Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Superkommuunissa majailee 18 asukasta kolmessa asunnossa

Helsingin Lönnrotinkadulla asukkaat valitsevat uudet tulijat kolmeen kommuuniin.

Koti
 
Taru Taipale
Tatu Hiltunen
Kommuuni Kosmisen sydän on keittiö. Vasemmalta Maiju Westergård, Karoliina Räsänen, Anne Ketola, Marjo Yli-Koski ja Julia Engblom.
Kommuuni Kosmisen sydän on keittiö. Vasemmalta Maiju Westergård, Karoliina Räsänen, Anne Ketola, Marjo Yli-Koski ja Julia Engblom. Kuva: Tatu Hiltunen

Eteisessä on ruuhkaa. Vuokranvälittäjä on tuonut kymmenen nuorta naista katsomaan kommuunia Helsingin Kamppissa. On syksy 2011, ja Marjo Yli-Koski etsii vuokra-asuntoa.

Yli-Koski on käytännössä aina asunut kimppakämpässä. Hänen toiveissaan on löytää kohtuuhintainen vuokra-asunto keskustasta. Oikotiellä on ollut ilmoitus Lönnrotinkadulla sijaitsevasta kuuden naisen kommuunista, joka täyttää Yli-Kosken kriteerit. Asunnossa on vapaana kaksi huonetta.

Mutta ensin Yli-Kosken pitää miellyttää nykyisiä asukkaita.

Kiinteistönvälittäjä Pasi Pirskanen Top Realista on tuonut asunnosta kiinnostuneet paikalle ja esittelee kämppiskandidaatit asukkaille. Nämä sitten arvioivat, kenen kanssa kemiat kohtaavat ja kenet voi ottaa jakamaan keittiötä ja kylpyhuonetta.

Yli-Koski tekee parhaansa antaakseen itsestään mukavan ja positiivisen kuvan.

Kaikille on omat hyllynsä ruokakaapeissa.
Kaikille on omat hyllynsä ruokakaapeissa.

Kolme vuotta myöhemmin Yli-Koski ja muut Kosmiseksi nimetyn kommuunin naiset haastattelevat Karoliina Räsästä, joka on kiinnostunut vapautumassa olevasta huoneesta.

Räsänen tosin asuu Skotlannissa. Hän epäilee, ettei tule valituksi, koska on ulkomailla.

Mutta Lönnrotinkadulla järjestetäänkin Skype-haastattelu. Räsänen juoksee haastattelua varten kotiinsa Edinburghissa ja avaa tietokoneensa. Lönnrotinkadulla pyörii televisiossa Unelmien poikamies, joten kämppikset ovat jo valmiiksi paikalla.

Kosminen vakuuttaa Räsäsen, ja Räsänen vakuuttaa muut vuokralaiset. Joulukuussa 2014 Räsäsestä tulee Kosmisen toistaiseksi uusin asukas.

Helsingissä noin joka kolmas nuori perheetön aikuinen asuu kommuunissa. Yhteisasumisen suosiota selittää ennen kaikkea se, että pääkaupunkiseudulla on huutava pula yksiöistä. Kun pieniä asuntoja on liian vähän, niiden hinnat ja vuokrat nousevat.

Marjo Yli-Koski maksaa Lönnrotinkadulla 460 euroa kuussa ja Karoliina Räsänen 450 euroa. Sillä saa oman alle 20 neliön huoneen sekä yhteisen keittiön ja kylpyhuoneen.

Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola uskoo, että yhteisasumisen suosiota selittää Helsingissä ennen kaikkea asumisen kalleus.

"Ihmiset eivät nykyään hakeudu kimppa-asuntoihin seuran takia – toisin kuin vielä 1990-luvulla. Silloin ei ollut sosiaalista mediaa, joten päivän päätteeksi oli kiva nähdä kämppäkavereita", sanoo Metsola. Hän itsekin jakoi aikoinaan kaverin kanssa vuokrakolmion Mannerheimintiellä.

"Nykyään kaivataan enemmän oman asunnon rauhaa", Metsola uskoo.

Musiikinopiskelija Maiju Westergårdin huone on tilava.
Musiikinopiskelija Maiju Westergårdin huone on tilava.

Siivousvuoroista pidetään kiinni.
Siivousvuoroista pidetään kiinni.

Kommuunin eteinen on kuin kenkäkauppa.
Kommuunin eteinen on kuin kenkäkauppa.

Kosmiseen syksyllä 2013 muuttanut Maiju Westergård, 23, myöntää ajatelleensa, pystyykö hän asumaan muiden kanssa. Musiikkikasvatuksen opiskelija asui aikaisemmin Turussa yksin.

"Kommuunissa on mukavaa juuri se, että saa halutessaan seuraa – mutta saa myös omaa rauhaa, jos sitä kaipaa."

Viime syksynä Kosmiseen muuttanut Ju lia Engblom, 21, opiskelee vastaanottovirkailijaksi. Hän tosin kertoo heränneensä pari kertaa kämppäkaveri Anne Kantolan, 21, tuubansoittoon.

Kommuunin sydän on keittiö. Koska olohuonetta ei ole, asukkaat kokoontuvat yhteen keittiön puupöydän ääreen. Pöydällä on ruutuliina ja maljakossa tuoreita kukkia.

Pöydän ääressä jutellaan, nauretaan, pidetään tarvittaessa terapiaistuntoja sekä suunnitellaan yhteisiä bileitä.

Jesse eli Jeesus-patsas seuraa elämää ikkunalaudalta. Jessellä on usein hienoja vaatteita päällään.

Kerran Marjo Yli-Koski, 27, ja journalismiopiskelija Anne Kantola törmäsivät keittiössä huonon päivän jälkeen ja päättivät tehdä musiikkivideon.

"Siinä menikin sitten viisi tuntia", Kantola kertoo.

Kaikki eivät aina ehdi saman pöydän ääreen. Siksi kämppiksillä on oma WhatsApp-ryhmänsä, jossa kerrotaan kuulumisia ja kysellään, missä muut menevät. Siellä informoidaan, että pesukone on valmis tai kysytään, onko joku illalla kotona koeyleisöksi esitelmää varten.

Erityisen näppärä se on silloin, kun joku on unohtanut avaimet kotiin.

Jääkaapin ovessa on siivouslista, johon on kirjattu yhteisten tilojen eli keittiön, vessan sekä pitkän eteiskäytävän siivousvuorot. Tosin kaikki ymmärtävät sanomattakin, että jos roskis on täynnä, se pitää viedä ulos.

Hirveästi sääntöjä ei tässä kommuunissa ole, mutta uusille tytöille on kerrottu, että kylpyhuoneeseen ei saa jäädä meikkaamaan. Ja että koti ei ole etkoja eikä jatkoja varten.

Marjo Yli-Koski on nyt asunut täällä yli kolme vuotta ja on pitkäaikaisin vuokralainen. Hän valmistuu vuoden lopussa yhteisöpedagogiksi. Yli-Kosken huone on vaihtunut kerran ja kämppikset monta kertaa.

"Kommuunissa saa halutessaan seuraa, mutta myös omaa rauhaa", tuumaa Maiju Westergård.
"Kommuunissa saa halutessaan seuraa, mutta myös omaa rauhaa", tuumaa Maiju Westergård.

Kommuuneissa ihmiset tulevat ja menevät: Valmistutaan ja siirrytään työelämään. Muutetaan ulkomaille tai yhteen.

Yhteys entisiin kavereihin ei kuitenkaan yleensä kokonaan katkea; moni heistä saa kutsun, kun Kosmisessa biletetään.

Lönnrotinkadun kommuuni saa todennäköisesti pian uuden asukkaan, kun Karoliina Räsänen muuttaa pois Kosmisesta. Räsänen on vuokrannut lähistöltä kaksion, jonne muuttaa myös nuori nainen Uudesta-Seelannista.

Räsänen on luottavainen. Onhan hän tavannut uuden kämppiksensä Skypen välityksellä.

"Jos saisin samaan hintaan oman kämpän, asuisin varmaan silti mieluummin kommuunissa", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!