Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkomaalaiset ihmettelevät asumista Suomi-kodissa

Mäntylöillä on vieraillut ulkomaisia matkailijoita niin Kiinasta, Australiasta kuin Koreastakin

Marja Hakola

Illan emäntä on kattanut ruokapöydän valmiiksi. Pöydässä on vanha Arabian astiasto, Wirkkalan viinilasit ja keväänkeltaiset servietit: sopivan suomalainen arki-illan kattaus.

Maire Mäntylän kotiin Helsingin Oulunkylään on tulossa entuudestaan tuntematon aviopari, uruguaylainen mies ja hänen amerikkalainen vaimonsa. Heitä odotellessa on hetki aikaa selailla pöydällä olevaa vieraskirjaa. "Thank you for a wonderful evening" siinä lukee useita kertoja.

Kävijöitä on ollut ainakin Australiasta, Japanista, Kiinasta, Koreasta, Italiasta, Etelä-Afrikasta ja Yhdysvalloista.

"Eteläafrikkalaisten kanssa leivoimme piparkakkuja. Saimme kyhättyä kokoon jonkinlaisen piparkakkutalonkin", muistelee Maire.

"He halusivat ottaa sen mukaansa lentokoneeseen ja näyttää omaisille kotona. Pakkasimme sen pahvilaatikkoon."

Yhdysvaltalainen Christine Johnson ihastelee vanhaa harmonia, jonka Maire Mäntylän äiti on tuonut mukanaan Bostonista.
Yhdysvaltalainen Christine Johnson ihastelee vanhaa harmonia, jonka Maire Mäntylän äiti on tuonut mukanaan Bostonista.

"Viekö sähkösauna paljon sähköä?" kyselee Christine Johnson.
"Viekö sähkösauna paljon sähköä?" kyselee Christine Johnson.
Marimekon Mariskooleja löytyy monista suomalaiskodeista.
Marimekon Mariskooleja löytyy monista suomalaiskodeista.

Maire ja Timo Mäntylä avaavat kotinsa oven tuiki tuntemattomille ihmisille viisi kuusi kertaa vuodessa. Useimmiten vierailu menee saman kaavan mukaan: ensin katsastetaan koti, sitten syödään ja seurustellaan – englanniksi, saksaksi, espanjaksi tai ruotsiksi.

Silloin tällöin vieraiden toiveena on tehdä yhdessä jotain suomalaista. Pariskunta on leiponut vieraiden kanssa piparkakkuja, patikoineet Lammassaaressa, saunoneet mökillä ja tutustuneet avantouintiin Pikkukoskella.

Maire vetää takin päälleen ja lähtee vieraita vastaan Oulunkylän juna-asemalle.

Christine Johnson ja John Watkins ovat onneksi oikeassa junassa, vaikka he olivat turhaan etsineet englanninkielisiä opasteita. Töistä tuleva Janne Mäntylä, Mairen ja Timon poika, on sattumoisin samassa junassa. Janne ja hänen vaimonsa Marjukka Mäntylä ovat luvanneet isännöidä iltaa yhdessä Mairen kanssa, sillä Timolle sattui tärkeä meno.

"Welcome", sanoo Marjukka Mantylä ja auttaa vieraiden takit naulakkoon.

"Haluaako joku villasukat jalkaan? Meillä on kylmät lattiat", Maire Mäntylä sanoo ja kiiruhtaa hakemaan vieraille juotavaa.

Tervetuliaismaljat juodaan olohuoneessa. Janne kaataa laseihin kotitekoista omenatuoremehua muovikanisterista.

Maire Mäntylä kertoo mökillään olevista omenapuista, ja Christine Johnson ja John Watkins kuvailevat kotipihallaan Kolumbiassa kasvavia mangopuita, jonka hedelmistä he tekevät mangochutneya.

Artikkeliin liittyvät

Juttu luistaa, ja pian ihastellaan kevään ensimmäisiä krookuksia puutarhassa.

Ulkomaalaiset vieraat löytävät Mäntylöiden olohuoneeseen Cosy Finlandin kautta. Kirsti Sergejeffin perustama yritys järjestää kohtaamisia Suomeen tulevien matkailijoiden ja suomalaisten välille.

Cosy Finlandin listoilla on lähes sata erilaista kotia – yhden hengen talouksista suurperheisiin ja yksiöistä hulppeisiin kaupunkikoteihin. Kaikissa niissä asuu tavallisia suomalaisia ihmisiä, jotka ovat innokkaita kutsumaan kylään matkailijoita ja seurustelemaan heidän kanssaan.

"Suomessa on paljon erilaisia matkailukohteita, mutta on ihan oma juttunsa viettää iltaa paikallisten ihmisten kotona", Segejeff sanoo.

Matkailijoita kiinnostaa suomalainen koti, elämäntapa ja ruoka. Kiinalaiset ja japanilaiset haluavat nähdä, miten suomalainen laittaa esille artekit, iittalat ja marimekot.

Joku saattaa kurkistaa astiakaappiin nähdäkseen, miten kuivausritilä toimii. Toista kiinnostaa ruisleipä tai sima.

Amerikkalaisen vieraan erityistoiveena oli saada seurata jääkiekko-ottelua suomalaisen perheen kanssa.

Japanilainen mies halusi ehdottomasti Mikkeliin katsomaan järvimaisemaa. Sergejeff löysi hänelle kyläpaikan vähän lähempää, järven rannalta Vihdistä, ja mies oli haltioissaan. Seuraavalla kerralla hän toi vaimonsa mukanaan.

On myös matkaajia, jotka haluavat osallistua perheen kanssa jouluvalmisteluihin tai juhannuksen viettoon.

"Koti voi toimia kulttuurien kohtauspaikkana. Vieraiden kanssa voi harjoittaa kielitaitoaan ja totuttaa lapset kohtaamaan uusia ihmisiä tutussa ympäristössä. Eräs emäntä sanoi kerran, että yksinhuoltajana hänellä ei ole varaa matkustaa, mutta nyt hän voi tavata omassa olohuoneessaan ihmisiä eri puolilta maailmaa", Sergejeff kertoo.

Suomalaisen lasitaiteen mestarin Oiva Toikan linnut koristavat Mäntylöiden olohuonetta.
Suomalaisen lasitaiteen mestarin Oiva Toikan linnut koristavat Mäntylöiden olohuonetta.

Illan emäntä ei ole ottanut stressiä vieraiden tulosta. Hän on imuroinut ja laittanut pöydille juhlavat pöytäliinat.

Ruoaksi hän tarjoaa itse viljellyistä maa-artisokista valmistettua keittoa, kylmäsavulohta, paistettua lohta, keitettyjä perunoita, porkkanoita ja lanttua sekä salaattia.

Maire Mäntylä vetäytyy hetkeksi keittiöön. Janne ja Marjukka Mäntylä esittelevät vieraille yläkertaa.

Sauna kiinnostaa vieraita.

Onko tämä sähkösauna? Kuinka kuumaksi se tulee? Kuinka paljon sähköä se vie? Eikö se ole kallista? Meillä Kolumbiassa sähkö on hyvin kallista.

Janne Mäntylä ja John Watkins, insinöörejä molemmat, keskustelevat asiantuntevasti sähköntuotannosta ja hinnoista.

Christine Johnson kertoo illan emännälle Islannista, jossa perhe kävi ennen Suomeen tuloaan. Innokkaina sukelluksen harrastajina he olivat sukeltaneet jääkylmässä vedessä. Marjukka Mäkelä taas kertoo, että hänen anoppinsa Maire käy usein avannossa talvisin. "Kyllä kai hänellä on märkäpuku päällä?" Christine Johnson huudahtaa.

"Syömään", Maire Mäntylä kutsuu. Ruisleipä, hapankorppu ja lanttu ovat uusia makuja maailmaa kiertäneelle parille.

John Watkins kertoo grillaavansa mielellään lihaa. Christine Johnson on intohimoinen piirakoiden tekijä.

Välillä katsotaan valokuvia isäntäperheen lapsista –niinhän kylässä kuuluu tehdä.
Välillä katsotaan valokuvia isäntäperheen lapsista –niinhän kylässä kuuluu tehdä.

Vieraat maistoivat ruisleipää ja hapankorppua ensimmäisen kerran.
Vieraat maistoivat ruisleipää ja hapankorppua ensimmäisen kerran.

Moni epäili Kirsti Sergejeffin bisnesideaa, kun hän runsaat kymmenen vuotta sitten suunnitteli yrityksen perustamista. "Luuletko todella, että suomalaiset avaavat kotinsa ventovieraille", kysyi eräs.

Sergejeff laittoi lehteen pienen ilmoituksen, jossa etsi isäntäperheitä. Sähköposti täyttyi vastauksista: kymmenet ja taas kymmenet huushollit ilmoittautuivat mukaan toimintaan.

Cosy Finland korvaa isäntäperheille ruoasta aiheutuvat kulut. Ideana on tarjota vieraille tavallista suomalaista ruokaa, ei mitään gourmet-illallisia. Ateriakaan ei ole aina välttämätön, iltaa voidaan viettää saunoen, leipoen tai mölkkyä pelaten.

Illallispöydässä vieraat ihmettelevät sitruunoita: ovatpa ne suuria! Heillä niitä kutsuttaisiin ranskalaisiksi sitruunoiksi, French lemons.

Jälkiruoaksi on mustikkakiisseliä. Vieraisiin tekee suuren vaikutuksen se, että Maire Mäntylä on itse poiminut mustikat metsästä.

Keskustelu polveilee mukavasti sinne tänne. Vieraat kertovat kotikaupungistaan Bogotasta ja lapsistaan, joista yksi asuu Japanissa, toinen Kanadassa ja kolmas Yhdysvalloissa.

Maire Mäntylä kertoo Bostonissa syntyneen, yli satavuotiaan äitinsä tarinaa. Puhutaan Amerikan siirtolaisista ja elämästä Etelä-Amerikassa. Jutellaan suomalaisesta koulusta ja siitä, missä suomalaiset lomailevat.

Pari päivää vierailun jälkeen Christine Johnsonilta tulee sähköpostiviesti.

"Vietimme erittäin mukavan illan Maire Mäntylän kotona. Maire, Janne ja Marjukka kertoivat avoimesti elämästä Suomessa. Maire oli valmistanut herkullisen päivällisen, saimme tutustua hänen kotiinsa ja näimme suomalaisen saunan. En jaksa uskoa, että saunominen auttaa ihoa sietämään paremmin kylmää kuten Janne kertoi. Mutta se oli oikein kiinnostavaa!"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!