Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Narsismi ei kasva rivitalon pihalla

Koti
 
Katri Kallionpää Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Kolmen vuoden päästä saadaan ensimmäiset omenat, iloitsi ystäväni Irma viime viikonvaihteessa.

Hän kertoi istuttaneensa sukuhuvilalle Mäntyharjulle kaksi omenapuuta, valkeita kuulaita. Tänään sunnuntaina hän istuttaa perunat.

Irma on niitä naisia, joihin psykoterapeutti Asta Suomi ilmeisesti viittasi puhuessaan Helsingin Sanomissa julkaistussa jutussaan puutarhanhoidon hyvistä vaikutuksista. Hänen mukaansa puutarhanhoito on erityisesti naisille "fyysistä ja henkistä heittäytymistä elämän virtaan".

Kasvattaessaan kasveja ihminen kokee kouriintuntuvasti elämän kiertokulun, näkee kasvun, kukoistuksen, kuihtumisen ja kuoleman tarkoituksen.

Itse taidan olla pikemminkin leikkokukka-ihmisiä.

Ostan ruokakaupan kassalta kukkapuskan ja katselen sitten, miten se kuihtuu maljakossa pianon päällä.

Entä jos tänä vuonna perustaisin rivarin pikkuriikkiselle pihalle trendikkään kaupunkiviljelyksen: yrttejä, auringonkukkia, tai vaikka jotain uutuusihmettä, kuten tomaatin ja perunan yhdistelmää pomaattia?

Sanoohan Asta Suomikin, että jo 20 minuutin työskentely puutarhassa vaikuttaa myönteisesti pulssiin, verenpaineeseen ja siten myös mielialaan.

Eikä siinä vielä kaikki: Coloradon yliopiston tutkijat ovat löytäneet puutarhoista bakteerin, joka kiihdyttää puutarhurin serotoniinin tuotantoa. Se rentouttaa ja lisää onnen tunteita. Norjalaistutkimuksessa kolmen kuukauden puutarhaterapia helpotti masennuksesta kärsivien oireita merkittävästi. Hollantilaistutkimuksessa puutarhanhoito rauhoitti koehenkilöitä stressaavan tilanteen jälkeen paremmin kuin sisällä lukeminen.

Jos isken taimet maahan tänä viikonloppuna, olen elokuussa onnellinen pomaatin omistaja, jonka verenpaine on pohjalukemissa ja mieliala huipussaan.

Irma hymyilee suunnitelmilleni ja lupaa auttaa puutarhan perustamisessa. Hymyn takaa voin aavistaa, että homman juju ei sittenkään ole luonnon valjastaminen oman hyvinvoinnin edistämiseen.

Narsissit voivat kukoistaa rivarini pihalla, mutta narsismi ei.

Jos haluat poimia elämästä vain kukat, mene kauppaan. Jos haluat omenia, odota viisautta. Ainakin kolme vuotta.

Kirjoittaja on HS:n toimittaja, joka viettää rivitaloelämää pienen koiran ja aikuistuvan tyttärensä kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!