Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin rakennat tai remontoit helppohoitoisen kodin lapsiperheelle

Koti
 

Säilytystilat

Koti pysyy helpommin järjestyksessä, kun kaikille tavaroille on oma paikkansa. Vaikka tavaroiden karsiminen on muotia, kaikkea ei voi heittää pois. Esimerkiksi harrastusvälineet vievät paljon tilaa.

Pyykkihuoltoa helpottaa, jos vaatekaapit ovat lähellä kodinhoitohuonetta. Näin vaatteita ei tarvitse kuljettaa makuuhuoneeseen. Tosin monessa kodissa vaatekaapit ovat yhä makuuhuoneessa.

Liukuovet säästävät tilaa. Jos tilasta ei ole pulaa, voi harkita ylellistä walk-in closetia eli pukeutumishuonetta, jossa vaatteet ovat kauniisti esillä ja peilillekin on tilaa.

Arkieteinen

Pääsisäänkäynnin lisäksi tai sen yhteydessä on hyvä olla arkieteinen eli suomeksi kuraeteinen. Siellä voi huuhtoa kumisaappaat ja koiran tassut, jopa säilyttää lastenvaunuja. Myös urheiluvälineiden säilytykseen ja huoltoon arkieteinen on hyvä paikka.

Useimmiten arkieteisen lattia on laatoitettu, mutta esimerkiksi muovimattoakin voi käyttää.

Pääsisäänkäynti

Eteisessä on hyvä olla tarpeeksi tilaa vaatteille. Naulakoita kannattaa sijoittaa myös lasten ulottuville.

Kengät vaativat yllättävän paljon tilaa, koska eri harrastuksiin on omansa. Ahdasta tulee viimeistään, kun lasten kaverit tulevat kylään. Kenkien pyyhkimistä varten voi sisällekin laittaa harjasmaton.

Kodinhoitohuone on usein kylpyhuoneen vieressä, jotta likavaatteet voi jättää sinne saunaan mennessä. Jos kodinhoitohuoneesta pääsee ulos, pyykit on helppo viedä kuivumaan.

On tärkeää, että huoneessa on tilaa pyykkien kuivatukseen, jottei kuivaustelineitä tarvitse pitää makuu- tai olohuoneessa.

Jos kodinhoitohuone on samaa tilaa kuraeteisen kanssa, puhtaat ja likaiset vaatteet voivat mennä sekaisin.

Olohuone

Lapset leikkivät mieluiten siellä, missä vanhemmatkin ovat. Siksi yhteisistä tiloista kannattaa tehdä mahdollisimman avaria. Kun olohuone ja keittiö ovat samaa tilaa, vanhempi voi sekä laittaa ruokaa että pitää lapsia silmällä. Olohuoneessa on hyvä olla säilytyslaatikko tai lipasto, johon lelut on helppo kerätä.

Lapsiperheelle sopii sohva, jossa on irrotettavat ja pestävät päälliset. Myös nahkasohva on hyvä vaihtoehto, sillä siitä tahrat on helppo pyyhkiä. Jos kotona on koiria tai kissoja, kannattaa valita sohva, josta lemmikin karvat on helppo imuroida.

Keittiö

Nyt suositaan tehokkaita keittiöitä, joissa on pienessä tilassa toimivat ratkaisut, eikä kaapeissa säilötä turhia tavaroita. Laatikot ja apteekkarinkaapit ovat hyviä, koska niiden avulla saa kaappien takaosatkin käden ulottuville. Kun astianpesukoneen ja uunin sijoittaa lattiatasoa ylemmäksi, niitä käyttäessä ei tarvitse kyykistellä.

Tiskirumbaa voi helpottaa myös kahdella astianpesukoneella. Likaiset astiat laitetaan toiseen koneeseen ja puhtaat otetaan suoraan käyttöön toisesta. Konetta ei siis tarvitse erikseen tyhjentää. Uunin sijoittaminen korkealle on turvallinen ratkaisu, koska silloin lapset eivät pääse siihen käsiksi. Myös induktioliesi on turvallinen, koska levy ei ala kuumentua, ellei sen päällä ole oikeanlaista materiaalia.

Lattiat

Koiran tai kissan kynsistä tulee herkästi naarmuja parkettiin. Laminaatti on kestävämpää kuin parketti, ja lankkulattia siitä hyvä, että sen voi hioa useamman kerran kuin parketin.

Myös vinyylikorkkilattia on hyvä vaihtoehto. Se on lämmin, pehmeä, hiljainen ja vähentää kaikumistakin, eikä siihen tule helposti naarmuja.

Kylpyhuone

Lapset haluavat usein kylpeä ammeessa. Kannattaa suunnitella se niin, että sen voi tarvittaessa poistaa lasten vartuttua. Moni haluaa kaksi suihkua, mutta aika harvoin ne ovat yhtä aikaa käytössä. Siksi toisen suihkun paikalle voisi suunnitella jotain tarpeellisempaa.

Makuuhuoneet

Perheenjäsenet viettävät suurimman osan ajastaan yhteisissä tiloissa, joten makuuhuoneisiin ei kannata tuhlata neliöitä. Vanhempien huoneeseen kannattaa kuitenkin jättää tilaa yöpöydille, tuolille ja mahdollisesti pinnasängylle.

Terassi

Tontit pienenevät, mutta terassit suurenevat. Terassi on helppohoitoisempaa kuin nurmikko, ja siksi sitä suositaan. Lasitettu terassi tuo kotiin lisää tilaa keväällä ja syksyllä.

 

Asiantuntijat: sisustussuunnittelija Helena Karihtala, rakennussuunnittelija Anu Rönkkö, Omatalo, ja liiketoimintajohtaja Jukka Vaaramo, Kastelli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!