Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka maksaa kosteusmittaus­laskun? Asiantuntija vastaa

Koti
 
Helsingin Sanomat
Mika Ranta / HS
Asunnon kostean tilan mittausta kosteusmittarilla.
Asunnon kostean tilan mittausta kosteusmittarilla. Kuva: Mika Ranta / HS

Kysy asumisesta -palstalla selvitetään, kuka maksaa kosteusmittauslaskun ja saako polkupyöriä säilyttää naapurirapussa.

Asuntoni parkettiin ilmestyi tummentumia puolen neliömetrin alalle. Ilmoitin asiasta huoltoyhtiölle, joka tilasi paikalle kosteusmittaajan.
Mittaaja piti jälkiä epäilyttävinä ja teki muutaman näytereiän. Mittaukset näyttivät normaaleja lukemia. Nyt sain isännöitsijältä laskun, jossa minua vaaditaan maksamaan puolet kosteuskartoituksesta eli vajaat 200 euroa. Perusteena on kartoituksen tulos. Saako isännöitsijä päättää asiasta?
 

Taloyhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvat muun muassa talon rakenteet, osakas vastaa asuntonsa pintamateriaaleista. Lähtökohtaisesti kulut maksaa se, joka lähtee tutkimaan omalle vastuulleen kuuluvia osia, sanoo lakimies Marina Furuhjelm.

Tässä tapauksessa kosteusmittaaja on tilattu taloyhtiön päätöksestä, kun on epäilty, että rakenteissa on vaurioita. Yhtiö ei voi kuitenkaan laskuttaa osakasta, kun on selvinnyt, ettei yhtiön vastuulla olevissa rakenteissa ollutkaan vikoja.

Osapuolten on sovittava kuluista etukäteen: jos rakenteissa ei ole vaurioita, osakas maksaa kulut. Jos vaurioita on, laskun maksaa yhtiö tai kustannukset jaetaan puoliksi. Asiasta olisi pitänyt sopia osakkaan kanssa.

Lain mukaan taloyhtiön pitää myös korjata sellaiset huoneiston sisäpuoliset osat, jotka rikkoutuvat yhtiön tutkimusten tai korjausten takia. Siksi sen tulee korjata mittausreikien takia rikotut pintamateriaalit osakkaan asunnossa.

Furuhjelmin mukaan osakas saa jättää laskun maksamatta. Jos lasku on jo maksettu, osakas voi vaatia rahojaan takaisin. Ellei yhtiö ei suostu maksamaan 200:aa euroa osakkaalle, asia pitää käsitellä käräjäoikeudessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!