Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin taloyhtiölaajakaista tulee taloon

Koti
 

1. Hallitus tai isännöitsijä pyytää tarjouksen operaattoreilta. Niiltä pitää selvittää laajakaistan hinnat, tekniset toteutustavat ja vaikutukset asukkaiden liittymiin. Samalla kannattaa varmistaa, riittääkö verkon kapasiteetti, jos asukkaat tilaavat lisänopeuksia.

2. Operaattorit pyrkivät solmimaan pitkiä määräaikaisia sopimuksia. Kilpailu- ja kuluttajaviraston mielestä tällaisia sopimuksia kannattaa välttää. Sopimuksesta neuvotellessa voi ehdottaa muutaman kuukauden maksutonta jaksoa, kun palvelu käynnistyy.

3. Hallitus esittelee taloyhtiölaajakaistan yhtiökokouksessa. Osakkaat päättävät asiasta enemmistöpäätöksellä. Se syntyy, kun yli puolet annetuista äänistä kannattaa laajakaistan hankintaa.

4. Ennen päätöstä osakkaille on hyvä kertoa, paljonko jokaisen huoneiston pitää maksaa palvelusta. Lähtökohta on, että palvelusta joutuu maksamaan, vaikkei sitä käyttäisi.

5. Määräaikaista laajakaistasopimusta ei yleensä saa purettua, jos taloon tulee taloyhtiölaajakaista. Oman nettiyhteyden saa purettua, jos talossa voi käyttää vain yhden operaattorin liittymää. Purkaminen voi onnistua myös silloin, kun omalla ja taloyhtiön laajakaistalla on sama operaattori. Omaa liittymää saa useimmiten käyttää taloyhtiölaajakaistan rinnalla.

6. Taloyhtiölaajakaistan kustannukset katetaan vastikkeella yhtiöjärjestyksessä olevan perusteen mukaan. Vastikeperusteena on tavallisesti huoneiston pinta-ala. Tällöin isomman huoneiston osakas maksaa enemmän kuin pienemmän asunnon naapuri.

7. Jos maksut haluaa jakaa tasan huoneistojen kesken, yhtiöjärjestykseen on lisättävä laajakaistavastikemääräys. Muutos on mahdollinen, kun sitä kannattaa kaksi kolmasosaa annetuista äänistä ja yhtiökokouksessa edustetuista osakkeista.

8. Hankintapäätöksen jälkeen taloyhtiön johto tekee sopimuksen valitun operaattorin kanssa. Laajakaistaan liittyvistä käytännön asioista päättää hallitus. Palvelu on syytä kilpailuttaa säännöllisesti.

9. Laajakaista voi olla hitaampi kuin operaattorin ilmoittama maksiminopeus. Jos nettiyhteys tökkii, ensin kannattaa tehdä nopeustesti osoitteessa Speedtest.net. Ellei nopeus vastaa luvattua, on oltava yhteydessä operaattorin asiakaspalveluun.

Lähteet: Lakimies Marina Furuhjelm asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanervasta, lakimies Maria Kulomäki Kiinteistöliitosta, lakimies Miina Ojajärvi Kilpailu- ja kuluttajavirastosta, FiCom ry ja palveluntarjoajat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!