Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Menikö herne nenään naapurin kosteista jatkoista? Ilahduta asukkaita purnaamalla asiasta heippalapussa

Koti
 
Tuomas Vimma
Kirjoittaja on helsinkiläinen rakennusalan yrittäjä, joka saa elantonsa rakennusalan konttoritöitä tekemällä ja romaaneja kirjoittamalla.

Kerrostaloasuminen ei sovellu kaikille. Kun saman taloyhtiön jakavat kymmenet erilaiset ja eri elämäntilanteissa olevat ihmiset, on selvää, että konflikteja syntyy. Lehmän hermoilla varustettukin alkaa hiiltyjä, kun yläkerran opiskelijapojalla on kolmannet kosteat jatkot samalla viikolla. Entäs se naapuri, joka "ulkoiluttaa" öisin koiriaan sisäpihalla? Ei aikaakaan, kun kaikki talon koirat alkavat merkata sinne. Aikuinen ihminen puhuisi naapurin kanssa asiallisesti. Kenties naapurin mieleen ei ollut juolahtanutkaan, että toiset ihmiset käyvät päivisin töissä tai eivät nauti koiran virtsan hajusta sisäpihalla. Naapuri voi pohtia omaa käytöstään ja tarpeen vaatiessa muuttaa sitä ilman, että ketään nolataan. Kuinka tylsää!

Sivistyneen kahdenkeskeisen keskustelun ylivoimaisesti huonoin puoli on se, että siitä eivät muut naapurit pääse nauttimaan. Hauskempaa on järjestää kovaääninen kohtaus rappukäytävässä, jolloin lähiasuntojen asukit saavat seurata tilanteen eskaloitumista jopa käsirysyksi. On kuitenkin olemassa vielä hienostuneempi naapurille kuittailun muoto: rappukäytävän ilmoitustaululle jätetty heippalappu. Lapun etu on se, että kaikki rappukäytävän asukkaat pääsevät nauttimaan siitä.

Heippalappuja on monenlaisia, mutta ehdottomasti viihdyttävimmät niistä ovat passiivis-aggressiivisella tyylillä kirjoitettuja ja humoristisia. Pelkkä viittaus talon järjestyssääntöihin osoittaa mielikuvituksettomuutta. Kunnon heippalapussa kyseenalaistetaan sen kohteen henkinen taso esimerkiksi epäilemällä, että onko tämä ylipäätänsä tietoinen siitä, että taloyhtiössä asuu muitakin ihmisiä tai että ihmiset nukkuvat yöaikaan.

Otsikon tulisi aina olla mahdollisimman pirteä. Klassista Heippa!-avausta ei tule väheksyä. Lappuun kannattaa myös piirtää hymynaama. Itse sisällön olisi syytä olla ytimekäs. Lappua ei pidä allekirjoittaa, jotta naapureilla riittää arvailtavaa.

Parhaimmillaan heippalaput ovat todellisia kirjallisia taide-teoksia. Jos oikein hyvä lykky käy, saattaa alkuperäisen viestin kohde vastata siihen omalla lapullaan.

Entä se tärkein kysymys? Onko näistä lapuista todellista hyötyä ongelmien ratkaisussa?

Ei tietenkään, mutta viestittelystä riittää lystiä koko taloyhtiölle parhaimmillaan viikoiksi, jopa kuukausiksi. Tarinan mukaan punavuorelaisen porraskäytävän ilmoitustaululla on käyty heippalappudialogia kohta jo kymmenen vuotta.

Kirjoittaja on punavuorelainen laattakauppias ja vapaa kirjailija.
hs.koti@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!