Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset eivät osaa enää nikkaroida – ammattilaiset tekevät yksinkertaisiakin remontteja

Koti
 
Savanna Saarikko
Näin vaihdat silikonit
Näin vaihdat silikonit
Silikonien asennus on sotkuista puuhaa, eikä amatöörin työ aina kestä läheltä katsomista. Rakennusalan ammattilainen Janne Tervonen antaa vinkit silikonien vaihtoon. Toimittaja Savanna Saarikko, kuvaus ja editointi Ville Männikkö.

Kotinikkarin selviytymiskurssi on ollut pitkään yksi suosituimmista kursseista, joita Seppo Silvennoinen on vetänyt Espoon, Helsingin ja Vantaan työväenopistoissa. Kurssilaiset harjoittelevat niin poraamista, naulaamista kuin lampun vaihtoakin.

"Kyllä nykyihminen näköjään tarvitsee opastusta näissä asioissa. Naulaamisessa aloittelija iskee niin kuin salama, ei koskaan kahta kertaa samaan paikkaan", Silvennoinen sanoo.

Hän arvelee, että vielä 40 vuotta sitten suomalaiset osasivat taitavasti remontoida ja korjata, mutta sitä taitoa on enää harvalla.

Kimmo Räisänen
Seppo Silvennoinen on vetänyt 20 vuotta remonttikursseja työväenopistoissa. Hänellä on höyläpenkki kesämökilläkin.
Seppo Silvennoinen on vetänyt 20 vuotta remonttikursseja työväenopistoissa. Hänellä on höyläpenkki kesämökilläkin.

Kotinikkarikurssin lisäksi Seppo Silvennoinen pitää sisä- ja ulkoremonttikursseja. Niiltä kurssilaiset hakevat tietoa eri mate-riaalivaihtoehdoista ja remontointitekniikoista.

Hän kehottaa olemaan tarkkana, kun valitsee sopivaa maalia. Rautakaupoissa usein tarjotaan ensimmäisenä vaihtoehtona lateksipohjaista maalia, mutta monille puupinnoille öljymaali sopii paremmin.

Luennoilla Seppo Silvennoinen kertoo, miten kotiremontoija maalaa, tapetoi, laittaa listat paikoilleen ja vaihtaa silikonit. Hän käy materiaalit ja työvaiheet läpi kohta kohdalta.

Silvennoinen opettaa myös työvälineiden kuten jyrsimen, sirkkelin, ruuvinvääntimen ja vannesahan käyttöä. "Kurssilaiset eivät tiedä esimerkiksi sitä, onko kierre oikea- vai vasenkätinen tai miten mutteri eroaa pultista."

Remontointikurssit ovat aina täynnä, ja ne myydään loppuun usein viidessä minuutissa.

Sisäremonttikursseja Silvennoinen vetää neljä kertaa vuodessa ja ulkoremonttikursseja saman verran. Päivätyökseen hän opettaa teknistä työtä helsinkiläisessä peruskoulussa.

Suurin osa kurssien osallistujista on naisia, kuten työväenopistoissa yleensäkin. Osa on jäänyt leskeksi ja joutuu nyt tekemään kaiken itse.

"Nykyään ihmiset ovat liian arkoja. Heiltä puuttuu varmuutta eikä heillä ole tukihenkilöitä, joilta remontoimista voi oppia."

Artikkeliin liittyvät

"Esimerkiksi sisäseinien maalaaminen on äärimmäisen helppo juttu."

Monet kuitenkin turvautuvat ammattilaiseen yksinkertaisissakin remonteissa. Syynä voi olla ajanpuute tai se, että vapaa-ajalla monet mieluummin harrastavat kuin remontoivat.

Myös Starkin kuluttajamyyntijohtaja Anne Koskinen uskoo, että nykyään ihmisillä ei välttämättä ole halua, taitoa tai aikaa tehdä remonttia itse.

"Kymmenen viime vuoden aikana ammattilaisten käyttö remontoimisessa on lisääntynyt selvästi. Tässä taloudellisessa tilanteessa moni tekee ehkä maalaamisen ja laminaatin asennuksen itse, mutta kun pitäisi laatoittaa tai tehdä muita vaativampia töitä, pyydetään mieluummin ammattilainen", Anne Koskinen arvioi.

Koskisen arvion mukaan puolet tekee remontin itse ja puolet teettää sen ainakin osittain ulkopuolisella.

Myös Keskossa on huomattu, että kotiremonteissa käytetään yhä enemmän ammattilaisia.

Into tehdä remonttia itse voi myös riippua asuinpaikasta, uskoo rauta- ja sisustuskaupan johtaja Timo Pesonen.

"Pääkaupunkiseudulla ammattilaiset tekevät suhteessa enemmän kotiremontteja kuin muualla maassa."

Trendi näkyy myös Seppo Silvennoisen kursseilla: osa hakee oppia voidakseen vahtia, että remonttimiehet tekevät kotona asiat oikein.

"Se on ihan järkevää", Silvennoinen sanoo.

Nikkarointi ja remontointi ovat Silvennoiselle työ ja harrastus. Viime kesänä hän rakensi mökillään huvimajan.

Kotona hän tekee itse lähes kaiken, myös keittiö- ja kylpyhuoneremontit.

"Esimerkiksi keittiön välitilan kaakelointi on hirveän helppoa, sitä pelätään turhaan. Kunhan vaan tekee pohjatyöt ja saumaukset huolella."

Silvennoisen kaakelointikurssi on aina täynnä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!