Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putkiremontin yhteydessä voi teettää lisätöitä vain pääurakoitsijan luvalla

Koti
 
Riikka Hurri
Putkiremontin yhteydessä uusitaan usein myös keittiökalusteet.
Putkiremontin yhteydessä uusitaan usein myös keittiökalusteet. Kuva: Riikka Hurri

Moni haluaa teettää taloyhtiön linjasaneerauksen yhteydessä myös muita remontteja. Remonttien yhdistäminen voi tuoda säästöä kokonaiskuluissa ja helpottaa lupien hakemista.

Osakas ei kuitenkaan voi palkata ketä tahansa tekemään lisätöitä. Putkifirmat suostuvat lisätöihin yleensä vain, jos työ tilataan heiltä tai heidän yhteistyökumppaneiltaan. Urakkatarjouksissa kerrotaan yleensä, millaisia ja minkä hintaisia lisätöitä urakoitsijan kautta voi tilata.

Jos osakas haluaa käyttää lisäremontteihin ulkopuolisia yhtiöitä ja työntekijöitä, hän tarvitsee putkiurakoitsijan luvan.

Vuosi sitten voimaan tulleen määräyksen mukaan pääurakoitsijan pitää ilmoittaa tiedot verottajalle kaikista työmaalla oleskelevista. Pääurakoitsija myös vastaa kaikkien turvallisuudesta, ja siksi se voi kieltää myös osakasta itseään remontoimasta asuntoaan linjaurakan aikana.

Seuraavassa kuusi vinkkiä, jotka muutostöitä suunnittelevan osakkaan kannattaa ottaa huomioon ennen putkiremonttia.

Mieti ajoissa, mitä muutoksia haluat

Haluatko vaihtaa keittiön kaapit? Tarvitaanko asuntoon lisää sähkö- tai tietoliikennepistokkeita? Pitäisikö kylpyhuonetta laajentaa? Saisiko vesipisteen paikkaa vaihtamalla lisää tilaa?

Ota hyvissä ajoin yhteyttä taloyhtiön hallitukseen, jos se ei kartoita osakkaiden muutostoiveita putkiremonttia suunniteltaessa.

Ota yhteyttä putkiremontin pääsuunnittelijaan

Jos haluat teettää asunnossa isoja muutoksia, kuten purkaa seiniä, työt on hyvä ottaa huomioon jo putkiremonttisuunnitelmassa. Kun muutostyöt suunnitellaan yhtä aikaa, luvan saa helpommin viranomaisilta, putkiurakoitsijalta ja taloyhtiöltä.

Omien muutostöiden suunnittelua ei silti voi maksattaa taloyhtiöllä, vaan suunnittelu pitää maksaa itse.

Hyväksytä omat vesikalusteet taloyhtiöllä

Putkiremontin yhteydessä uusitaan yleensä myös kylpyhuoneet ja vessat. Osakkaalle tarjotaan vesikalusteista muutama vaihtoehto. Jos ne eivät miellytä ja haluaa ostaa toiveidensa hanan tai altaan, pitää sopia itse asennuksesta ja huoltovastuusta lvi-suunnittelijan, pääurakoitsijan ja taloyhtiön kanssa. Yhtiö voi kieltäytyä osakkaan hankkiman vesikalusteen huoltovastuusta.

Muista energiatehokkuus

Ledivalot kuluttavat paljon vähemmän sähköä kuin vaikkapa halogeenivalaisimet.

Valvo lisätöiden toteutusta

Osakas on itse vastuussa kaikkien tilaamiensa lisätöiden valvonnasta. Jos jotakin menee pieleen, osakas joutuu laatimaan myös reklamaation itse.

Jos virheiden korjauksessa on ongelmia, kannattaa ottaa yhteyttää työmaavalvojaan. Korjaamisen sijaan voidaan sopia myös hinnanalennuksesta. Lisäksi kuluttajalla on oikeus saada korvaus kohtuullisista kuluista, jotka liittyvät asian selvittelyyn.

Ota huomioon jälleenmyyntiarvo

Lisätyöt ja uudet kalusteet voivat nostaa asunnon myyntiarvoa vähintään hintansa verran.

Asunnon myyntiä suunnittelevan kannattaa valita neutraaleja sisustusvaihtoehtoja, etteivät ne karkota ostajaehdokkaita.

Vinkit antoivat Kiinteistöliiton lakimies Kaisu Terkki, Kiinteistöliitto Uudenmaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen ja sisustussuunnittelija Marita Heino.

Kylpyhuoneeseen saa tilaa, kun pesukoneen siirtää keittiöön.
Kylpyhuoneeseen saa tilaa, kun pesukoneen siirtää keittiöön.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!