Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oma talo vanhemmilta vuokratulle tontille – niin pääsee halvalla, mutta kestääkö hermo?

Espoolainen Lauri Hietala vuokrasi kulman vanhempiensa tontilta. Lainaa tarvitsi ottaa vain taloa varten. Miten elo sujuu rinnatusten?

Koti
 
Anna Malk
Ville Männikkö
Hietalan pojille Oskarille (vas.) ja Rogerille ei tarvitse ostaa omaa jalkapallomaalia, sillä naapurin maali on yhteisessä käytössä. Perhe asuu harmaassa talossa, valkoinen talo on Lauri Hietalan siskon.
Hietalan pojille Oskarille (vas.) ja Rogerille ei tarvitse ostaa omaa jalkapallomaalia, sillä naapurin maali on yhteisessä käytössä. Perhe asuu harmaassa talossa, valkoinen talo on Lauri Hietalan siskon. Kuva: Ville Männikkö

Espoossa, viiden kilometrin päässä Leppävaaran juna-asemalta, on asuinalue, jolle moni omakotitaloelämästä haaveileva asettuisi mielellään.

Yli 60 vuotta sitten rakennetut kesämökin näköiset kodit, 70-luvun punatiilitalot sekä modernit kivilinnat seisovat vieri vieressä. Koululaiset hyppivät trampoliineilla, multa tuoksuu ja koiranulkoiluttajat reippailevat hiekkateillä.

Fakta

Näin vuokraat rakennuspaikan

 Tee kirjallinen maanvuokrasopimus ja tarkistuta se asianajajalla tai lakimiehellä. Tavallisin tilanteessa käytettävä sopimustyyppi löytyy laista nimellä "muu asuntoalueen vuokra".

 Sopikaa vuokra-ajaksi vähintään 30 ja enintään 100 vuotta. Vuokralle ei määritellä laissa tarkkaa summaa, joten siitä voi sopia keskenään. (Kannattaa kuitenkin muistaa, että kohtuutonta vuokraa voidaan joutua sovittelemaan myöhemmin oikeudessa, jos osapuolista jompikumpi sitä vaatii.)

 Jos halutaan, että vuokralaisella on oikeus siirtää vuokraoikeus kolmannelle osapuolelle, se kannattaa kirjoittaa vuokrasopimukseen.

 Hae vuokraoikeuden kirjaamista Maanmittauslaitokselta. Pankki voi tehdä sen puolestasi korvausta vastaan.

 Kun vuokraoikeus on kirjattu, voit käyttää sitä lainan vakuutena. Kirjaaminen myös turvaa oikeuksiasi esimerkiksi tilanteessa, jossa vuokranantaja vaihtuu kesken vuokrakauden.

Lähteet: Minilex.fi,
Oikeusministerio.fi

Anna ja Lauri Hietala rakensivat Laurin vanhemmilta vuokraamalleen tontinkulmalle Jupperin ja Rastaalan rajalle viitisen vuotta sitten. Pihapiirissä on heidän kotinsa lisäksi kolme rakennusta: kymmenen metrin päässä Laurin siskon kolmilapsisen perheen koti, 50 metrin etäisyydellä Laurin lapsuudenkoti ja välissä piharakennus.

Näyttää tavalliselta naapurustolta. Sisällä keittiön jätti-ikkuna avautuu pois pihapiiristä, puistoalueeksi kaavoitettuun niittymaisemaan.

Pariskunta tiesi jo vuosia ennen projektiin ryhtymistä, että talonpaikan voisi halutessaan vuokrata. "Mieshän myytiin minulle sillä, että rakennuspaikka tulee mukana", nauraa Anna Hietala.

Kun Lauri Hietalan siskon perhe rakensi tontille yli kymmenen vuotta sitten, paikka katsottiin niin, että viereen mahtuisi vielä.

Yhteiseksi ensiasunnoksi Hietalat ajattelivat kyllä kaksiota tai kolmiota Helsingin keskustasta. Omakotitalo "maalla" tuntui kaukaiselta. Asuntonäyttöjä kierrellessä he kuitenkin huomasivat, että kaksion tai kolmion hinnalla saisi omakotitalon ja enemmän neliöitä. Järki puhui rakentamisen puolesta.

Se, että Lauri Hietalan vanhemmat ja siskon perhe asuisivat samalla tontilla, ei ahdistanut kumpaakaan. Ennen rakennuspäätöstä pariskunta asui vuoden vuokralla tontin ulkorakennuksessa, joten pihapiirin arki oli tuttua.

"Tunsin savolaisen anoppini, joka ajattelee aina, ettei vain olisi kenellekään vaivaksi", Anna Hietala kertoo.

Ville Männikkö
Anna ja Lauri Hietalan kodin kerrosala on 160 neliömetriä. Keittiöstä ei ole ikkunoita suvun pihapiiriin päin.
Anna ja Lauri Hietalan kodin kerrosala on 160 neliömetriä. Keittiöstä ei ole ikkunoita suvun pihapiiriin päin.

Hietalat eivät ole alueen ainoita lapsuusmaisemiin jääneitä. Kaikki rajanaapurit asuvat tontilla toisessa tai kolmannessa polvessa. Yksi on remontoinut mummolansa, toinen kunnostanut lapsuudenkotinsa, pari lohkonut osan vanhempiensa tontista ja rakentanut viereen oman talon.

Viime aikoina tontinosia on alettu vuokrata. Tonttien hinnat ovat kallistuneet ja rakennuskustannukset nousseet. Hietalat tuntevat useita ratkaisuun päätyneitä perheitä.

Kovin yleisestä ilmiöstä ei silti ole kyse. Yksityisiä vuokratontteja ei erikseen tilastoida. Espoon kaupungin tonttiyksiköstä kerrotaan, että muiden kuin kaupungin omistamia tontteja, joille on merkitty pitkäaikaiseksi vuokralaiseksi henkilö tai perikunta, on Espoossa merkittynä vain kuutisenkymmentä.

Vuokratontille rakentavan tarvitsee ottaa lainaa vain taloa varten. Lisäksi vuokralainen säästää kiinteistöverossa, joka kuuluu omistajan maksettavaksi.

Omaksihan vuokrapaikka ei ajan kuluessa muutu. Siksi vuokralaista voi mietityttää, mitä tapahtuu, kun vuokrasopimusaika päättyy.

Jatketaanko sopimusta? Kuinka paljon vuokra kymmenien vuosien päästä nousee?

Hietalat tiesivät ostavansa tontin jossakin vaiheessa omakseen. Ainoa asia, joka vuokratessa stressasi, oli tonttien hintakehitys.

Ville Männikkö
Hietaloiden rakennusprojekti alkoi vuonna 2008 ja kesti puolitoista vuotta. Kuvassa valoisa olohuone.
Hietaloiden rakennusprojekti alkoi vuonna 2008 ja kesti puolitoista vuotta. Kuvassa valoisa olohuone.

Maanvuokrasopimuksen pohjaksi Hietalat ottivat siskon perheen aikanaan tekemän sopimuksen. Tärkeitä sovittava asioita olivat kohtuullisen vuokran lisäksi se, että heillä olisi vapaus myydä vuokratontilla oleva talo eteenpäin.

Kaupungin vuokratonteista maksetaan tällä alueella vuokraa noin 8 euroa neliöltä. 800 neliön tontista se tekee 6 400 euroa vuodessa.

Sukulaisten tonteilla asutaan halvemmalla. Lain mukaan vuokran määräksi saa sopia mitä tahansa tai vuokran voi maksaa vaikkapa pihatöillä tai halkopinoina. Vuokran tulisi kuitenkin olla "kohtuullinen". Se tarkoittaa, että jos jompikumpi osapuoli vaatii, hintaa voidaan sovitella oikeudessa. Tällöin otetaan huomioon alueen käypä vuokrataso. Se tehdään yleensä alueella toteutuneiden kauppojen perusteella.

Hietalat, Laurin siskon perhe ja vanhemmat Hietalat ovat jakaneet tontin yli neljä vuotta.

Kolmikolla on ollut yhteinen roska-astia, painepesuri, lumilinko, ruohonleikkuri ja hetken aikaa Hesarikin. Lapsille on alusta asti opetettu, että tutunkin naapurin oveen pitää aina koputtaa.

Apua on ollut tarjolla molemmin puolin. Nuoremmat ovat leikanneet vanhempien nurmikkoa ja tehneet lumitöitä. Kun vanhemmat ovat olleet parin kuukauden lomalla etelässä, nuoremmat ovat huolehtineet posteista ja säätäneet talon lämmön sopivaksi.

Kun Annan ja Laurin perhe on ollut matkalla, jääkaappiin on ilmestynyt kotiinpaluuillaksi ruokaa. Isovanhemmista on ollut myös korvaamaton apu lastenhoidossa.

Kun Annan ja Laurin nuorempi lapsi aloitti päiväkodin ja sairasti paljon, mummo hoiti usein. Ja kun siskon perheen lapset aloittivat ensimmäisellä luokalla, mummo ja pappa saattoivat heidät koulutielle.

Pihassa sukulaiset ovat vuosien varrella kohdanneet keskimäärin kerran viikossa.

"Välillä on kyllä tuntunut, että olemme nähneet enemmän Mikkelin-mökillä kuin kotona", Anna Hietala kertoo.

Ville Männikkö
Lauri Hietalan lapsuudenkoti näkyy kuvassa taustalla. Siihen on omalta talolta matkaa vain 50 metriä.
Lauri Hietalan lapsuudenkoti näkyy kuvassa taustalla. Siihen on omalta talolta matkaa vain 50 metriä.

Viime marraskuussa vanhin polvi halusi myydä kotinsa, ja tontti päätettiin lohkoa kolmeen osaan.

Kolme kiinteistönvälittäjää kävi arvioimassa tontin markkina-arvon, ja hinta sovittiin vain joitakin tuhansia euroja arvioiden keskiarvon alapuolelle. Muualla asuvat sisarukset saivat erotuksen lahjana.

Rinnakkaiselo siskon perheen kanssa jatkuu. Pihasuunnitelman naapurukset tekivät yhdessä, ja nyt välissä on matala pensasaita. Ajatuksena oli, että jos jompikumpi myy talon, uusi omistaja ei "tulkitse tilannetta kommuuniksi".

Hietalan pojat, Roger ja Oskar, hyppivät naapurin trampoliinilla, ja naapurin jalkapallomaali on Hietalan pihalla. Leivinpaperia lainataan puolin ja toisin. Joskus, varsinkin kesällä, kokataan porukalla.

Nyt 50 metrin päässä on uusi naapuri.

"On pitänyt opetella, ettei oikaise heidän pihansa poikki. Kun huomasin naapurin siivonneen hiekat yhteiseltä tieltä, alkoi nolottaa", Anna Hietala kertoo.

Sujuvasta yhteiselosta huolimatta Hietalat eivät näe pihapiiriä loppuelämänsä asuinpaikkana. "Ehkä siskon perheen kanssa paritalo johonkin tähän viereen, tai ehkä kaupunkiin, kun lapset ovat isompia."

Oveen koputetaan, naapurin Peik pyytää serkkupoikaa ulos leikkimään.

Oikaisu 20.5.2015 klo 13.50: Korjattu tonttivuokrien neliöhinta oikeaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!