Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaukojäähdytys kannattaa rakentaa putkiremontin yhteydessä

Vanhoihin kiinteistöihin kaukokylmä kannattaa tuoda putkiremontin yhteydessä

Koti
 

Vasta valmistuneen tornitalon kellarista se löytyy: kaukojäähdytysjärjestelmän sydän eli lämmönsiirrin. Se ei vaadi kummoista tilaa. Laite jakaa noin 15 neliön huoneen kaukolämmön jakelukeskuksen kanssa.

Fortumin tekninen palvelupäällikkö Antti Hölsä on tullut varmistamaan, että kaukojäähdytyssiirtimen asennukset on tehty oikein.

Espoon Tapiolassa sijaitseva kiinteistö on ensimmäinen asuinkohde, jonne energiayhtiö Fortum toimittaa kaukojäähdytystä. Kolmen tornitalon työmaa on yhä kesken.

Kellarista yhdet kaukojäähdytysputket lähtevät seinän läpi naapurustossa olevalle jäähdytyslaitokselle ja toiset katon läpi ylös asuntoihin. Fortum tuottaa kaukokylmää Tapiolan lisäksi Kivenlahdessa ja Suomenojassa.

Energiayhtiö Helen tehtailee oman jäähdytysenergiansa pääosin lämpöpumppulaitoksessa Katri Valan puiston alla Helsingin Sörnäisissä. Vettä jäähdytetään myös merivedellä.

Jäähdytysvettä säilytetään suurissa vesivarastoissa: esimerkiksi Esplanadin alla on 35 000 kuution ja Pasilassa 11 500 kuution altaat.

Hölsän mukaan kylmäkeskuksen elinkaari on parikymmentä vuotta, jonka jälkeen sen tekniset osat pitää vaihtaa. Putkia ei tarvitse uusia eikä laitteisto vaadi säännöllistä huoltoa.

Taloautomaatio ohjaa kylmäenergian tehoa itsenäisesti. Tapiolassa järjestelmä käynnistyy Töölön tapaan automaattisesti, kun ulkoilma on vähintään +15 astetta. Lämpötilaa seuraavat ulos asennetut anturit.

"Kiinteistö voi kuitenkin itse päättää, milloin jäähdytys otetaan käyttöön", Hölsä sanoo.

Rakennuttajapäällikkö Antti Vuorela Auratum Asunnoista sanoo, että uudiskohteisiin järjestelmä on helppo tehdä jo rakennusvaiheessa. Vanhaan kiinteistöön se on järkevintä rakentaa putkiremontin yhteydessä, kun taloa myllätään muutenkin.

Projekti ei silti ole läheskään yhtä kallis tai vaivalloinen kuin putkiremontti, sanoo Helenin jäähdytysliiketoiminnan päällikkö Kosti Koski.

"Vanhemmassa kiinteistössä järjestelmän rakentaminen maksaa 10 000–15 000 euroa 80 neliön asuntoa kohden. Valmista tulee muutamassa viikossa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!