Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakene Punavuoresta ja velkavankeudesta vaikkapa Kemijärvelle

Koti
 
Harri Hautajärvi
Kirjoittaja on arkkitehti ja tekniikan tohtori.

Hei luova luokka ja itsensä työllistäjät! Vallatkaa itsellenne kaupunki!

Tarjolla olisi vaikkapa Kemijärvi. Vuosikymmenien velkaorjuuden voi unohtaa, sillä asuntoja voi ostaa jopa 95 prosenttia halvemmalla kuin Helsingin Punavuoressa.

Työt hoituvat verkon välityksellä, ainakin taajamissa. Raatamista voi vähentää eikä tarvitse kököttää ruuhkissa. Matka Kemijärveltä Helsinkiin taittuu junan makuuhytissä.

Tietotekniikan piti mahdollistaa etätyö syrjäseuduilta, mutta kävikin toisin. Maakunnissa väki vähenee, ja muuttajia vetävät muutamat kasvukeskukset. Niissä on asuntopula, ja vuokriin menee valtaosa tuloista. Verotuloja siirretään ylihinnoiteltujen vuokra-asuntojen omistajille asumis- ja toimeentulotukina.

Moni päätyy pakon edessä asuntosäästäjäksi. Vuokra- ja omistusasuntojen jatkuva kallistuminen on johtanut ahtaaseen asumiseen, ja työmatkoihin tuhraantuu helposti pari tuntia päivässä. Tätä ongelmaa halutaan lisätä.

Helsingin yleiskaavan ideana on ahtaa pääkaupungin nykyisten rajojen sisälle 250 000 uutta asukasta. Se tarkoittaa myös viheralueiden lohkomista rakentamiselle. Tässä on ristiriita, sillä lisääntyvä väki tarvitsisi enemmän virkistysralueita.

Jotkut väittävät väestön kasaantumisen olevan siunaus. Pikkukaupunkien ja kirkonkylien annetaan mummoutua. Autioiksi jääneitä kerros- ja rivitaloja puretaan. Monen suomalaisen asunto-omaisuuden odotetaan romahtavan entisestään.

Kemijärviä on Suomessa kymmenittäin. Millä muulla kuin alehintaisilla asunnoilla muuttotappiokunnat voisivat houkutella asukkaita?

Kemijärvellä pitäisi olla muuttajille tarjottavanaan muutakin kuin kauniit vesistömaisemat, läheinen kansallispuisto ja laskettelurinteet. Moni kaipaisi myös rakennetun ympäristön laatua ja historiallista kerroksellisuutta – kaupunkikulttuuria ja kaunista arkkitehtuuria, uutta ja vanhaa.

Kemijärven ydinkeskustasta on vastikään purettu vanha linja-autoasema ja jälleenrakennuskauden komea liiketalo Pohjanpirtti. Purkamiset on hoidellut S-ryhmä pystyttääkseen tilalle halvalla tusinatyylillään ABC-aseman ja S-marketin.

Muuttoliikettä kasvukeskuksiin ei voi seisauttaa, mutta myös muuta maata pitäisi kehittää eikä autioittaa. Se vaatii ymmärrystä myös kunnilta itseltään. Maaseutukuntien päätöselimissä edistyksellä ja kulttuurilla saatetaan kuitenkin käsittää eri asioita, kuin Punavuoren trendikahviloissa.

Kirjoittaja on helsinkiläinen arkkitehti ja tekniikan tohtori.
hs.koti@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!