Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyydä kiinteistönvälittäjiltä tarjouksia – listahinnat eivät kerro totuutta

Koti
 

Kiinteistönvälittäjien hintavertailu ei ole helppoa. Hinnat, joita yritykset ilmoittavat nettisivuillaan, ovat yleensä listahintoja, eivät toteutuneita välityspalkkioita.

HS vertaili kuuden Helsingissä toimivan kiinteistövälittäjän hintoja ja sisältöjä, jos myyntiin laitettaisiin 250 000 euron kaksio. Viidessä listahinta oli hieman alle tai yli 10 000 euroa. Halvin oli Myyntiturvan vajaan 4 000 euron paketti. Yritys toimii vain kasvukeskuksissa.

Myyntiturva hinnoittelee tuotteensa kuitenkin aivan eri periaatteella kuin muut. Listahinnat toteutuvat toimitusjohtaja Timo Metsolan mukaan sellaisenaan.

"Kun palkkiot ovat houkuttelevia, välittäjien aika ei kulu asiakkaiden hakuun."

Kiinteiden hintojen malli on jo paljon laajemmassa käytössä muissa maissa, ilmenee Newsbrokersin kaksi vuotta sitten tehdyssä raportissa. Samassa julkaisussa asianajaja Matti Kasso arvelee, että muutkin firmat joutuvat tuomaan markkinoille oman mallinsa kiinteistä hinnoista. Raportin tilasi Vuokraturva.

Vuonna 2013 Kauppalehti kirjoitti nettiuutisen, jossa tuotiin esille epäilyjä Myyntiturvan vilpillisyydestä. Jutussa välittäjät esittivät epäilyksiään siitä, että Myyntiturva myy asuntoja saman ketjun Vuokraturvan salkkuihin tiskin alta. Metsola vastasi jutun väitteisiin avoimella kirjeellä, jossa hän pyysi viranomaistarkastusta asian selvittämiseksi. Hänen mukaansa tarkastus tehtiin ja mitään tuomittavaa ei havaittu.

Asuntoaan myyvä voi vertailla välittäjäyritysten hintoja netissä, mutta varmin tapa säästää on tehdä monta tarjouspyyntöä.

HS teki syksyllä 2012 kyselyn toteutuneista välityspalkkioista. Lukijoiden vastausten perusteella halvimmat toteutuneet provisioprosentit olivat Remaxilla. Suomen kiinteistönvälittäjien liiton hallituksen puheenjohtaja Pertti Heikkilä kertoo, että välityspalkkiot voivat vaihdella paljonkin. "Kannattaa soittaa välittäjille ja pyytää vaikka muutaman heistä käymään. Hyvä välittäjä arvioi hinnan ja antaa realistisen arvion myyntiajasta."

Heikkilän mukaan yrityksen valintaa tärkeämpää on valita oikea henkilö. Välityspalkkion hinta riippuu välittäjästä.

"Työnantaja antaa raamit, mutta välittäjillä on vapaus tehdä omia ratkaisujaan."

Jos ostaa uuden asunnon välittäjältä ja käyttää häntä myös vanhan asunnon myyjänä, voi jatkokaupasta saada alennusta. Heikkilän mukaan alennus voi olla jopa 20 prosenttia välityspalkkiosta.

"Nykyään pankki ei tosin tahdo rahoittaa kahta asuntoa yhtä aikaa, joten jatkokauppoja ei tule kovin paljon."

Kiinteistönvälitystä valvoo aluehallintavirasto (avi). Etelä-Suomen avin ylitarkastaja Jouko Rikkilä kertoo, että toteutuneet välityspalkkiot poikkeavat listahinnoista.

"Markkinoinnissa pitäisi kertoa yleisesti käytetty hinta. Tosin on kuluttajan edun mukaista, jos hinnasta voi tarvittaessa tinkiä", Rikkilä sanoo.

Valituksia virastolle ei tule niinkään hinnoista, vaan lähinnä tarjousmenettelyistä ja tiedonantovelvollisuuksista. Välittäjän valinta pelkän hinnan perusteella ei kannata, koska epäammattimaisuus voi tulla kalliiksi.

"Omakotitaloissa voi olla luvatta rakennettuja osia, ja kerrostaloon tulevista remonteista saatetaan jättää kertomatta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!