Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsille annettu lahja tulkitaan helposti ennakkoperinnöksi

Koti
 
Helsingin Sanomat

Jos on rakentanut vanhempiensa vuokraamalle maalle, tontin perimiseen liittyvät asiat ovat todennäköisesti joskus edessä. Vanhemmat tai toinen vanhempi voi elinaikanaan myydä, testamentata tai lahjoittaa tontin lapselle tai tämän puolisolle.

Jos vuokralainen ostaa tontin, hinnan on oltava yli 75 prosenttia sen käyvästä arvosta. Jos muuta selvitystä ei ole, verottaja määrittelee käyvän hinnan alueella toteutuneiden kauppojen mukaan.

Jos hinta ei ylitä 75:tä prosenttia käyvästä arvosta, kauppa tulkitaan useimmiten lahjaksi ja siitä on maksettava lahjaveroa.

Kun perintöverotus tulee ajankohtaiseksi, rintaperillisille aiemmin annettu lahja tulkitaan helposti ennakkoperinnöksi, paitsi jos lahjakirjassa on erikseen mainittu, että sitä ei huomioida perinnönjaossa.

Vuokralainen asuu vuokramaalla usein vanhempiensa kuolemaan asti. Tällöin hän tavallisesti perii tai lunastaa tontin omakseen. Jos perillisiä on useita, tontti voidaan jakaa osaomistajien kesken. Kukin maksaa omasta osuudestaan perintöveroa.

Tulipa kiinteistöomaisuus omistajalleen mitä kautta tahansa, hänen on haettava lainhuutoa Maanmittauslaitokselta omaisuuden kirjaamiseksi omiin nimiin. (Jos omistajaksi jää jakamaton kuolinpesä, kiinteistölle voi hakea selvennyslainhuutoa.) Kun lainhuuto on tehty, tontti lohkotaan.

Joskus vuokralainen haluaa myydä oman perintöosuutensa kuolinpesälle tai jollekin sen jäsenistä. Jos vuokrasopimus on kirjattu, luonteeltaan siirrettävä ja vuokra-aikaa on vielä jäljellä, vuokrasopimus sitoo uutta omistajaa ja jatkuu normaalisti.

Lisätietoa: Vero.fi/perintoverolaskuri ja Vero.fi/lahjaverolaskuri
 
Lähteet: Maanmittauslaitos, Minilex.fi-lakipuhelin, Verohallinto

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!