Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parvekkeella saa grillata, uimarannalla ei – kertaa säännöt kesän kynnyksellä

Koti
 
Laura Oja HS
Mika Hannuksela grillaa kolmen tunnin brunssin viimeisiä maisseja Kaivopuistossa. Taustalla Janne Halla ja Sara Urpulahti.
Mika Hannuksela grillaa kolmen tunnin brunssin viimeisiä maisseja Kaivopuistossa. Taustalla Janne Halla ja Sara Urpulahti. Kuva: Laura Oja HS

Parveke

Kaupunkilaisen grillikeidas sijaitsee kerrostaloasunnon parvekkeella. Käry saattaa kuitenkin houkutella palautetta naapureilta. Siksi jotkut taloyhtiöt ovatkin kieltäneet parvekkeiden parilat.

Mutta laki on vahvempi. Asunto-osakeyhtiölain mukaan parvekkeella saa grillata.

Puhdista grillisi

 Puhdista grillin ritilä pesuaineella ja messinkiharjalla jokaisen käyttökerran jälkeen.

 Tyhjennä ja jynssää hiiligrilli tuhkasta silloin tällöin.

 Pidä kaasugrilliä päällä viisi minuuttia ruoan valmistumisen jälkeenkin. Näin lähtee lika polttimoista.

 Pese valurautainen grillilevy ajoittain kuumalla vedellä ja harjalla. Ruosteelta suojaa ruokaöljy.

Lähde: Martat

Grillaaminen kuuluu normaaliin elämään, jota kukin saa kotonaan harjoittaa. Siihen ei isännöitsijän tai taloyhtiön hallituksen valta ulotu.

Taloyhtiö voi kieltää parvekkeella grillaamiseen vain siinä tapauksessa, että siitä koituu vaaraa. Käytännössä vaaran osoittaminen on hyvin vaikeaa.

Hiiligrillin käyttäminen parvekkeella vaatii tietysti erityistä huolellisuutta. Grillin pohjan täytyy olla kunnossa, jotta pönttö pitää polttavat kekäleet. Hiiligrillin tulee seistä palamattomalla alustalla.

Naapurisovun säilymistä edistää se, että kypsentää makkaransa polttamatta niitä. Näin viereiselle parvekkeelle leviää vain ruuan aromi. Ateria myös maistuu herkullisemmalta, ja on terveellisempi, kun sitä ei polta karrelle.

Puistot

Kun kesäihmisen laajentaa reviiriään puistoon, grilli seuraa mukana. Helsingissä kymmenissä puistossa saa kaupungin sääntöjen mukaan paahtaa niin kaasu-, sähkö- ja kuin hiiligrillillä.

Aivan mitä tahansa hiilikekoa ei sallita.

Grillin tulee olla selkeä kapistus, mieluiten sellainen, joka seisoo omilla jaloillaan. Hiilloksen muodostaminen puita polttamalla on kielletty. Sellainen edellyttäisi avotulta eli nuotiota.

Kaupunki suosittaa välttämään kertakäyttögrillejä. Ne saattavat sytyttää nurmikon tuleen. Jos kuitenkin käytät kertakäyttögrilliä, valitse alustaksi kivi, asvaltti tai betoni.

Usein kertakäyttögrilli ei ehdi jäähtyä siihen mennessä, kun kiirehdit jatkamaan iltaa terassille. Silloin on viisaampaa jättää alumiiniriesa viilenemään aloilleen kuin viskata se roskikseen. Näin vältät leimauttamasta roskapönttöä liekkeihin.

Uimaranta

Uintireissulla saa grillata vain nahkaansa. Helsingin kaupunki ei salli grillien tuomista uimarannoille. Syy on roska. Hylätyt hiilenjämät tökkäävät hiekasta varpaaseen. Tai sytyttävät roskiksen.

Vaan ei hätää: Vuosaaren kupeessa sijaitsevan Kallahden uimarannan tuntumassa on kolme grillipaikkaa. Niihin täytyy tuoda omat hiilet tai klapit. Ja Helsingin ulkoilusaariin on rakennettu runsaasti grillipaikkoja uimavesien äärelle.

Metsä

Metsäretkellä makkara paistuu nuotiolla, ja esimerkiksi Nuuksion kansallispuistoon tulelle on rakennettu omat paikkaansa. Ne löytyvät kartasta.

Metsäpalovaroituksen aikana nuotion saa kuitenkin tehdä vain sellaiselle tulipaikalle, joka on varustettu katoksella ja savuhormilla.

Entäs jos haluaa kantaa metsään oman matkagrillin?

Kaikin mokomin, mutta pari asiaa on syytä muistaa. Taukopaikat ovat julkisia eli nuotiorinkejä ei saa ruuhkauttaa vain oman seurueensa ilonpitopaikaksi.

Jos taas haluaa grillata omassa rauhassa kalliolla tai metsässä, tulee huolehtia, ettei maasto kärähdä. Siksi kertakäyttögrilli on kansallispuistossa kielletty.

Hiiligrilli taas luokitellaan avotuleksi, joten sitä ei saa käyttää metsäpalovaroituksen aikana eikä merkittyjen tulipaikkojen ulkopuolella.

Kaasugrilli olisi paras – sellaisiakin myydään patikoijan kuormaan käypinä retkiversiona.

Lähteet: Helsingin kaupunki (rakennus- ja liikuntavirastot), Isännöintiliitto, Metsähallitus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!