Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koko Imatran voisi asuttaa Helsingin tyhjiin asuntoihin – vuokrakodeista silti pulaa

Koti
 
Taru Taipale
Hanna-Kaisa Hämäläinen
Punavuoressa lähes joka viides asunto on tyhjillään.
Punavuoressa lähes joka viides asunto on tyhjillään. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Suomessa on yli 300 000 asuntoa, joissa ei asuta vakinaisesti. Monet näistä asunnoista sijaitsevat muuttotappiopaikkakunnilla, jossa asunto jää tyhjilleen yksinkertaisesti siksi, ettei sitä saada myydyksi.

Mutta on tyhjiä asuntoja kasvukeskuksissakin. Helsingissä oli viime vuoden lopussa yli 28 000 sellaista asuntoa, jossa ei asuttu vakinaisesti. Se on peräti 8,2 prosenttia koko Helsingin asuntokannasta.

Se on valtava määrä. Se on saman verran kuin Imatralla on asukkaita.

Miten on mahdollista, että Helsingissä on asuntoja tyhjinä pienen kaupungin verran – ja lähes samassa suhteessa kuin muualla Suomessa?

Asumisen rahoittamiseen erikoistuneen Hypon toimitusjohtajan Ari Paunan mielestä kysymys on hyvä.

"Koska täällä on varaa pitää velatonta asuntoa tyhjänä", hän vastaa. "Helsingissä on ihmisiä, jotka pystyvät ja haluavat pitää asunnot tyhjinä."

Kaikki tyhjät asunnot eivät todellisuudessa ole täysin tyhjiä. Osa on varakkaiden ihmisten kakkosasuntoja. Osa asunnoista on vuokralla mutta vain lyhyen aikaa kerrallaan. Niissä majailee esimerkiksi ulkomaisia opiskelijoita tai virolaisia keikkatyöntekijöitä.

Tilapäinen asuminen on helsinkiläinen ilmiö, muistuttaa Helsingin Tietokeskuksen järjestelmäpäällikkö Pekka Vuori. Pääkaupungissa on paljon sellaista toimintaa, joka synnyttää lyhytaikaista asumistarvetta.

Vuori epäilee myös, että osa tyhjistä asunnosta on todellisuudessa piilokonttoreita, joita rakennettiin 1960- ja 1970-luvuillla. Kaikkien piilokonttoreiden käyttötarkoitusta ei ole muutettu, joten tilastoissa ne näkyvät asuntoina, joissa ei asuta.

Mutta kyllä 28 000 asunnon joukkoon mahtuu niitäkin, joissa ihan oikeasti ei asu kukaan. Ari Pauna uskoo, että joukossa on myös asuntoja, jotka sopisivat vuokrattaviksi.

Asuntosijoittaja odottaa helpottavia toimia hallitukselta

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat Helsingissä alkuvuonna 2,7 prosenttia edellisvuodesta. Keskimäärin vapaarahoitteisen vuokra-asunnon vuokra on Helsingissä jo 17,61 euroa neliöltä.

Jos edes osa tyhjänä olevista asunnoista saataisiin vuokramarkkinoille, paine vuokrien nousuun helpottaisi hieman.

Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva toivoo, että uusi hallitus madaltaisi kynnystä lähteä asuntosijoittajaksi.

"Toivon, että hallitus ymmärtäisi, että asuntosijoittaminen on merkittävä yhteiskunnallinen asia – samalla tavalla kuin osakesijoittaminenkin."

Asuntosijoittajan verotusta on viime vuosina vain kiristetty, Koro-Kanerva sanoo.

"Vuonna 2012 pääomatuloveroa kiristettiin ja otettiin käyttöön progressio. Sen jälkeen progressiota on johdonmukaisesti kiristetty. Tänä vuonna pääomatuloveroprosentti on 30 000 euroon asti 30 ja sen ylittävältä osalta 33, kun prosentti vielä vuonna 1993 oli 25."

Koro-Kanervan mukaan pääomatuloveron kiristyminen vaikuttaa kielteisesti vuokraustoimintaan ja nostaa vuokria.

Hän toivoo, että myös perintöverokeskustelussa otettaisiin huomioon asuntoasiat. Osa tyhjistä asunnoista saataisiin vuokralle, jos perikunta voisi jaksottaa perintöverojen maksun. Nykyään moni joutuu perintöverojen vuoksi myymään asunnon.

Lisää tyhjiä asuntoja uhkaa syntyä, kun väestö vanhenee. Kun vanhus siirtyy laitokseen tai hoitokotiin, jää omaisten käsiin asuntoja, joita ei haluta myydä eikä ehkä vuokratakaan. Kun vanhuksesta aika jättää, perikunta voi olla haluton panemaan asuntoa vuokralle.

Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtajan Mia Koro-Kanervan mielestä tyhjien asuntojen ilmiö kertoo ainakin siitä, että kynnys ryhtyä vuokranantajaksi on liian korkea.

Koro-Kanervan mukaan moni ajattelee, että asunnon vuokraaminen on työlästä ja hankalaa. Rahaakin pitäisi miettiä.

Onko asunnon vuokraaminen taloudellisesti kannattavaa? Korvaako se vuokraamisesta aiheutuvan vaivan?

"Ymmärrän, ettei taloudellinen tilanne ole paras mahdollinen verotuksen uudistamiselle. Mutta samaan aikaan pääkaupunkiseudulla tarvitaan lisää vuokra-asuntoja. Jos edes osa tyhjistä asunnoista saataisiin vuokramarkkinoille, siitä olisi tosi iso hyöty", Mia Koro-Kanerva sanoo.

Samaa mieltä on myös Ari Pauna Hyposta. Hänestä Helsingin vuokramarkkinoille tekisi muutenkin hyvää se, että yhä useampi yksityinen kansalainen ryhtyisi vuokraisännäksi.

"Yksityiset vuokranantajat eivät ole markkinoilla täydellä potentiaalilla. Heitä tarvittaisiin lisää – sekä yhden tyhjän asunnon omistajia että ammattimaisemmin toimivia sijoittajia."

Paunan mielestä suomalaisessa asuntopolitiikassa ei oikein hyväksytä yksityistä vuokraamista. "Asuntopulaa yritetään ratkaista tuetulla yleishyödyllisellä vuokra-asuntotuotannolla. Mutta ongelmat ovat sitä luokkaa, etteivät ne sillä ratkea."

Lähes 30 000 asuntoa on iso määrä, vertaa sitä mihin hyvänsä. Malmin lentokentälle on suunniteltu asuntojen rakentamista 15 000–30 000 asukkaalle, ja Helsinkiin valmistuu vuosittain noin 4 000 uutta asuntoa. Uusia vuokra-asuntoja rakennettiin Helsinkiin viime vuonna 1 400 kappaletta.

Jos Helsingin "tyhjistä asunnoista" kymmenenkin prosenttia olisi sellaisia, että ne voitaisiin antaa vuokralle, vastaisi se kahden vuoden koko vuokra-asuntotuotantoa.

Tosin tyhjät asunnot tuskin ovat niitä kompakteja pikkuasuntoja, joista on eniten kysyntää. Asiantuntijat uskovat kuitenkin, että suurempiin ja kalliimpiinkin asuntoihin löytyy Helsingissä vuokralaisia.

Koro-Kanerva arvioi, että tyhjät asunnot asettuisivat markkinoiden keskikastiin. "Ne osuisivat juuri siihen porukkaan, joka tulee tänne töihin."

Koro-Kanerva ymmärtää, että päättäjät haluavat lisää nimenomaan kohtuuhintaisia ja erityisryhmille tarkoitettuja vuokra-asuntoja. Hän muistuttaa kuitenkin, että ennen kaikkea pääkaupunkiseudulle tarvitaan monipuolista tarjontaa – kaikki muuttajat eivät ole pienituloisia.

Korjaus 29.6. kello 16.06: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Malmin lentokentälle suunniteltaisiin 15 000–30 000 asunnon rakentamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!