Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historia leimaa kantakaupungin asumista

Helsinkiä on rakennettu porvareille, virkamiehille, aatelisille ja työläisille.

Koti
 
Savanna Saarikko
HS tilasi Tilastokeskukselta tiedot Helsingin kantakaupungin 11 postinumeroalueen ahtaasti asuvista.Huomautus: Postinumeroalueet eivät aina noudata kaupunginosien rajoja.
HS tilasi Tilastokeskukselta tiedot Helsingin kantakaupungin 11 postinumeroalueen ahtaasti asuvista.Huomautus: Postinumeroalueet eivät aina noudata kaupunginosien rajoja.

Nykyinen Helsinki on rakentunut kaupunginosa kaupunginosalta. Alueiden ominaispiirteet leimaavat asumista tänä päivänäkin. Pitkänsillan eteläpuolelle rakennettiin väljempiä asuntoja.

Kun toisen maailmansodan jälkeen perhekoot alkoivat pienentyä, vanhat ihmiset jäivät yksin isoihin asuntoihin. Heidän kuoltuaan alueelle on muuttanut paljon lapsiperheitä, niin isoihin kuin pieniinkin asuntoihin.

Tämä muutos on leimannut erityisesti Töölöä, Ullanlinnaa, Eiraa, Kaartinkaupunkia, Kruununhakaa ja Katajanokkaa.

Osin suuria asuntoja on jaettu pienemmiksi.

Myös Kallion ja Alppiharjun alueelle on muuttanut viime vuosien aikana lapsiperheitä, ja nykyään koko kantakaupungin alueella yli 8 000 kodissa asutaan ahtaasti.

00100 Keskusta (Töölö, Kamppi, Kaisaniemi)

Töölöä alettiin rakentaa 1900-luvun alussa. Siitä tehtiin moderni, uuden kaupunkilaisen keskiluokan ja koulutettujen ihmisten kaupunginosa. Alueelle rakennettiin paljon isoja, neljän viiden huoneen perheasuntoja sekä virkamiehen ja -naisen kaksioita. Moderneissa perheasunnoissa keittiö oli erotettu hygieniasyistä muusta asunnosta, ja kaksioissa saattoi olla pieni keittonurkkaus. Joissain taloissa oli keskuskeittiö, joista ruoka toimitettiin hissillä asuntoihin.

00260 Keski-Töölö rakennettiin Etu-Töölön jälkeen, ja siellä asunnot ovat pienempiä.

00120 Punavuori

Punavuorta alettiin rakentaa 1800-luvun alkupuolella. Punavuori oli laitakaupunkia, sillä siihen aikaan keskusta rakentui Senaatintorin ympärille ja Kruununhakaan. Alueen itäosaan rakennettiin jo varhain kivisiä kerrostaloja, mutta länsiosa "Rööperi" oli työväestön asuttamaa puutalo- ja hökkelialuetta. Punavuori pysyi pitkään työläisten kaupunginosana, mutta 1980-luvulta eteenpäin vain varakkailla on ollut varaa asua siellä.

00130 Kaartinkaupunki

Kaartinkaupunki sai ensimmäisen asemakaavansa vuonna 1812. Alueelle alettiin rakentaa monipuolisesti isoja ja pieniä asuntoja käsittäviä kerrostaloja. Taloissa oli useampia sisäänkäyntejä, ja paraatipuolelta mentiin sisään isoihin kadunpuoleisiin porvarisasuntoihin. Sisäpihan kautta kulki palvelusväki sekä pienempien asuntojen ompelijat ja muu työväki. Samassa korttelissa saattoi asua hyvinkin erilaisesti: osa ahtaasti, osa hyvin väljästi seitsemän kahdeksan asunnon huoneistoissa. Porvariskotien keittiön viereisen huoneen valloitti palvelija.

Kun luokkayhteiskunta rapautui 1920 ja -30-luvuilla, ei enää sopinut, että palvelija asuu samassa taloudessa isäntäväen kanssa ilman yksityisyyttä. Silloin palvelijan huoneita alettiin yhdistää keittiöön ja palvelusväki muutti muualle.

00140 Kaivopuisto

Kaivopuiston historia alkoi 1830-luvulla, kun alueelle perustettiin kylpylä. Ympäröivissä huviloissa asui paljon venäläisiä kylpylävieraita, mutta nykyään niillä paikoin on eri maiden suurlähetystöjä.

Myös Ullanlinna oli alun perin kesähuvila-aluetta. Suuria jugendkerrostaloja alueelle alkoi nousta 1910-luvulta eteenpäin.

00150 Eira

Eirassa toteutettiin huvilakaupunki-ideaa. Sinne rakennettiin 1900-luvun alusta lähtien jugendtyylisiä kolmikerroksisia kerrostaloja ja suuria kaupunkihuviloita, joiden ylläpito vaati paljon henkilökuntaa. Pihan perällä saattoi olla palvelusväen asuntoja.

Eira suunnattiin varakkaalle keskiluokalle. Myös monet kartanonomistajat pitivät kaupunkiasuntoa Eirassa.

00160 Katajanokka

Perinteisesti Katajanokka oli kalastajien ja muiden käsityöläisten hökkeliasutusta.

Vuonna 1809 Suomi siirtyi Venäjän vallan alaisuuteen, ja pian alueelle alettiin rakentaa Venäjän armeijan kasarmeja. Lisäksi aluetta on leimannut Katajanokan vankila ja Uspenskin katedraali.

Katajanokka sai asemakaavan vuonna 1895 ja siitä suunniteltiin moderni ja tyylikäs kaupunginosa varakkaille ihmisille Etu-Töölön tapaan.

Kun Valmetin telakka muutti alueelta 1970-luvulla, sinne kaavoitettiin uusi asuinalue, tiilikorttelit, jonne nousi Hitas- ja vuokra-asuntoja.

Uusimmat rakennukset ovat vuodelta 2009.

00170 Kruununhaka

Kruununhaka on vanhinta Vironniemen asutusta, kun Helsingin keskusta siirrettiin alueelle vuonna 1640. Kuten nimikin paljastaa, se oli alun perin laidunmaata. Aluetta on leimannut Tuomiokirkko, raatihuone, kaupungintalo ja presidentin linna. Erityisesti Pohjoisrantaan ja Liisanpuistikon ympäristöön muutti vuosien saatossa varakkaita porvareita ja virkamiehiä, ja alueesta kehittyi korkean statuksen kaupunginosa. Alueen kodit olivat isoja, jopa seitsemän kahdeksan huoneen kokoisia.

Kruununhaka oli erityisesti aateliston suosima asuinalue.

Pitkänsillan pohjoispuoli

00500 Sörnäinen, 00510 Harju, Alppila, Alppiharju ja 00560 Kallio, Siltasaari, Merihaka.

Pitkänsillan pohjoispuoli on perinteisesti ollut työväen asuinaluetta.

1800-luvun puolivälistä lähtien teollisuus muutti pois Vironniemeltä Sörnäisiin ja Kallion alueelle.

Sörnäisissä Hämeentien eteläpuolella on edelleen vähän asuintaloja.

Teollisuuden ympärille alkoi nousta pieniä vuokra-asuntoja työpaikkojen lähistölle.

Asunnot olivat tyypillisesti pieniä hellahuoneita, joissa nukuttiin, oleiltiin ja laitettiin ruokaa samassa tilassa.

Rakentaminen oli sääntelemätöntä ja väestömäärä kasvoi nopeasti.

Alue sai asemakaavan 1800- ja 1900-lukujen taitteessa. Sinne alettiin rakentaa tyypillisesti kaksikerroksisia puutaloja umpikortteleissa, joissa huussi oli pihan perällä.

1900-luvun puolella kiviset kerrostalot korvasivat puurakennukset, mutta viimeiset puiset umpikorttelit purettiin linjoilta vasta 1950- ja 1960-luvuilla.

Kerrostaloissa vessat sijaitsivat usein käytävillä, mutta sitä mukaa kun vuokra-asunnoista tuli omistusasuntoja, uudet omistajat rakennuttivat vessan asunnon yhteyteen.

Itäisessä kantakaupungissa asui ennen monipäisiä perheitä yhden huoneen asunnoissa. Nykyään sinkut ovat vallanneet pienet asunnot, ja esimerkiksi Alppiharjussa yli 71 prosentissa asunnoista asuu vain yksi ihminen.

Sinkkutaloudet ovat kuitenkin vähentyneet kymmenen vuoden takaisesta.

Viime vuonna Alppiharjun alueella ahtaasti asuttiin 11,6 prosentissa kodeista.

Viime vuonna Kallion alueella ahtaasti asuttiin 12,3 prosentissa kodeista.

Juttua varten haastateltiin Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikköä Minna Sarantola-Weissia.
Kantakaupungin asumisväljyystilastot tilattiin Tilastokeskuksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!