Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katos pelastaa puutarhajuhlat

Puutarhajuhlat onnistuvat alkukesälläkin, jos varaa pihalle suojaa sateen ja kylmän varalle.

Koti
 
Savanna Saarikko
Mostphotos
Paras sää puutarhajuhlille on tietysti auringonpaiste. Monet ylioppilasjuhlat on kuitenkin vietetty viileissä, jopa kylmissä oloissa.
Paras sää puutarhajuhlille on tietysti auringonpaiste. Monet ylioppilasjuhlat on kuitenkin vietetty viileissä, jopa kylmissä oloissa. Kuva: Mostphotos
Älä unohda valoja, jos juhlat jatkuvat iltamyöhään.
Älä unohda valoja, jos juhlat jatkuvat iltamyöhään.

Katos

Alkukesä on usein kylmä, ja siksi ulkojuhliin kannattaa varata tarpeeksi iso katos. Sen alle pitäisi mahtua kaikki tarjottava. Jos ei sada, katos varjelee ruokaa auringonpaahteelta.

Jos vieraiden on tarkoitus syödä pöydän ääressä katoksen alla, tilaa pitäisi olla on noin neliömetri vierasta kohden.

Kannattaa valita juhlateltta, jonka seinät saa tarvittaessa rullattua ylös: Jos päivä on lämmin, teltta toimii seinättömänä katoksena. Jos sade ja kylmyys yllättävät, teltan sivukankaat voi rullata alas, jolloin vieraat ja ruoat ovat suojassa sateelta ja tuulelta.

Jos pystytät teltan pehmeälle nurmikolle, hanki telttaan myös lattia.

Osta: Pienten ja kevytrakenteisten juhlatelttojen hinnat alkavat parista sadasta. Muista tukea kevyet teltat hyvin kivipainoilla maahan ja naruilla puuhun. Tukevat teltat maksavat satoja tai jopa tuhansia euroja.

Vuokraa: Pienen, parinkymmenen neliön teltan saa vuokrattua 150–250 eurolla, kun sen noutaa ja pystyttää itse. Jos tilaa kuljetuksen ja kokoamisen, hinta kaksinkertaistuu.

Jos vuokraat monta telttaa ja liität ne yhteen, muista lisätä rännit telttojen väliin. Muuten telttaan voi sataa sisään.

Sovella: Jos takapihalla on terassikatos valmiina, hyödynnä sitä: ripusta katoksen avoimille sivuille kankaat sääsuojiksi.

Purjekangaskin sopii katokseksi. Kiinnitä kankaan päät tukevasti esimerkiksi puiden runkoihin tai talon seinustaan.

Jos et halua takapihalle katosta tai telttaa, harkitse markiisia. Sitä voi käyttää myöhemminkin sateelta ja paisteelta suojaamaan.

Hinta: Neljä metriä leveä ja kolme metriä syvä markiisi maksaa noin 2 000 euroa (Kaihdinmaailma Espoo).

Alusta

Varjele puutarhan nurmea korkokengiltä ja vuokraa nurmen päälle muovialusta (noin 7 euroa neliöltä). Voit myös asettaa laattoja tai puisia terassilevyjä kulkureiteille.

Kalusteet

Puutarhassa pitää olla sekä istumapaikkoja että laskutilaa astioille. Pystypöydät säästävät tilaa, mutta varaa myös muutama istuinryhmä.

Kalusteiden ei tarvitse olla keskenään samanlaisia, vaan vähän krouvimpi tyyli sopii ulkoilmaan. Trendinä on muokata olemassa olevasta materiaalista uusi pöytä tai penkki.

Osta: Yksinkertaisia istuinryhmiä (pöytä ja neljä tuolia) saa halvimmillaan muutamalla kympillä. Laadukkaat maksavat muutaman satasen.

Vuokraa: Peruspöytä neljälle hengelle 10 euroa, tuoli 3, penkki 7 ja pystypöytä 15 euroa.

Panosta: Vuokraa designkalusteet juhliin. Yhden tuolin vuokra on noin 30–50 euroa.

Sovella: Kodin ruokapöytä soveltuu usein myös puutarhajuhlien tarjoilupöydäksi. Puutarhakalusteet käyvät hyvin istumapaikoiksi.

Lainaa: Lainaa naapurista lisää puutarhakalusteita.

Tee-se-itse: Kuormalavoista saa koottua tukevia pöytiä ja istuimia, kun pinoaa niitä päällekkäin ja kiinnittää toisiinsa. Kuormalavat voi maalata sopivalla värillä. Kiinnitä pöytään päällimmäiseksi tasainen levy ja heitä päälle tarvittaessa pöytäliina. Kolme kuormalavaa riittää istuinkorkeudeksi, ja päälle voi laittaa räsymattoja tai tyynyjä pehmusteeksi.

Tee-se-itse: Pöydän saa tehtyä myös vanhasta pöydän kannesta tai vaikka ovesta. Jalaksi tynnyri tai pukkijalat Ikeasta. Pukkijalka 10 e/kpl.

Teltan ja markiisin asennustyöstä omalle pihalle voi saada kotitalousvähennyksen. Hinnat ovat suuntaa-antavia.

Muuta

Älä unohda tupakkapaikkaa ja tuhkakuppeja. Muista laittaa pihalle myös roska-astioita, jos käytössä on kertakäyttöastiat.

Jos juhlat jatkuvat iltamyöhään, muista valaistus. Esimerkiksi led-valosarjat ovat turvallisia ja näyttävät hienoilta teltan katossa ja seinillä. Valaise myös kulkureitit.

Lämmittimet

Kvartsilämmittimet (infrapunalämmittimet) lämmittävät myöhäisiä juhlijoita. Kaasulämmittimien kanssa pitää olla varovainen.

Hyvä vaihtoehto on tarjota vieraille huopia ja fleecepeittoja.

Asiantuntijoina: juhlasuunnittelija Sonja Wikström Orchideasta, tapahtumatuottaja Päivi Nikko Crepperiesta ja myyntijohtaja Lassi Lamminpää Stopteltoista.

Jos juhlateltassa tulee auringossa liian kuuma, sen sivut voi rullata ylös.
Jos juhlateltassa tulee auringossa liian kuuma, sen sivut voi rullata ylös.

Paula Bagge
Puutarhakalusteita kannattaa hyödyntää pihajuhlissa.
Puutarhakalusteita kannattaa hyödyntää pihajuhlissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!