Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuli takaisin takkaan

Nuohoojan on syytä tarkastaa tulisija, joka on ollut pitkään kylmillään

Koti
 
Juhani Niiranen HS
Taloyhtiö vastaa savuhormien nuohoamisesta, mutta jos hormit ovat osakkaan vastuulla, osakas maksaa nuohouslaskun itse.
Taloyhtiö vastaa savuhormien nuohoamisesta, mutta jos hormit ovat osakkaan vastuulla, osakas maksaa nuohouslaskun itse. Kuva: Juhani Niiranen HS

Vain harva kerrostaloasukas pääsee nauttimaan takkatulen loimusta omassa olohuoneessaan. Uusissa taloissa tulisijat ovat harvinaisia, ja vanhoissa takkoja on asetettu käyttökieltoon.

Esimerkiksi Helsingin keskustassa sijaitsevassa kerrostalossa palotarkastaja kielsi hiljattain takkojen käytön siihen asti, kunnes savuhormit on kunnostettu.

Helsingin Sanomiin yhteyttä ottaneen lukijan kotitalossa on useita kymmeniä asuinhuoneistoja, mutta vain muutamissa niistä on takat.

Eripuraa on aiheuttanut se, kuka savuhormien kunnostuksen maksaa.

Takkojen käyttäjiä tietysti kiinnostaa, voiko taloyhtiö väistää savuhormien kunnostuskustannukset jollain konstilla.

Ei voi, vastaa varatuomari Patrick Lindgren, joka on Suomen asunto-osakkeenomistajien puheenjohtaja.

Hänen mukaansa taloyhtiön täytyy hoitaa lasku savuhormien kunnostuksesta, jos hormien kunnossapidosta ei ole tehty poikkeuksia yhtiöjärjestykseen – ja harvoin on. Jos yhtiöjärjestyksessä ei ole määräyksiä, taloyhtiössä pitää noudattaa asunto-osakeyhtiölakia.

Lain mukaan yhtiön vastuulle kuuluu talon rakenteiden ja perusjärjestelmien, kuten savuhormien, kunnossapito.

"Taloyhtiön on huolehdittava, että takat ovat asukkaiden käytettävissä", sanoo Lindgren.

Samoilla linjoilla on toiminnanjohtaja Kai Haarma Kiinteistöliitto Uusimaasta.

Yhtiö vastaa hormien kunnossapidosta, jos tulisijat tai hormit on tehty rakennuttajan alkuperäisten suunnitelmien mukaan tai yhtiö on teettänyt ne myöhemmin. Käytäntö on tämä siitä huolimatta, että takkoja olisi vain osassa huoneistoja.

"Jos osakas on itse rakennusvaiheessa tai myöhemmin teettänyt huoneistoonsa takan ja hormin, kunnossapitovastuu hormista on osakkaalla."

Yhtiön vastuulla olevien hormien kunnossapitovastuu on mahdollista siirtää osakkaille vain, jos se ei vaaranna yhdenvertaisuutta. Käytännössä näin voidaan tehdä, kun kaikilla osakkailla on tulisija ja sitä palveleva hormi. Sen sijaan itse tulisijan kunnossapito kuuluu lain mukaan aina osakkaan vastuulle.

Tulisija on myös mahdollista herättää henkiin, vaikka sitä ei olisi käytetty vuosikausiin. Jos hormit on asetettu käyttökieltoon turvallisuuspuutteiden vuoksi, tulisijaakaan ei saa käyttää ennen kuin vaaditut kunnostustyöt on tehty ja hyväksytty.

Haarman mukaan osakas ei kuitenkaan tarvitse erikseen lupaa taloyhtiöltä, jos takkaansa haluaa tulen vuosien tauon jälkeen. Asiasta pitää joka tapauksessa olla yhteydessä yhtiön hallitukseen, sillä pitkään kylmänä ollut tulisija vaatii aina nuohoojan tekemän tarkastuksen.

Pelastuslain mukaan yhtiö vastaa viime kädessä savuhormien nuohoamisesta. Jos hormit ovat osakkaan vastuulla, osakas maksaa nuohouslaskun itse. Osakas saa tehdä tulisijan pinnoitteisiin muutoksia ilman taloyhtiön lupaa. "Yhtiölle pitää muistaa tehdä muutostyöilmoitus, jos muutokset voivat vaikuttaa yhtiön vastuulle kuuluviin rakenteiden osiin tai järjestelmiin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!