Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljä perhettä rakensi kimpassa – uusi omakotitalo huonokuntoisen rivitaloasunnon hinnalla

Neljä omakotitalorakentajaa teki kimpan Helsingin Maunulassa. Toteutustapoja oli kolme erilaista.

Koti
 
Anna-Kaisa Huusko
Liisa Takala
Juha Mäntymäki ja Janna Nieminen viimeistelevät talonsa sisätiloja. Seuraavaksi taloon asennetaan keittiö. Perheen pitäisi päästä muuttamaan uuteen kotiin kesän alussa.
Juha Mäntymäki ja Janna Nieminen viimeistelevät talonsa sisätiloja. Seuraavaksi taloon asennetaan keittiö. Perheen pitäisi päästä muuttamaan uuteen kotiin kesän alussa. Kuva: Liisa Takala

Maunulan pohjoispuolelle on noussut nelisenkymmentä toisiaan muistuttavaa omakotitaloa. Suursuolle on valmistumassa pientaloalue, jonka talot ovat Helsinki-pientaloja.

Uudet talot on rakennettu kaupungin vuokratonteille, jotka arvottiin pari vuotta sitten neljän perheen rakennusryhmille.

Piia ja Jari Kalliomäki muuttivat omaan Helsinki-pientaloonsa vasta runsas kuukausi sitten. Talossa leijuu vielä uuden talon tuoksu, joka on sekoitus tuoretta maalipintaa ja puuta. Seinätkin hohtavat kirkkaan valkoisena, kun aurinko paistaa sisään isoista ikkunoista.

Fakta

Näin syntyivät Helsinki-pientalot

 Helsingin kaupunki tilasi vuonna 2006 suunnitelmat pienelle kaupunkitontille sopivasta omakotitalosta. Modernia rintamamiestaloa muistuttavan Helsinki-pientalon suunnitteli Arkkitehdit Frondelius, Keppo, Salmenperä.

 Helsinki on kaavoittanut omakotitontteja, joiden luovutuksen ehtona on ollut Helsinki-pientalon rakentaminen.

 Maunulan lisäksi niitä on tehty muun muassa Malmille ja Tuomarinkylään.

 Helsinki-pientalon ovat ottaneet mallistoonsa useat talovalmistajat.

 Vuokrattavat Helsinki-pientalotontit ovat olleet suosittuja. Esimerkiksi Maunulan neliapilatonteille tuli viisinkertainen määrä hakemuksia tonttia kohden.

Kalliomäkien taloprojekti alkoi pari vuotta sitten, kun he kuulivat tarjolle tulevista Helsinki-pientalotonteista. Maunulalaisperhe alkoi kysellä lasten päiväkotikavereiden perheiltä ja työtuttaviltaan, löytyisikö tonttiarvontaan muita innokkaita.

Neljän perheen kimppa saatiinkin kasaan. Kynnystä ryhtyä omakotirakentajaksi madalsi se, ettei rahaa tarvinnut sitoa tontin ostoon.

Perheet laskivat, että halvimmillaan oman talon rakentaisi noin 300 000 eurolla.

"Meillä päätös perustui puhtaasti matematiikkaan. Pääsimme asumaan 120 neliön omakotitaloon rahasummalla, jolla ei olisi saanut Maunulasta edes samankokoista, huonokuntoista rivitaloasuntoa", kertovat Elina ja Kimmo Ketola.

Arvontavaiheessa omakotitalo tuntui vielä epävarmalta ja kaukaiselta haaveelta.

"Emme silloin oikeastaan miettineet rakentamista konkreettisesti. Kun tieto tontista tuli, olo oli aika epätodellinen. Meni hetki tajuta, että rakennustyöt pitäisi aloittaa muutaman kuukauden päästä", Piia Kalliomäki kertoo.

Kun tontit oli saatu, perheet tutkivat talopakettitoimittajien malleja ja pyysivät tarjouksia. Siihen kului kolme kuukautta.

Tontin luovutuksen ehtona oli, että kaikkien neljän talon rakennusluvat käsiteltiin yhtä aikaa. Suunnittelu ei edennytkään toivotusti: neljän perheen talosuunnitelmia pompoteltiin suunnittelijalta toiselle parin kuukauden ajan.

Kun mukana oli yhteinen pääsuunnittelija, kunkin talon suunnittelijat ja talopakettien toimittajat, ei ollut aina selvää, kenen vastuulle asiat kuuluivat.

Myös suunnitelma neljän tontin yhteisestä vesi- ja viemäriliittymästä meni uusiksi. Alkuperäinen ratkaisu olisi vaatinut kalliita erikoislaitteita.

Nelikko päätti tehdä asiat edullisemmin, mutta se edellytti monimutkaisen rasitesopimuksen tekemistä. Onneksi porukkaan kuului alan ammattilainen, Janna Nieminen, joka hoiti sopimuspaperit.

Kun suunnitelmat ja sopimukset oli vihdoin saatu viilattua, päästiin rakentamaan. Neljä perhettä teetti pohjatyöt samalla urakoitsijalla. "Ei olisi ollut mitään järkeä tuoda neljää kaivuria hommiin samaan aikaan", porukka selittää.

Sitten hommat jatkuivat kullakin työmaalla omaan tahtiin.

Oliver ja Jari Kalliomäki mahtuvat hyvin viettämään aikaa uudessa tilavassa ja valoisassa olohuoneessa.
Oliver ja Jari Kalliomäki mahtuvat hyvin viettämään aikaa uudessa tilavassa ja valoisassa olohuoneessa.

Perheet olivat päätyneet toteutuksessa hyvin erilaisiin ratkaisuihin.

Elina ja Kimmo Ketola sekä Henrik Lampela ja Heli Mäkäräinen huomasivat jo projektin alussa, ettei perheillä ollut aikaa eikä taitoa rakentaa taloa itse. Siksi he päättivät hankkia talonsa avaimet käteen -pakettina.

"Meille se oli ainoa vaihtoehto, sillä arki on kiireistä. Kaksi työssä käyvää aikuista ja kaksi kouluikäistä lasta", Ketolat kertovat.

Avaimet käteen -ratkaisussa vastuu rakennustyömaasta ja töiden kilpailuttamisesta jäi kokonaan talotoimittajalle. Käytännön rakennustöihin perheet eivät osallistuneet.

"Tämä oli helppo vaihtoehto. Kaikki oli tehty valmiiksi, jopa ikkunat pesty ennen muuttoa. Vaakakupissa painoi myös se, että talotoimittaja pystyi jo varhaisessa vaiheessa kertomaan projektin lopullisen hinnan", kertoo Henrik Lampela.

Helsinki-pientalot muistuttavat toisiaan ulkoapäin.
Helsinki-pientalot muistuttavat toisiaan ulkoapäin.

Molemmat perheet valitsivat talotehtaan omat Helsinki-pientalomallit, johon teetettiin muutoksia. Niistä tuli peruspakettiin lisälaskua.

Sisustuksen pintamateriaalit ja keittiöt valittiin talotoimittajan sopimien valmistajien mallistoista. Kaikkiin yksityiskohtiin ei avaimet käteen -paketissa siis pystynyt vaikuttamaan. "Mutta emme me sitä oikeastaan kaivanneetkaan, sillä vaihtoehtoja oli runsaasti", Elina Ketola sanoo.

Kalliomäen pariskunnalle taas oli tärkeää, että he saivat päättää kotinsa sisustusratkaisuista ja materiaaleista itse, koska he työskentelevät alalla.

Rakennushommiin ei Kalliomäenkään perhe halunnut ryhtyä, joten pariskunta päätti hankkia talonsa "viittä vailla valmiina" -talopakettina. Talotoimittaja hoiti rungon pystytyksen ja sisäpuolen pohjatyöt. Tilojen pintaratkaisut ja muun muassa keittiö jäivät itse toteutettaviksi.

"Ei meidän kaltainen autoton perhe olisi itse pystynyt rakentamaan taloa. Mutta sisustustyöt olivat meille entuudestaan tuttuja. Työmäärältään ne vastasivat isohkoa remonttia", Jari Kalliomäki sanoo.

Valmiissa talossa näkyykin sisustusalan ammattilaisten kädenjälki. Talossa on tavallisuudesta poikkeavia ratkaisuja, kuten alakerran betonilattia, puusepäntyönä viimeistellyt puuportaat sekä tyylikäs hiilenmusta keittiö.

"Saimme vihdoin toteuttaa pitkään haaveillun kokobetonisen kylpyhuoneenkin", pariskunta kertoo.

Henrik Lampelan poika Aleksi on ennättänyt testata uuden talon portaita viikon verran.
Henrik Lampelan poika Aleksi on ennättänyt testata uuden talon portaita viikon verran.

Aivan toisenlainen talo on nousemassa naapuriin rakennusinsinööri Janna Niemiselle ja sisustuspuuseppä Juha Mäntymäelle. He päättivät jo alkuvaiheessa, että talo tehtäisiin pitkään mielessä muhineiden ideoiden mukaan, eikä lopputuloksesta tingittäisi.

He palkkasivat arkkitehdin, joka piirsi Helsinki-pientaloon sisätilat perheen ideoiden ja toiveiden mukaan.

Vaikka talo on vielä rakennustyömaata, näkee jo, että talo on tiloiltaan hyvin erilainen kuin naapurissa. Esimerkiksi olohuone on avara ja kahden kerroksen korkuinen.

Muista poiketen talo on kivitalo. Rungon pariskunta tilasi talotoimittajalta, mutta muuten vastuu työmaan pyörittämisestä on ollut omissa näpeissä.

Juha Mäntymäki on tehnyt suurimman osan rakennustyöstä itse. Tarkalle puusepälle ei muiden tekemä jälki kelpaisikaan. Jokainen laatta on linjassa ja karmittomat ovet on tarkkaan viimeistelty. Näkee, että puuseppä ei ole laskenut tunteja yksityiskohtia hioessaan.

Suuriin säästöihin ei perustusvaiheen yhteistyöllä päästy.

"Jos neljän perheen projektissa haluaisi saada isoja säästöjä, pitäisi talot toteuttaa yhtenä työmaana ja kilpailuttaa työt urakoina. Mutta silloin rakennusprojekti muistuttaisi ryhmärakentamista, ja siihen ei kaikkien perheiden elämäntilanne taas sovi", Janna Nieminen ja Juha Mäntymäki miettivät.

Ryhmänä toiminen on ollut enemmänkin tiiviin tontin sanelema pakko. Jotta Helsinki-pientalojen alle 500 neliön tonteille on ylipäänsä mahdollista rakentaa, naapureiden kanssa on osattava tehdä yhteistyötä ja soviteltava rakennustöiden etenemistä.

Nelikon kokemusten perusteella yhteisrakentaminen ei helpottanut projektia, vaan pikemminkin jarrutti asioiden etenemistä suunnitteluvaiheessa.

"Homma eteni väistämättä hitaimman mukaan. Yhteisprojektissa tarvitaankin malttia ja ymmärrystä naapurin tilanteeseen", Kimmo Ketola sanoo.

Nelikko on kuitenkin tyytyväinen, että asioista on pystytty sopimaan. Naapurit ovat tuttuja ja tuntuvat yhä mukavilta.

"Vielä me tervehdimme toisiamme", porukka vitsailee.

"Olisi kyllä kurjaa muuttaa, jos naapureiden kanssa asiat olisivat menneet solmuun jo rakennusvaiheessa."

Puolentoista vuoden rutistus alkaa olla lopuillaan. Kolmeen taloon on jo muutettu ja neljänteenkin päästään muuttamaan kesän alkupuolella.

Kaikki tuntuvat olevan iloisia siitä, että ovat ylipäänsä lähteet hankkeeseen mukaan.

"Kyllä meille kaikille on suuri saavutus, että olemme saaneet rakennettua oman talon ja vieläpä Kehä I:n sisäpuolelle. Omakotitalosta ei oikeastaan yksikään perheistä ollut ennen tonttiarpajaisiin osallistumista edes haaveillut", Piia Kalliomäki kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!