Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asunnonhankinnassa ei makseta vain tilasta, vaan myös tunnelmasta ja sijainnista

Koti
 
Riina Katajavuori
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija, joka asuu 1950-luvun kerrostalossa.

Oli marraskuu, kun kuvittajaystäväni Salla kävi meillä ensivierailulla. Seisoimme ikkunan ääressä, katsoimme pihaa ja puistikkoa.

Ja tuolla alhaalla menee siis joki, hämmästeli Salla.

"Joki" oli tyhjänä kimmeltelevä leveä katu. Kieltämättä asfaltin kiilto puiden lomitse muistutti veden pintaa. Nauratti. "Joen" takana pilkotti K-kaupan liikevalo.

Sen jälkeen olen koettanut lainata Sallan katsetta ja nähdä ikkunastani joen. Kun öisin hiipparoin asunnossa, "joki" on talvella ohuen lumen peittämä ja syksyisin virtaava. Illuusiota ei kokonaan riko edes harvakseltaan ohi ajava bussi tai taksi.

Myös Henrika Ringbomin Maarit Sarasteen kaipuu -romaanissa Mannerheimintien paikalla virtasi vuolas joki. Nerokasta!

Kun olin vuokraamassa uutta työhuonetta ja ihmettelin kallista vuokraa, vuokranantaja totesi, että sisältyyhän vuokraan muutakin kuin pieni huone. Sähköt, sosiaalitilat, vessa, käytävien siivous.

Totta. Edellinen kellarityöhuoneeni oli kolme kertaa isompi ja vuokra puolet pienempi, mutta eipä sieltä näkynyt taivaan lakeutta eikä maisemia yli kattojen. Ei ollut vessaa eikä vesipistettä.

Ei asunnonhankinnassakaan aina tilasta makseta, vaan miljööstä, tunnelmasta ja sijainnista.

Ensimmäisenä yönä tässä kodissa huomio kiinnittyi vastapäiseen paloasemaan. Verhoja ei vielä ollut. Paloaseman sisällä häämöttävät oranssit paloautot tuntuivat vahtivan untamme elollisina ja turvaa tuovina kuin lastenohjelmien puhuvat ajopelit.

Myös äänimaisema on tärkeä. Omaan äänimaisemaani kuuluu vapusta myöhäiseen syksyyn lippakioskin iloinen biletys. Hipit myyvät jäätelöä ja soittavat iltaisin vinyylejä. Jalkapallon MM-kisojen aikaan viritettiin valkokangas ja perustettiin kisakatsomo kiskan kupeeseen.

Koulun päättäjäispäivänä ihmiset kokoontuvat ruohikolle mansikkakakkujen ja puteleiden kanssa. Viikonloppuisin kansa myy lippakiskan kirppiksellä turhia tavaroitaan. Tumma paahto tuoksuu ja kulmakunnan bändi soittaa swingiä Django Reinhardtin hengessä.

Koti levittäytyy isolle alueelle oman olohuoneen ulkopuolelle. Ahtaista asunnoista valutaan pihoille ja tantereille. Teinit grillaavat omilla kallioillaan, mustarastas lurittaa kaikille.

Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija, joka asuu 1950-luvun kerrostalossa.
hs.koti@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!