Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pukukoppikoti

Koti
 
Jari Tammi
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija, jolle koti on syli ja metsä.

Me metropolilaiset asumme pinottain ja elämme aktiivista elämää. Mutta osasivatko rakennuttajat huomioida sen sata, tai edes viisi vuotta sitten?

Harrastan pikajuoksua ja sivulajina jalkapalloa. Päälle maistuvat kuntosali, uinti, seinäkiipeily, pyöräily, mailapelit sekä hallittu eksyminen luonnossa.

Se tekee toistakymmentä jalkineparia hokkareineen. Luvuttomat mailat ja pallot. Varustekasseja hyviltä vuosikerroilta. Hyllykaupalla treeni- ja kisa-asuja. Pakolliset asessorit juomapulloista teippeihin.

Moni on nähnyt juniorin jääkiekkomaalivahdin varustelaukun. Se on pikkuauton kokoinen. Sen kärräämisen tarvitaan bulgarialainen voimannostoperhe ja jäähallin kumimattoisilla käytävillä sen tieltä lakoavat niin söpöt pikku taitoluistelijattaret kuin hintelät kiroilevat huoltajat.

Oma lapsikatraani on säästynyt lätkältä, mutta ei heidän sporttitaakkansa siitä kalpene. Elämäni ihanat naisetkin ovat olleet milloin tenniskentällä, milloin joogamatolla.

Vuosien varrella koteihini on siis mahtunut jokunen urheiluvaruste. Ja missä niitä on pidetty? Pitkin huushollia tietenkin. Kotini on käytännössä ollut pukukoppi.

Lenkkivermeet kuivumassa olkkarin stepperissä. Pelisukat patterilla, nappikset kylppärissä, maastofillari sanonko missä. Ei kovin esteettistä. Moni voisi kertoa kauhutarinoita uskollisesti käytettyjen kiipeilytossujen aromeista tai reppuun unohtuneen märän pyyhkeen kuolemanlöyhkästä.

Lasten harrastusrumbassa koti on vain vaihtopiste, ja sitten taas mennään. Kaikilla ei ole pihavajaa suksille, saati arkieteistä potkulaudoille. Voimme vain arvailla, miten säilytyksen ja välinehuollon ovat ratkaisseet ne, jotka harrastavat seiväshyppyä tai riippulentoa.

Vain golflaukkua joku voisi pitää esillä design- ja statusesineenä.

Kun vierailin erään entisen tyttöystäväni luona ensimmäistä kertaa, hän esitteli kotinsa. Ja mikä oli hänen suurin ylpeyden aiheensa? Kokonainen säilytyshuone telttavaellus-, vuorikiipeily- ja sukellusvarusteille. Mahtavaa!

Mihin nykyajan kaupunkiasuja tarvitsee kerrostaloasuntonsa yksityissaunaa? Sen tilalla voisi olla organisoitu harrastusvarasto. Lajimme on edelleen liikkuva ihminen, Homo mobilis.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!