Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kondomeilla Afrikan köyhyyttä vastaan

Koti
 
Harri Hautajärvi
Kirjoittaja on arkkitehti ja tekniikan tohtori.

Ystäväni Länsi-Afrikassa sanoi, että jos on varaa myötäjäisiin, hän haluaa vain yhden vaimon ja kaksi lasta. Hän on kokenut jo tarpeeksi puutetta yhdentoista sisaruksen perheessä. Länsimainen kulttuuri ja internet saavat osan kolmannen maailman nuorista uhmaamaan ikivanhoja perinteitä. Moni haluaa itse valita puolisonsa ja päättää elämästään.

Muutos alkaa planeetan kestokyvyn kannalta hitaasti ja liian myöhään. Väestö lisääntyy valtavalla vauhdilla etenkin Saharan eteläpuolisen Afrikan köyhissä maissa, joissa lukutaidottomuus on yleistä. YK arvioi ihmiskunnan kasvavan 9,6 miljardiin vuoteen 2050 mennessä. Afrikan väkiluku yli kaksinkertaistuu nykyisestä.

Väestöräjähdys paisuttaa etenkin köyhien maiden kaupunkeja. Ne leviävät hallitsemattomasti, ilman suunnittelua ja kunnallistekniikkaa. Hökkelit, saastunut vesi ja ilma, löyhkäävät avoviemärit, puute käymälöistä sekä tautien leviäminen ovat jo nyt arkea. Samoin kaoottiseksi kasvanut moottoriliikenne, melu ja olematon joukkoliikenne.

Kun olot ovat surkeat eikä näköpiirissä ole työtä, elantoa eikä terveydenhoitoa, olisi outoa, jos kynnelle kykenevät eivät pakenisi ahdinkoa. Myös ilmastonmuutoksen aikaansaama kuivuus lisää muuttotulvaa Eurooppaan, jossa kantaväestö vähenee.

Euroopan unionissa on harkittu Pohjois-Afrikan ihmissalakuljettajien laivojen tuhoamista. Viisaampi keino olisi Afrikan auttaminen perhesuunnitteluohjelmilla. Pahimpana esteenä sille ovat katolinen kirkko ja äärilaidan arvokonservatiivit europarlamentissa. Samat tahot vastustavat paavin johdolla kondomeja myös hiv-epidemian torjunnassa.

Euroopan valtioiden ja unionin kannattaisi satsata vapaaehtoiseen syntyvyyden säännöstelyyn Afrikassa. Moni lukutaidotonkin nainen haluaisi ehkäisyä, mutta sitä on vain harvojen ulottuvilla. On tärkeää tukea myös tyttöjen pääsyä kouluun, sillä siitä alkaa moni hyvä muutos. Afrikan valtiot voidaan ohjata jatkamaan projekteja itse.

Liikakansoitus on ihmiskunnan suurin ongelma. Se kiihdyttää ilmaston lämpenemistä, lisää ympäristötuhoja, aikaansaa konflikteja, slummiuttaa kaupunkeja ja ajaa satoja miljoonia ihmisiä kurjuuteen. Siksi kehitysapua ei kannata leikata vaan suunnata perhesuunnitteluun. Ehkäisypalvelujen tarjoaminen olisi paras apu Afrikan köyhille maille ja ihmisille. Siten hillittäisiin myös nopeasti kasvavaa muuttoaaltoa Eurooppaan.

Kirjoittaja on helsinkiläinen arkkitehti ja tekniikan tohtori.
hs.koti@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!