Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nurmikko on työläs pihan päällyste – muitakin vaihtoehtoja on

Koti
 
Jaana Laitinen
Julia Weckman
Puutarhuri Kaarina Rantala teki omasta kotipihasta helppohoitoisen maanpeitekasveilla. Lapset tietävät, että äidin kasveihin ei saa koskea. Leikit leikitään terassilla tai rivitalon leikkipihalla.
Puutarhuri Kaarina Rantala teki omasta kotipihasta helppohoitoisen maanpeitekasveilla. Lapset tietävät, että äidin kasveihin ei saa koskea. Leikit leikitään terassilla tai rivitalon leikkipihalla. Kuva: Julia Weckman

Kituuko sinunkin pihallasi huonokuntoinen nurmikko?

Nurmikko on halvin pihamateriaali. Siksi rakennuttajat mielellään kylvävät nurmikon talojen pihalla ja jättävät asukkaan hoitamaan sitä ja taistelemaan voikukkia ja sammalta vastaan.

Nurmikko vaatii työtä, osaamista ja aikaa. Niitä ei kaikilla ole.

Artikkeliin liittyvät

Hyvä uutinen on se, että nurmikkoa ei ole pakko pitää pihalla. Siitä voi luopua ja rakentaa itselle paremmin sopivan pihan.

Espoolainen lapsiperhe ratkaisi ongelman maanpeitekasveilla. Perhe kaivoi ylös huonokuntoisen nurmikon viiden sentin syvyydeltä. Sen syvemmälle ei tarvinnut mennä, sillä huonosti voivassa nurmikon juuretkin ovat heikot.

Piha sai kerroksen uutta puutarhamultaa. Piha on aurinkoinen, ja perheen äiti Kaarina Rantala valitsi sinne valossa viihtyviä puna- ja vihreälehtisiä maanpeittokasveja. Hän on ammatiltaan puutarhuri ja tuntee kasvit.

"Punaisia mehitähtiä ja punamaksaruohoja, akankaaleja, rönsyansikoita, hopeahärkkejä, kangasajuruohoja, kylmänkukkia, tarhaorvokkeja, karpaattienkelloja, sammalleimua, pieniä iiriksiä, kaukasianpitkäpalkoja, grönlanninhanhikkeja", hän luettelee.

Kasveista aina jokin kukkii keväästä syksyyn. Mukana on ikivihreitä kasveja, jotta alue on kaunis talvellakin. Heinistä, japaninverivaahteroista ja pioneista hän kokosi omia, korkeita ryhmiä.

"Sipulikukkia en halunnut, sillä niiden varsien pitää antaa lakastua paikoillaan. Ne ovat hetken aikaa siivottoman näköisiä."

Yhtä lajia kannattaa istuttaa 1–1,5 neliömetrin alue eli 10–15 tainta, hän vinkkaa. Niin istutuksesta tulee levollinen.

Kasvit hän istutti suositeltua tiheämpään.

Niin rikkakasvit eivät valtaa pihaa ennen kuin kasvit kasvavat ja täyttävät tilan. Siksi hän ei laittanut kasvien ympärille katettakaan.

"Lapset ovat oppineet, että äidin istutuksia ei saa repiä. Leikkiä saa terassilla ja taloyhtiön leikkipaikalla."

Kun mietit, millä korvaat nurmikon, ota huomioon, mitä haluat puuhata pihalla ja miten paljon työtä haluat tehdä pihan eteen. Piha voi olla katselua varten tai ison lapsiperheen touhukeskus.

Katso pihan ympärille ja mieti, millainen piha sopii muuhun luontoon.

Ota huomioon myös talon arkkitehtuuri. Sekin ratkaisee, miten paljon voit tai haluat satsata pihan uudistamiseen.

Monet pihasuunnittelijat neuvovat, että pihan kasvuoloja vastaan on turha taistella.

Esimerkiksi jos piha on varjoinen ja kostea, sammal alkaa vallata sitä. Voit antaa nurmikon sammaloitua rauhassa, jos luonto niin haluaa.

Tee oluesta, piimästä ja pihan sammaleista tehosekoittimessa tehojuoma ja kaada sitä pihalle. Sammaloituminen saa siitä vauhtia.

Metsäiselle pihalle kuntta eli metsänpohjamatto voi sopia nurmea paremmin. Rannikolla viisainta on ehkä kaivaa kallio esiin ja nauttia siitä.

Kaivaminen on työlästä mutta sen jälkeen pihaa ei tarvitse hoitaa. Kasveja voi istuttaa ruukkuihin, viljelylaatikkoihin ja kallion koloihin.

Pienen rivitalopihan voi kattaa terassilla kokonaan.

Tasainen terassi voi olla tylsä. Saat siihen mielenkiintoa esimerkiksi istuttamalla puun terassin läpi, tekemällä istutusaltaita tai ottamalla laudan irti ja laittamalla tilelle koristekiviä.

Yhä usempi täyttää pihan viljelylaatikoilla ja kasvualtailla ja kattaa niiden väliin jäävät kulkuväylät hiekalla, kivillä, kivilaatoilla tai kivituhkalla.

Kannattaa kokeilla myös singeliä, jota käytetään paljon Keski-Euroopassa. Singeli on pientä, pyöreää kiveä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!