Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotien kaukojäähdytys kasvattaa suosiotaan ja säästää ympäristöä

Koti
 
Pekka Elomaa
"Jäähdytysjärjestelmä on mainio silloin, kun se toimii. Jos järjestelmä ei ole päällä, täällä on noin +30 astetta lämmintä", Pekka Uusimaa kertoo samalla kun esittelee kylmäpaneelien toimintaa.
"Jäähdytysjärjestelmä on mainio silloin, kun se toimii. Jos järjestelmä ei ole päällä, täällä on noin +30 astetta lämmintä", Pekka Uusimaa kertoo samalla kun esittelee kylmäpaneelien toimintaa. Kuva: Pekka Elomaa

Jättimäistä leipälaatikkoa muistuttava vekotin roikkuu töölöläisen kerrostaloasunnon katon rajassa Helsingissä.

Se on jäähdytysyksikkö, joka hohkaa energialaitoksen tuottamaa kaukojäähdytysenergiaa. Pekka Uusimaan 150 neliön kattohuoneistossa paneeleita on kuusi.

Hän asuu vaimonsa kanssa talon ylimmässä kerroksessa. Aurinko paahtaa kesällä kuumuutta monia teitä; suurten näköalaikkunoiden ja pään päällä olevan katon läpi.

"Jäähdytysjärjestelmä on mainio silloin, kun se toimii. Jos järjestelmä ei ole päällä, täällä on noin +30 astetta lämmintä", Uusimaa sanoo.

Kaukojäähdytyksessä on kyse energiayhtiön jäähdyttämästä vedestä, jonka se jakaa maanalaisia putkia pitkin viilentämään rakennusten sisätiloja.

Jäähdytysvesi on noin kahdeksanasteista tullessaan taloon ja lämpenee kiinteistössä kiertäessään, kun se sitoo itseensä hukkalämpöä.

Rakennuksesta lämmennyt vesi palaa takaisin jäähdytyslaitokseen, jossa se jäähdytetään uudelleen, ja kierto jatkuu.

Uusimaan asuintalossa jäähdytys on oikutellut parina kesänä. Monella asukkaalla on ollut ongelmia saada asuntonsa lämpötila mieleisekseen.

Pöytätuulettimia ei ole silti tarvinnut hakea kellarista yöpöydälle pörisemään.

"Meillä on ollut vaikeuksia saada jäähdytys toimimaan joka asunnossa niin kuin kukin haluaa: toiset haluavat vähän viileämpää ja toiset lämpimämpää ilmaa", sanoo Uusimaan naapuri Tapio Saarinen.

Sisälämpötilaa pitäisi heidän talossaan pystyä säätämään itse +–3 astetta.

Huoltoyhtiö tarkkailee jäähdytyspumpun toimintaa etänä. Toimintahäiriöitäkin ilmenee.
Huoltoyhtiö tarkkailee jäähdytyspumpun toimintaa etänä. Toimintahäiriöitäkin ilmenee.

"Kun säädintä pitää keskellä, lämpötilan pitäisi olla +21 astetta. Jos on oikein kuuma päivä, hyvä kun järjestelmä saa asunnon viilennettyä +24:een asteeseen", Uusimaa sanoo.

Talvella järjestelmä ei jäähdytä Töölönkadun-taloa lainkaan. Se kytkeytyy automaattisesti pois päältä, kun ulkolämpötila tippuu alle +15:n asteen.

"Olisi energian hukkakäyttöä, jos ihmiset ensin lämmittäisivät asuntonsa +26:een asteeseen ja sen jälkeen jäähdyttäisivät sen +23:een asteeseen", Saarinen sanoo.

Kaukojäähdytystä on ollut saatavilla Suomessa jo parikymmentä vuotta, mutta se on mielletty luksustuotteeksi. Sillä on viilennetty tähän asti lähes yksinomaan kauppakeskuksia ja toimistoja.

Vaikka jäähdytysjärjestelmä ei ainakaan vielä ole samanlainen vakiovaruste asunnoissa kuin ilmastointi on autoissa, kiinnostus sitä kohtaan on kasvanut selvästi myös asuinkiinteistöissä, sanoo Energiateollisuuden asiantuntija Veli-Pekka Sirola.

"Ihmisten mukavuusvaatimukset kasvavat, ja selvä trendi on, että myös asuintaloja halutaan jäähdyttää. Lämpimät kesät ovat saaneet monet haaveilemaan jäähdytysjärjestelmästä."

Energiateollisuuden tilastojen mukaan kaukojäähdytyksen myynti on yli kaksinkertaistunut viidessä vuodessa.

Viime vuonna myynti kasvoi 13 prosenttia edellisvuoteen verrattuna: jäähdytysenergiaa ostettiin lähes 200 miljoonaa kilowattituntia. Se on uusi ennätys ja vastaa suunnilleen Riihimäen kaukolämpöenergian käyttöä vuodessa.

Jäähdytysliiketoiminnan päällikkö Kosti Koski energiayhtiö Helenistä kertoo, että pääkaupunkiseudulla kaukojäähdytykseen on liitetty viitisenkymmentä kiinteistöä.

"Asuinkiinteistöjen osalta puhutaan yli tuhannesta huoneistosta. Kaukojäähdytyksen suosio on lähtenyt kasvuun varsinkin uudiskohteissa", hän sanoo.

Tekninen palvelupäällikö Antti Hölsä tapiolalaisen kaukokylmötalon kellarissa.
Tekninen palvelupäällikö Antti Hölsä tapiolalaisen kaukokylmötalon kellarissa.

Sirolan mukaan Helsingin kaukojäähdytysjärjestelmä on eurooppalaisittainkin edistyksellinen.

Ruotsi on Länsi-Euroopan maista pisimmällä tässä. Siellä kaukojäähdytys on mahdollista jo useassa kymmenessä kaupungissa. Myös Pariisissa on iso kaukojäähdytysjärjestelmä. Helsinki taitaa tulla kolmantena.

Töölönkadulla asukkaita on kummastuttanut lämpötilojen säätöongelmien lisäksi paneelien koko ja ulkonäkö.

"Olimme alkuun epäileväisiä koko järjestelmää kohtaan. Katossa roikkuvat palkit kun eivät ole kaikkein kauneimmat. Mietimme, onko tässä mitään järkeä, mutta kyllä kotiin on ollut kiva tulla helteisenä kesäpäivänä, kun ulkona on +31 astetta lämmintä ja asunnossa +24 astetta", Saarinen sanoo.

Uusimaan mukaan vieraatkin ovat huomanneet eron. He ovat kiitelleet lämpötilaa mukavan viileäksi.

"Pari kesää sitten meillä oli täällä lapsenlapsen ristiäiset. Ei tullut kuuma, vaikka oli aurinkoinen päivä ja vieraita parikymmentä."

Taloyhtiö yrittää nyt ratkaista jäähdytyksen hienosäätöön liittyvät ongelmat tarkistuttamalla järjestelmän kertaalleen ulkopuolisilla asiantuntijoilla.

Jäähdytysjärjestelmän käytöstä ja ylläpidosta vastaa kiinteistöä hoitava huoltoyhtiö. Se tarkkailee toimintaa etänä, ja sille menevät myös mahdolliset hälytykset ongelmatilanteissa.

Asukkaiden mielestä huoltomiesten pitäisi kuitenkin saada parempi koulutus järjestelmän käyttöön. Vikaantumisia ei ole aina osattu hoitaa.

Asukkaiden vastuulle jää myös huoneistoissa olevien jäähdytyspaneelien puhdistus.

Uusimaa näyttää, miten se tapahtuu: työntämällä imurin kärki laitteen sisään. Muutamassa sekunnissa pölyt ovat poissa ja operaatio on suoritettu.

Muuta huoltoa ei tarvita.

"Imuroimme ne pari kertaa vuodessa sitä mukaa, kun pölyä kertyy", Uusimaa sanoo.

"Järjestelmä on asukkaan kannalta mutkaton. Äänetönkin se on. Päivällä jäähdytys on hiljaisella, mutta iltasella, kun jäähdytystarve kasvaa, kuuluu pieni suhina."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!