna, että myös parvekkeettomien osakkaiden pitää osallistua parvekkeiden kustannuksiin.

"Asunnonostajan tulisi perehtyä yhtiöjärjestykseen ja selvittää, mikä on vastikeperuste ja mitkä asiat kuuluvat yhtiön ja mitkä osakkaan kunnossapitovastuulle", Sario sanoo.

Yhtiöjärjestyksestä voi päätellä, että parvekkeiden kunnossapidosta joutuu maksamaan, vaikka omaa parveketta ei olisi.

"Sama asia, jos taloyhtiössä on sauna ja pesutupa. Niiden kustannuksiin osallistuvat kaikki, vaikka palveluita ei käyttäisi", Sario sanoo.

Asukkaat, joilla ei ole omaa parveketta, voivat käyttää porraskäytävän tuuletusparveketta. Siellä parvekkeetonkin asukas voi juoda esimerkiksi aamukahvia tai tuulettaa mattoja.

Koska tuuletusparvekkeet ovat yhteistä tilaa, taloyhtiö voi kuitenkin määritellä järjestyssäännöissä, mitä yhteisillä parvekkeilla saa tehdä ja mitä ei.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!