Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako naapuri kaataa rajapuut omin luvin?

Koti
 
Helsingin Sanomat

Asumme helsinkiläisellä pientaloalueella. Tontit ovat pieniä ja talot lähellä toisiaan. Naapuriaidan takana kasvoi aiemmin jaloja lehtipuita, jotka suojasivat näkyvyyttä ja toivat aurinkosuojaa. Ilman varoitusta naapuri ja moottorisahamies kaatoivat joka ainoan rajapuun. Koska näkösuoja on tarpeen, puutarhuri on pyynnöstä istuttanut rajalle pari uutta puuta.
Onko meidän maksettava uudet puut vai onko naapurilla velvollisuus osallistua kuluihin? Saako omalla tontilla puuhata mitä vain?
 

Kun tontit ovat asemakaava-alueella, tonttipuiden kaataminen vaatii luvan kaupungin rakennusvalvontaviranomaiselta, sanoo Maanomistajien arviointikeskuksen vanhempi neuvonantaja Aulikki Kiviranta. Helsingissä saa kaataa puun omalta tontilta ilman lupaa, jos puu on vaarallinen ympäristölle. Lupa ei ole tarpeen myöskään silloin, kun asemakaavassa ei ole kaadettavia puita koskevia suojelumääräyksiä.

Asemakaava saattaa määritellä puiden lukumäärän. Lukumäärää ei saa alittaa, eivätkä kaadettavat puut saa olla maisemakuvallisesti merkittäviä. Puita saa kaataa enintään viisi, ja tontille pitää vielä kaadon jälkeen jäädä puita pystyyn. Ennen luvan myöntämistä tulee kuulla naapureita, mikäli kaatamisella on maisemallisia vaikutuksia.

Puiden kaatamiseen tarvitaan myös naapurin suostumus, jos puut sijaitsevat tonttien välisellä rajalinjalla. Uusien puiden istuttamiseen ei naapurin sen sijaan tarvitse osallistua, ellei hän halua. Uudet puut saa istuttaa vain rajan omalle puolelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!