Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitääkö kaikkien osallistua putkiremonttiin?

Koti
 
Helsingin Sanomat

Kunta myi 2000-luvun alussa kaksi taloa, jotka se lupasi kunnostaa. Yhden porraskäytävän osakkaat kuitenkin kieltäytyivät putkisaneerauksesta. Kunta suostui tähän, ja näiden asuntojen hinnat olivat halvempia kuin kahdessa muussa rapussa.
Nyt remontista luopuneet osakkaat vaativat taloyhtiötä uusimaan putket. Onko yhtiön suostuttava tähän epäoikeudenmukaiseen vaatimukseen?
 

Osakkaat päättävät taloyhtiössä tehtävistä korjauksista yhtiökokouksessa enemmistöäänillä, muistuttaa Kiinteistöliiton lakimies Maria Kulomäki. Putkien kunnostamisesta yhden rappukäytävän huoneistoissa päättää siis koko osakaskanta.

Jos osakkaat päättävät toteuttaa putkiremontin, remonttikulut jakautuvat vastikeperusteen mukaisesti kaikille osakkaille eli myös niille, joiden asunnossa remontti on jo tehty.

Kuluissa pitää huomioida mahdolliset hyvitykset. Niitä voivat saada osakkaat, joiden huoneistossa on aiemmin tehty vastaava työ. Edellytyksenä on, että aiemmin tehty työ tuo säästöjä yhtiölle tulevassa remontissa.

Hyvitystä ei saa, jos taloyhtiö on tehnyt remontin omin varoin. Lisäksi ikävähennykset voivat pienentää hyvityksen jopa olemattomaksi. Märkätiloissa tyypillinen ikävähennys on 5–10 prosenttia joka vuosi.

Jos osassa huoneistoja on tehty putkiremontti 2000-luvun alussa, uusitut putket ja märkätilat ovat jo lähes 20 vuotta vanhat, kun remontti alkaa. Hyvitys jää melko pieneksi.

Yhtiön korjaushankkeissa pitää muistaa osakkaiden yhdenvertaisuus. Ilman teknistä perustetta ei voida päättää, että esimerkiksi vain A-rappuun tehdään putkiremontti.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!