Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikkalaismies yhdisti Kivistön

John Simon muutti 1980-luvun alussa Yhdysvalloista Myyrmäkeen ja alkoi koota asukkaita yhteen.

Koti
 
Helsingin Sanomat
John Simon perusti Marjaverkon vuonna 2007.
John Simon perusti Marjaverkon vuonna 2007.

Vantaan kaupunki kehuu kivistöläisten aktiivisuutta.

"Kun Kivistössä pidetään asukasinfoja, kuulijoita voi olla satoja. Marjaverkko on ollut aktiivisesti mukana alueen kehittämisesssä", kertoo Vantaan kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine.

Marjaverkko on yhdistys, joka järjestää tapahtumia ja asukastilaisuuksia Kivistön suuralueella. Se haluaa lisätä kaupungin, asukkaiden ja yritysten välistä vuoropuhelua. Eräänlainen kylätoimikunta siis.

Toiminta alkoi jo ennen kuin Kivistön suuraluetta alettiin rakentaa. Asukkaat ovat kuulleet suunnitelmista ajoissa. Nyt puhutaan esimerkiksi siitä, millaisia yrityksiä Kivistöön tuleviin kivijalkakauppoihin halutaan. Yhdistyksellä on myös kaksi palkattua työntekijää.

Marjaverkon perusti John Simon. Hän ei asu Kivistössä.

"Asun Vantaalla. Tämä on Vantaan asia", mies kertoo.

John Simon muutti 1980-luvun alussa Yhdysvalloista Myyrmäkeen, tyypilliseen lähiöön pääkaupunkiseudulla.

"Asukkaat olivat muuttaneet Myyrmäkeen 1970-luvulla saadakseen lisää asuintilaa, mutta siellä ei ollut alkuaikoina mitään tekemistä. Ihmiset ihmettelivät, olisiko lapsilla teini-iässä muuta tekemistä kuin heitellä kaljapulloja juna-asemalla", Simon kertoo.

Myyrmäkeen alettiin vähitellen perustaa urheiluseuroja, kulttuuriyhdistyksiä ja muuta toimintaa.

John Simon huomasi Kartanonkosken 2000-luvun alussa.

"Vantaalle oli tullut hieno mutta erikoinen asuinalue keskelle peltoa. Sen toisella puolella oli kaupungin vuokrataloja. Mietin, miten saisimme asukkaat yhteen."

Simon oli silloin vantaalaisen koripalloseura Pussihukkien puheenjohtaja, ja Kartanonkoskelle tuli monta uutta koripallojoukkuetta. Maahanmuuttajatyttöjen joukkueita perustettiin yhdessä Vantaan nuorisopalvelujen kanssa.

Sitten Simon kuuli Kivistön suunnitelmista.

"Taas sama juttu. Suunnitelmat olivat hienot, mutta alueelle muuttaisi 30 000 ihmistä eri puolilta Suomea ja ulkomailta. Miten he löytäisivät toisensa?"

John Simon ei tyytynyt enää perustamaan urheilujoukkueita, vaan kokosi yhteen kaikki paikalliset toimijat, jotka hän löysi.

Marjaverkossa on nyt mukana 50 yhdistystä, seuraa, yritystä ja julkista toimijaa.

Kivistössä järjestetään paljon tapahtumia ja asukastilaisuuksia. Siellä on Kivistön markkinat, Kytke-festarit, kyläjuhlat, teemailtoja, konsertteja, säännöllistä toimintaa lapsille ja nuorille sekä muutoksiin myönteisesti suhtautuvia asukkaita.

"Yhteisöllisyys ei synny hetkessä, sitä pitää rakentaa ajoissa. Ei jälkikäteen tai vasta sitten, kun tulee ongelmia", John Simon sanoo.

John Simon perusti Marjaverkon vuonna 2007. Silloin hän oli töissä hissiyhtiö Koneessa ja Pussihukkien puheejohtaja. Nyt hän on eläkkeellä, kirjailija, Kone Oyj:n 100-vuotissäätiön hallituksen jäsen ja Marjaverkon puheenjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!