Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolme neljästä ahtaasti asuvista on lapsiperheitä – pääkaupunkiseudulla ahtaasti asuminen yleistyy

Ahtaasti asuminen on jatkuvasti lisääntynyt pääkaupunkiseudulla, muualla asutaan yhä väljemmin.

Koti
 
Savanna Saarikko
Sabrina Bqain
Kaisa (vas.) ja Anna Mattsonin perheen keittokomero on olohuoneessa. Pian siitä tulee myös vanhempien makuuhuone, kun sinne rakennetaan parvi. Nyt vanhemmat nukkuvat vielä asunnon ainoassa makuuhuoneessa 10-vuotiaan Pennyn ja yksivuotiaan Sagan kanssa.
Kaisa (vas.) ja Anna Mattsonin perheen keittokomero on olohuoneessa. Pian siitä tulee myös vanhempien makuuhuone, kun sinne rakennetaan parvi. Nyt vanhemmat nukkuvat vielä asunnon ainoassa makuuhuoneessa 10-vuotiaan Pennyn ja yksivuotiaan Sagan kanssa. Kuva: Sabrina Bqain

Anna ja Kaisa Mattssonin nelihenkinen perhe asuu tilastollisesti ahtaasti. He asuvat 56 neliön kaksiossa, kun tilastojen mukaan "normaali" asumisväljyys nelihenkiselle perheelle olisi neljän huoneen asunto.

Mattssonit hyödyntävät Katajanokalla sijaitsevan asunnon kuutioita. Kylpyhuoneessa pyykit kuivuvat katonrajassa, sillä he ovat keksineet tavan hilata pyykkitelineen ylös ja alas.

Kymmenenvuotias Penny nukkuu parvella makuuhuoneessa, ja vanhemmat suunnittelevat oman parven rakentamista keittiön päälle.

Artikkeliin liittyvät

Tällä hetkellä he nukkuvat vielä asunnon ainoassa makuuhuoneessa Pennyn ja yksivuotiaan Sagan kanssa.

"Ennen Sagan syntymää ajattelin, että meidän pitää vaihtaa asunto isompaan. Mutta hyvin on mennyt", Anna Mattsson kertoo.

Mattsonit olisivat joutuneet muuttamaan kauemmas kantakaupungista, mutta kumpikaan ei halunnut lähteä pois Katajanokalta.

Kodin lähellä on koulu, päiväkoti sekä muut palvelut ja Mattssonien graafisen suunnittelun toimisto on pyöräilymatkan päässä Kalliossa.

Anna Mattsson osti asunnon viisi vuotta sitten yhdessä vanhempiensa kanssa, koska yksin hänellä ei olisi ollut siihen varaa. Kun Kaisa muutti siihen neljä vuotta sitten, Mattsonit lunastivat asunnon Annan vanhemmilta.

"Näemme asian niin, että asumme tässä asunnossa loppuelämän. Paitsi jos Penny tarvitsee jossain vaiheessa oman huoneen", Kaisa Mattsson sanoo.

"Toisaalta on harhakuvitelmaa, että lapset tarvitsevat oman huoneen. Pennykin tekee läksynsä aina olohuoneessa ruokapöydän ääressä", Anna Mattsson kertoo.

Vähäisistä neliöistä huolimatta asunto ei vaikuta ahtaalta, pikemminkin väljältä. Pariskunta vähensi tavaraa ja huonekaluja muutama kuukausi sitten putkiremontin jälkeen. Olohuoneessa on vain sohva, ruokapöytä tuoleineen, vaatekaappi, säilytysarkku ja koristetuoli.

Syvät ikkunalaudat ovat melkein tyhjillään.

Keittiöstä ei löydy vedenkeitintä tai yhtään tyhjää muovirasiaa, sillä ne, ja kaikki muukin ylimääräinen on viety Kemiöön vapaa-ajanasunnolle.

"Kauhea kaman määrä on suurin syy muuttaa isoon asuntoon", Anna Mattsson sanoo.

"Ainoastaan, jos löytyisi tästä läheltä joku todella iso asunto, jonka voisimme jakaa vanhempieni kanssa ja tehdä edullisesti kaksi kämppää, silloin voisin muuttaa tästä pois", hän jatkaa.

Tilastokeskuksen tuoreen julkistuksen mukaan ahtaasti asuminen lisääntyi viime vuonna pääkaupunkiseudulla entisestään. Vuoteen 2005 asti ahtaasti asuminen alueella vähentyi mutta on sen jälkeen kasvanut tasaisesti.

Kun vuonna 2006 noin 47 000 asuntokunnassa eli kodissa asuttiin ahtaasti, viime vuonna jo 56 000 kodissa oli ahdasta. Se vastaa 11 prosenttia pääkaupunkiseudun asuntokunnista ja koskettaa 215 000 ihmistä.

Erityisesti vieraskielisissä kodeissa asuttiin ahtaasti.

Tilastokeskuksen määritelmän mukaan asuntokunta elää ahtaasti, jos asunnossa asuu enemmän ihmisiä kuin siinä on huoneita. Esimerkiksi kolmiossa asuva neljän hengen perhe asuu tilastollisesti ahtaasti.

Samaan aikaan kun ahtaasti asuminen on lisääntynyt pääkaupunkiseudulla, muualla Suomessa ihmiset asuvat vuosi vuodelta väljemmin.

Kaupunkitutkimus TA:n toimitusjohtajan Seppo Laakson mukaan pääkaupunkiseudun ahtauteen on monia syitä: alueelle on muuttanut lisää ihmisiä, asumistrendit ovat muuttuneet, taloudellinen tilanne on huono ja perhekoossa on tapahtunut muutoksia.

Mattssonit kuuluvat niihin lapsiperheisiin, jotka ovat alkaneet suosia kantakaupunkia ja tinkivät neliöistä sijainnin vuoksi. Laakso uskoo kuitenkin, että trendi kääntyy, kunhan taloudellinen tilanne paranee.

"Vaikka urbaanin asumisen suosio on lisääntynyt, lapsiperheet arvostavat edelleen pientaloasumista kovasti eli se ei ole muuttunut vuosien aikana niin dramaattisesti. Jos talouden suhdanteet kääntyvät, niin muuttoliike pientaloalueille vilkastuu taas, mutta perheet eivät välttämättä muuta niin kauas eikä niin suuriin taloihin kuin viime vuosikymmenellä."

Laakso kertoo, että muuttoliikettä Helsingistä poispäin on hidastanut myös pankkien lainaehtojen kiristyminen. Erityisesti se kirpaisee talon rakentajia. Pankit kiinnittävät entistä enemmän huomiota vakuusarvoihin, ja lainaa on vaikea saada, jos vakuutena on vain tyhjä tontti.

Ahtaasti asuminen pääkaupunkiseudulla ei ole lisääntynyt pelkästään kantakaupungin lapsiperheiden vuoksi, vaan muutkin ovat jääneet pieniin asuntoihin odottamaan taloudellisen tilanteen paranemista.

Viime vuosien aikana käteen jäävät tulot ovat reaalisesti pienentyneet, mutta samaan aikaan pääkaupunkiseudulla vuokrat ja asuntojen hinnat ovat nousseet muuta Suomea nopeammin.

Laakson mukaan hintoja nostaa kova kysyntä, sillä pääkaupunkiseudulle on muuttanut koko ajan lisää ihmisiä, vuoden 2010 jälkeen lähes 15 000 asukasta vuodessa. Asuntoja ei ole valmistunut samaan tahtiin etenkään Helsingissä.

Hän jatkaa, että myös sinkkuuntumisen väheneminen vaikuttaa asumisväljyystilastoihin. Mitä pienempi asuntokunta eli mitä vähemmän asunnossa asuu ihmisiä, sitä väljemmin siinä asutaan.

Sotien jälkeen perhekoot pienenivät tasaista vauhtia, mutta nyt pieneneminen on pysähtynyt. Helsingissä yhdessä asunnossa asuu keskimäärin 1,9 henkeä, ja koko maassa 2,0.

Perheet asuvat yleisesti ahtaimmin. Tilastokeskuksen mukaan 74 prosenttia Suomen ahtaasti asuvista on lapsiperheitä.

Korjaus 31.5.2015 klo 10.45: Jutun otsikkoa muutettu. Alkuperäisessä otsikossa lukee, että kolme neljästä lapsiperheestä asuu ahtaasti, kun todellisuudessa kolme neljästä ahtaasti asuvista on lapsiperheitä.

Vanhempien parisänky ja Sagan pinnasänky makuuhuoneessa. Kuva on otettu Pennyn parvelta.
Vanhempien parisänky ja Sagan pinnasänky makuuhuoneessa. Kuva on otettu Pennyn parvelta.
Mattsonit ovat tyhjentäneet kodin turhasta tavarasta. Olohuone tuntuu avaralta.
Mattsonit ovat tyhjentäneet kodin turhasta tavarasta. Olohuone tuntuu avaralta.
Makuuhuoneen parvi kuuluu Pennylle. Sen alla on leikkitilaa.
Makuuhuoneen parvi kuuluu Pennylle. Sen alla on leikkitilaa.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!