Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koti on lähtö- ja paluupaikka – kuin kotipesä pesäpallossa

Koti
 
Jari Tammi
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija, jolle koti on syli ja metsä.
hs.koti@hs.fi
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija,
jolle koti on syli ja metsä.

Luovuin autosta. Tytär ehdotti tilalle hevosta.

Olisihan se tyylikästä karauttaa täältä Pakilasta hevosen selässä asioille. Hyppiä maunulalaisten piha-aitojen yli ja jättää kakkarat käpyläläisten perennoille. Huutaa Kurvissa jii-haa, poiketa Hakiksen vesikaukalolle ja sitoa suitset Esplanadin puomiin. Palkita ratsu kauralaarilla ja ratsastaja cappuccinolla.

Me suomalaiset olemme kotikansaa. Yhä löytyy huoneentauluja, joissa kodin lisäksi luetellaan uskonto ja isänmaa.

Koti onkin tärkeä, mutta ei sinne jämähtämisenä. Koti on lähtö- ja paluupaikka. Kuin kotipesä pesäpallossa.

Koko muu maailma avoinna ja edessä. Kaikki se jännitys, uudet elämykset ja nautinnot! Mikä malttamattomuus lyödä kunnari ja lähteä juoksuun! Ja kun juoksut on juostu, mikä hyvä tunne, kun on tuttu ja turvallinen paikka, jonne palata.

Näen hevosen vapauden symbolina, jolla kiidetään yli preerian ja kadotaan auringonlaskuun. Toki hevosen voi laittaa auran tai ravikärryjen eteen, mutta elämä on muutakin kuin työtä ja kilpailua.

Elämän tekevät elämisen arvoiseksi matkat. Olivat ne matkoja unelmiin, uusiin ihmissuhteisiin tai omaan sisimpään. Kaiken puurtamisen päälle onnen kaukaiseksi satamaksi riittää kesämökki, sillä me suomalaiset rakastamme omaa rauhaa ja pyhää luontoa.

Vanhetessa koteja kertyy: on lapsuudenkoteja, Espanjan-koteja, vuorohuoltajuuskoteja, päiväkoteja, vanhainkoteja. Jotkut kodit muuttuvat varastoiksi, joissakin kodeissa ei kukaan muu koskaan käy.

Yksi pojistani viihtyi pienenä pahvilaatikkoon ahtautuneena niin että vain pää pilkisti. Se oli hänen omakotilaatikkonsa. Kohtunsa, päämajansa.

Missä viihdymme, siellä sielumme lepää, sinne sielumme halajaa. Moni pitää koko maailmaa kotonaan ja siksi on kotonaan ihan pihalla. Toisaalta reissailu ulkomailla on tullut niin helpoksi ja koukuttavaksi, ettei enää ole aikaa vakavaan parisuhteeseen, jolloin perheenperustaminen lykkääntyy. Moni lapsettomaksi jäänyt vanhenee kodittomuutta potien.

Koti on yhtä kuin taito pysähtyä. Se tekee pelkästä asunnosta kodin. Pelkästä kämpästä pesän.

Kummasti autottomuus vapauttaa ja avartaa. Mutta ihan mielikuvituksen hevosilla ei Pakilasta pitkälle pötki, joten otan mailan olalle ja valmistaudun uuteen kunnariin.

Samalla mielessäni hoen mantraa, että kotisi on siellä missä sielusi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!