Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Robotti-imuri ei korvaa letkuimuria, mutta siitä voi tulla hyvä kiireapulainen

Työtehoseuran testissä kävi ilmi, että robotti-imureilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Erot eivät selviä pakkausten kyljistä, mutta TTS:n testitulokset voivat auttaa robotin valinnassa.

Koti
 
Eija Kautonen
Dirt Devil Libero
Dirt Devil Libero

Työtehoseura testasi robotti-imureita testiradalla sekä viidessä kodissa.

Mukana oli kuusi laitetta. Ne maksoivat 70–1 000 euroa.

Hinta ei kerro, miten imuri toimii kotona. Testaajien arviot imureista vaihtelivat, koska kodit olivat erilaisia. Testituloksia lukiessa kannattaakin miettiä omaa kotia.

"Robotti-imurin valintaan vaikuttaa se, minkä kokoinen koti on, millainen lattia ja millaisia mattoja, kynnyksiä ja huonekaluja siellä on. Akun latausaika, latauksen kesto ja valmiustilan sähkönkulutus ovat myös tärkeitä valintakriteerejä", Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa sanoo.

Kaikki testi-imurit pärjäsivät kovalla lattialla. Halvinkin robotti puhdisti lattiat hyvin, mutta sen lataus ei riittäisi isoon asuntoon.

Mattojen ja nurkkien imuroinnissa oli eniten eroja ja hankaluuksia.

"Useimmat laitteet ruttasivat kevyitä mattoja tai jäivät kiinni mattojen hapsuihin. Osa jumittui kynnyksiin, sähköjohtoihin ja tuolinjalkojen väliin. Jotkut siirtelivät tavaroita ja kaatoivat lemmikkieläinten ruokakupit", sanoo Tarja Marjomaa.

iRobot oli testin paras mattoimuri. Se ei rutannut räsymattoja eikä juuttunut hapsuihin. Sekin saattoi siirrellä mattoja.

Miele ylitti parhaiten kynnykset. Neato ja iRobot tekivät siisteintä jälkeä nurkissa.

Yksikään testilaite ei pudonnut portaikkoon eikä kolhinut huonekaluja merkittävästi, mutta LG ja Samsung suunnistivat tarkimmin ja törmäilivät vähiten. Ne eivät läikyttäneet lemmikkien vesikuppeja.

Hiljaisin testi-imuri oli LG, äänekkäin Dirt Devil.

Suodatin voi olla tärkeä kriteeri ainakin allergiakodeissa, mutta testissä ei tutkittu suodatinten tehoa.

Akkujen kestävyys on myös arvoitus.

"Emme tiedä, montako vuotta akut kestävät ja tarvitaanko niiden vaihtoon asentajaa", Marjomaa sanoo.

Vaikka robotti-imureissa on eroja, niissä on myös paljon yhteistä. Ne sopivat kiireavuksi avaraan, väljästi kalustettuun kotiin, jossa ei ole paljon tavaraa lattialla.

Ne eivät ole letkuimurin veroisia etenkään nurkissa, seinänvierustoilla eivätkä matoilla.

Sähköjohdot, verhot, kevyet koriste-esineet ja mattojen hapsut pitää poistaa imurin tieltä.

Ensimmäisillä kerroilla on hyvä pysyä kotona ja katsoa, miten robotti pärjää siellä. Esimerkiksi tummat lattiat ja pimeys saattavat häiritä työtä.

Eikä robottia kannata jättää heti yksin lemmikkieläimen kanssa. Jos koira tai kissa oksentelee tai ripuloi, sotku leviää ympäri taloa.

Yhdestä asiasta kaikki testaajat olivat samaa mieltä. Imureita oli ikävä puhdistaa.

"Robotti-imureissa ei ole pölypussia. Pölysäiliö on pieni ja se pitää tyhjentää lähes joka käyttökerran jälkeen. Pölyä pöllähtää aina ulos jonkin verran. Myös suodatin ja harjakset on puhdistettava usein", sanoo Marjomaa.

TTS Työtehoseura arvioi imurien tehoa ja ominaisuuksia 60 neliömetrin testitilassa, jossa oli eripaksuisia mattoja, kovaa lattiaa, kynnyksiä, portaikko, sokkeloisia tiloja ja oviaukkoja. Imuroitavana oli hiekkaa ja talkkia. Testaajina oli myös viisi erilaista kotitaloutta.

iRobot Roomba 880
iRobot Roomba 880
LG-Hom-Bot Square VR6270LVMB
LG-Hom-Bot Square VR6270LVMB
Sasmsung Powerbot VR9000
Sasmsung Powerbot VR9000
Miele Scout RX1
Miele Scout RX1
Neato Botvac 85
Neato Botvac 85
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!