Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä voin tehdä remonttipölylle?

Koti
 
Helsingin Sanomat

Talossamme alkoi julkisivuremontti, jossa poistetaan vanhaa rappausta. Asun ensimmäisessä kerroksessa, ja ulko-oveni avautuu suoraan talon sisäpihalle, jossa remonttia tehdään.
Ulko-oven raoista ja postiluukusta tulee sisään remonttipölyä, vaikka ovea on yritetty suojata. Pöly on liannut eteiseni lattiat.
Olenko oikeutettu korvaukseen?

Kun pölyhaitta johtuu taloyhtiön teetättämästä remontista, yhtiö vastaa vahinkojen korjaamisesta, sanoo Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Hän kehottaa vuokralaista olemaan yhteydessä vuokranantajaansa, jonka tulee puolestaan vaatia korjaavia toimenpiteitä taloyhtiöltä.

Lähetä kysymyksiä asumisesta

Kysy asumisesta -palstalla vastataan lukijoiden kysymyksiin, jotka koskevat kodin arkea. Etsimme pätevät asiantuntijat vastaamaan niihin. Kysymyksiä voi lähettää sähköpostitse osoitteella hs.koti@hs.fi.

"Yhtiö ei voi sanoa, että yritimme suojata, mutta pieleen meni. Sen täytyy suojata asunto riittävän hyvin."

Koro-Kanervan mukaan taloyhtiön täytyy ottaa huomioon myös se, että kyse on poikkeuksellisesta tilanteesta, koska huoneiston ulko-ovi avautuu suoraan työmaalle.

"Yhtiön täytyy jollain tavalla tulla vastaan ja huolehtia siitä, että huoneisto tulee siivotuksi."

Ratkaisuna voi olla esimerkiksi se, että porrassiivoja käy siivoamassa vuokralaisen asunnon pari kertaa viikossa.

"Huoneistoa täytyy käydä siivoamassa niin kauan kuin sinne tulee pölyä. On taloyhtiön asia riidellä urakoitsijan kanssa siitä, kuka maksaa siivouskulut. Siihen vaikuttaa sekin, mitä siivouksesta on sovittu urakkasopimuksessa."

Jos haittoihin ei puututa eli vuokralainen joutuu siivoamaan asuntonsa itse, hän on oikeutettu vuokranalennukseen. "Vuokranantajan pitää suostua vuokranalennukseen, vaikka pölyn on aiheuttanut urakoitsija eikä vuokranantaja."

Alennuksen määrä riippuu haitan suuruudesta. Jos pölyt lähtevät helposti pyyhkäisemällä, alennus on pienempi kuin jos pölyä on runsaasti joka puolella. Alennuksen määrästä on neuvoteltava vuokranantajan kanssa.

"Jos taloyhtiö ryhtyy korjaaviin toimenpiteisiin ja esimerkiksi porrassiivooja käy siivoamassa huoneistoa, en näe, että vuokralainen olisi enää silloin oikeutettu saamaan vuokranalennusta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!