Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaukojäähdytys maksaa parikymppiä kuussa

Koti
 

Missä kaukojäähdytystä saa?
Energiayhtiöt tarjoavat kaukojäähdytystä Helsingissä, Espoossa, Lahdessa, Vierumäellä, Lempäälässä, Tampereella, Turussa ja Porissa. Kaukojäähdytyksen saa kaikkiin kiinteistöihin, jotka ovat liitettävissä kaukojäähdytysverkkoon.

Helsingissä saatavuusalue rajoittuu toistaiseksi kantakaupunkiin. Pohjoisin alue on Hakamäentien ja Mannerheimintien risteys Ruskeasuolla.

 

Paljonko se maksaa?
Asuinhuoneistossa kustannukset ovat keskimäärin parisataa euroa vuodessa eli alle 20 euroa kuukaudessa.

 

Missä määrin asukkaat voivat säätää lämpötilaa?
Tämä riippuu siitä, millainen kiinteistöautomaatioratkaisu ja jäähdytyksen jakotapa taloon tulee.

Toisissa järjestelmissä lämpötilaa voi säätää huoneisto- ja huonekohtaisesti jokaisessa huoneessa olevasta säätimestä, kun taas toisissa järjestelmissä lämpötila on säädetty keskitetysti tuloilmaa viilentämällä.

 

Mitä etuja kaukokylmässä on?
Jäähdytysenergian tuottaminen jäähdytyslaitoksessa on kustannustehokkaampi ja ympäristöä säästävämpi tapa viilentää asuntoja kuin kiinteistökohtainen jäähdytys, jossa jokainen talo pyörittää omia jäähdyttimiään. Talossa ei ole jäähdytyskoneita aiheuttamassa äänihaittoja eikä rumentamassa julkisivua.

 

Mitä toteutustapoja on?
Vaihtoehtoja jäähdytyksen jakamiseen on useita: esimerkiksi puhallinpatterit, lattiajäähdytys ja kattoon integroitavat jäähdytyspaneelit. Tuloilman viilentäminen ei vaadi suurta tehoa ja on edullinen ratkaisu. Isommilla investoinneilla voi kasvattaa jäähdytystehoa. Tehokkaampaa jäähdytystä saa esimerkiksi kattosäteilijöillä ja puhallinkonvektoreilla.

Kysymyksiin vastasivat Energiateollisuuden asiantuntija Veli-Pekka Sirola, Fortumin kaukokylmän myynnistä vastaava myyntipäällikkö Riku Rahikkala ja Helenin jäähdytysliiketoiminnan päällikkö Kosti Koski.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!