Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matkalaiselle baareja kiinnostavampia ovat muiden kulttuurien kodit

Koti
 
Riina Katajavuori
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija, joka asuu 1950-luvun kerrostalossa.

Nukkavieru kaksio, matalat huoneet. Pöydällä leikkuulaudan päällä limppu, josta oli leikattu pari siivua. Kukaan ei koskenut leipään. Pitelimme käsissämme shampanja- tai viskilaseja.

Puolipimeässä luimme runojamme ääneen venäjäksi ja suomeksi. Jossain vaiheessa Tatjana napsautti kattovalaisimen kolmesta lampusta päälle kaksi.

Vieläkin muistan elävästi ensimmäisen venäläisen kodin, jossa vierailin. Talvipalatsilla Palatsiaukion holvikaaren alla tai Pietarin Kirjailijatalolla oli toki upeaa, mutta venäläisen kollegan kotiin pääseminen oli parasta. Symbolinen tarjoomus, leipä, piirtyi mieleen.

Myöhemmin kävin muissa pietarilaiskodeissa. Jalkaani työnnettiin nolostuttavat taapotskit eli tohvelit. Oli sokkeloista, ahdasta, vieraanvaraista. Tarjottiin itse tehtyjä ranskalaisia, sienisoosia, vodkaa, musiikkia, yösija. Ja ovikoodi! Se oli mekaaninen, ei elektroninen: neljää numeroa piti painaa yhtaikaa neljällä eri sormella.

Skotlantilaisissa kodeissa ihmetytti eteisnaulakkojen puute. Palttoot salakuljetettiin jonnekin takavasemmalle, ehkä isäntäväen makuuhuoneeseen. Konemaisesti loimuava sähkötakka huvitti minua. Ihmettelin, kun paikalliset eivät nauraneet. Ja miksi puinen kattoon hilattava pyykkiteline oli keittiössä eikä vessassa? Keittiö uuneineen on huushollin lämpimin tila, minulle selitettiin loukkaantuneesti.

Edinburghilaiskodin vessassa oli kokolattiamatto. Kun oleilin maassa enemmän, se ei enää tuntunutkaan pähkähullulta vaan oikeastaan (varpaille) aika mukavalta.

Tukholmalaiset eivät harrasta verhoja, heillä ei ole mitään salattavaa. Vastapäiset kerrostaloasujat puuhailevat vapautuneesti toinen toistensa näyteikkunoina. Ikkunat ovat suuria, valot kirkkaita. Kansakunta ilman häpeää!

Nykyään kutsun ulkomaiset kollegat aina kotiini. Olen tajunnut, että matkalaiselle baareja ja kahviloita kiinnostavampia ovat muiden kulttuurien yksityiset tilat, kodit.

Vieras ei katso, onko lattia imuroitu. Hänen huomionsa luultavasti kiinnittyy johonkin, mitä en itse enää näe. Lundia-hyllyt? Vessan koivunrunkokuvioinen suihkuverho? Vaaleat seinät? Me asukkaat?

Samalla näemme itsemmekin uusin silmin.

Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija, joka asuu 1950-luvun kerrostalossa.
hs.koti@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!