Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elämää tien päällä: Näin asuntoautoon saadaan mahtumaan kolme hevosta, koira ja nelihenkinen perhe

Talviot ja Timgrenit viettävät kesänsä asuntoautoillen. Kun rekassa matkaavat myös kilpailuhevoset, tavaroita on niin paljon, että ne täyttävät suihkukaapinkin.

Koti
 
Markus Jokela HS
Esteratsastaja Jessica Timgren leikkii tyttärensä Ronja Forssin kanssa. Kilpailujen aikana lapsenvahtina on usein äiti Veronica Timgren.
Esteratsastaja Jessica Timgren leikkii tyttärensä Ronja Forssin kanssa. Kilpailujen aikana lapsenvahtina on usein äiti Veronica Timgren. Kuva: Markus Jokela HS

Kolme hevosta, saksanpaimenkoira ja nelihenkinen perhe tavaroineen. Tämä kaikki pitäisi mahduttaa 12-metriseen asuntoautoon.

Eveliina, 16, ja Johanna Talvio, 18, pakkaavat tavaroita auton kyljissä oleviin lokeroihin Hollannin-kisamatkaa varten.

"Kolmelle hevoselle ruuat, loimet, satulat, suitset, tavalliset suojat, matkustus- ja kylmäsuojat, loimet, ruokakupit, varavarusteet ja hoitovälineet", Johanna Talvio kertoo.

Lisäksi tarvitaan molemmille kilpailuasut, tavalliset ratsastusasut sekä nelihenkisen perheen vaatteet ja muut tavarat kahdeksi ja puoleksi viikoksi.

Sääkin voi olla mitä tahansa. "Käytännössä koko vaatekaapin sisältö lähtee mukaan", Johanna Talvio kertoo.

Tavaroiden pakkaus on kuin Tetris-peliä. Kaikki raot ja kolot käytetään hyväksi. Jopa asuntovaunun suihkukaappikin täyttyy ajon ajaksi tavarasta.

Kirkkonummelaiset Eveliina ja Johanna Talvio ratsastavat kilpaa esteitä. Kilpailujen takia perhe muuttaa kesäksi hevosautoon. Tyttöjen äiti Hanne Talvio laskee, että viime vuonna kisaviikonloppuja tuli ainakin 30.

Perhe lähtee kisamatkalle hyvissä ajoin alkuviikosta. Kesällä Talviot ovatkin koko ajan joko palaamassa kilpailuista tai lähtemässä uusiin.

Siksi Timo ja Hanne Talvio päättivät hankkia laadukkaan hevosauton. Kuusi hevosta asuttavan auton hinta on uutena alkaen 300 000 euroa, mutta Talviot ostivat sen käytettynä.

Jukka Gröndahl HS
Timo ja Hanne Talvio sekä tyttäret Johanna ja Eveliina (oik.) asuntoauton olohuoneessa.
Timo ja Hanne Talvio sekä tyttäret Johanna ja Eveliina (oik.) asuntoauton olohuoneessa.

Tummat puupaneelit kiiltävät ja vaalea nahka tuoksuu. Keittiö on täysin varusteltu, ja ruokatila työntyy napista painamalla ulospäin erkkeriksi. Laajennus tuo pari neliötä lisää asuintilaa.

Asuintiloista on ovi hevosten luo. Myös yksi makuupaikoista on rakennettu siten, että siitä on käynti hevosten luo.

Talviot puhkaisivat hevosenhoitajan nukkumatilasta seinän asuintilaan, jolloin koko perhe voi nukkua samassa tilassa. Kapseliksi kutsuttu paikka on varattu Timolle. "Koska isä kuorsaa", tytöt sanovat yhteen ääneen.

Viisi vinkkiä

Näin selviät pienen lapsen kanssa asuntoautossa

1 Hanki luotettava lapsenvahti

Jos joudut itse ajamaan, hanki lapselle lapsenvahti, johon luotat. Anna lapsenvahdin hoitaa työnsä rauhassa.

2 Pidä paljon taukoja

Lapsi tuskastuu paikallaoloon. Sopivasti ajoitetut tauot, jossa lapsi pääsee ulos liikkumaan ja purkamaan energiaansa, tekevät ajamisesta rauhallista.

3 Hanki väliaikaviihdettä

Pakkaa mukaan tarpeeksi leluja ja muuta viihdykettä. Matkalla voi sallia myös kotoa poikkeavia sääntöjä, kuten leluilla lahjomista.

4 Tee hyvät eväät

Lapset rakastavat eväsretkiä. Pakkaa mukaan tarpeeksi hyvää ruokaa, mutta ei liikaa herkkuja, kuten karkkeja.

5 Päätä, että asiat järjestyvät

Lapsen kanssa tulee aina vaativia tilanteita vastaan. Kun päätät, että selviät matkasta, keksit kaikkeen myös ratkaisun. 

 

Vinkit: Jessica Timgren

Espoossa hevoset katselevat karsinoistaan tallipihalle. Reilun vuoden ikäinen Ronja Forss kiljuu innoissaan autossa. Hän leikkii äitinsä, esteratsastaja Jessica Timgrenin kanssa piilosta kuljettajan yläpuolella olevalla parvella. "Ei uskoisi, miten monessa maassa Ronja on ehtinyt jo matkustaa", Timgren kertoo.

Timgren pakkasi esikoisensa hevosautoon kisareissuille Eurooppaan vain pari kuukautta synnytyksen jälkeen. Hän asui Ronjan kanssa viime kesänä aina kaksi viikkoa ulkomailla autossa ja palasi viikoksi kotiin.

"Jälkeenpäin mietin, miten kaikki oikein onnistui. Mutta Ronja nukkui tyytyväisenä vaunuissa, kun ratsastin."

Reissaaminen hevosten ja pienen lapsen kanssa ei onnistuisi ilman luotettavaa lastenhoitoapua. Jos Jessican mies ei pääse mukaan, Ronjaa hoitamaan lähtee Jessican äiti Veronica Timgren. "Jos saisin päättää, voisin matkustaa koko kesän kilpailupaikalta toiselle."

Lapsellekin matkat ovat ihanaa aikaa: joku aikuinen on koko ajan läsnä syli avoinna. "Kolme sukupolvea Timgrenejä matkustaa asuntoautossa. Jessica asui samassa autossa jo 16-vuotiaana poniratsastajana."

Autoon liittyy paljon muistoja, Veronica Timgren kertoo.

"Olen ajanut tätä muun muassa aivan Pariisin keskustassa ja toivonut hartaasti, etten päädy umpikujaan. En olisi saanut autoa mitenkään käännettyä Pariisin kapeilla kaduilla."

Tänä kesänä luvassa olisi ollut viime vuoden kaltainen tiivis matkustus kesäkilpailuissa Euroopassa. Timgrenin ykkösratsu Vaillant kuitenkin kuoli yllättäen rutiinileikkaukseen huhtikuussa. Nyt Timgren kiertää Ronjan, äitinsä ja hevostensa kanssa kotimaan kilpailuja.

Markus Jokela HS
Jessica Timgren valmistaa Schwarzeneger-oria autoon. Tytär Ronja leikkii Veronica Timgrenin valvonnassa.
Jessica Timgren valmistaa Schwarzeneger-oria autoon. Tytär Ronja leikkii Veronica Timgrenin valvonnassa.

Talviot väittävät, etteivät he riitele pitkillä kilpailumatkoilla. "Tämä on perheen laatuaikaa eikä kestä ikuisesti. Täytyy nauttia nyt, kun vielä voi", Hanne Talvio sanoo.

"Olemme matkustaneet niin paljon, että osaamme olla ärsyttämättä toisiamme", Eveliina lisää.

Timgrenit taas sanovat suoraan, että välillä räiskyy.

Kuusi vinkkiä

Näin sopu säilyy pitkillä matkoilla

1 Kaikki käy

Arkirutiineja, helpottaa se, että kaikki perheenjäsenet ovat joustavia yksityiskohtien suhteen. Esimerkiksi ruokailua helpottaa, jos kukaan ei ole yksityiskohtien suhteen ehdoton.

2 Kukaan ei luovu unistaan

Asuntoautossa elämistä helpottaa, jos kukaan perheen jäsenistä ei joudu nukkumaan yleisellä kulkuväylällä. Jos yksi perheenjäsen nukkuu paikassa, jossa joutuu menemään nukkumaan viimeisenä ja heräämään ensimmäisenä, pinna kiristyy pitkillä matkoilla.

3 Anna tarvittaessa tilaa muille

On hyvä muistaa antaa yksityisyyttä ja omaa aikaa perheenjäsenelle, joka kaipaa sitä. Perheenjäsen voi myös itse ilmoittaa haluavansa olla hetken yksin.

4 Älä riitele pikkuasioista

Pitkillä matkoilla rauha säilyy, kun jokainen keskittyy siihen, ettei riitele pienistä yksityiskohdista.

5 Älä kutsu vieraita ilman lupaa

Pieni tila on kaikkien yhteinen koti. Vieraita ei ole sopivaa kutsua kylään muilta kysymättä.

6 Kanna vastuusi tehtävistäsi

Matkaa helpottaa, kun jokaisella perheenjäsenellä on selkeä rooli ja vastuu tietyistä asioista. Jokaisen pitää kantaa vastuunsa tehtävistään, etteivät muut joudu patistamaan yhtä perheenjäsentä. 

 

Vinkit: Talvioiden perhe

"Olemme aika rääväsuita toisillemme, mutta kertaakaan ei ole kamoja heitetty ulos", Jessica Timgren kertoo.

Veronica Timgrenin mukaan perheen kanssa matkaillaan niin myötä- kuin vastatuulessa.

"Jos koetan liikaa antaa hyviä neuvoja, siitä tulee kinaa. Minun tehtäväni on olla Jessican olkapäänä ja korvana, mutten saa liikaa sekaantua."

Sekä Timgrenit että Talviot kertovat, että asuntoautoelämä on lomaa muiden samanhenkisten hevosperheiden kanssa. Hektisten kilpailupäivien iltoina perheet levittävät ulos grillit ja puutarhakalusteet.

"Jokainen laittaa omat ruokansa ja sitten istumme iltaa yhdessä", Hanne Talvio kertoo.

"Kun on vuosikausia kiertänyt samojen perheiden kanssa kilpailuja, tuttuja on kaikkialla", Veronica Timgen lisää.

"Kyllä sitä toisinaan ajattelee, että onhan tämä hullun hommaa, kun on roudannut koko perheensä ja tavaransa toiselle puolelle Eurooppaa kolmeksi viikoksi, " Hanne Timgren pohtii.

Sitten kun palaa kotiin, alkaa jo kaivata uutta matkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!