Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuntomessut Vantaan Kivistössä 10.7.–9.8.

Uusien rakennusten pitää olla pian nollaenergiataloja – asiantuntijat kiistelevät, osataanko sellaisia edes rakentaa

Asiantuntijat kiistelevät, osataanko Suomessa rakentaa tarpeeksi hyvin energiatehokkaita taloja.

Koti
 
Savanna Saarikko
Ville Männikkö
Ikosten perheen passiivikivitalon rakennusprojekti on loppusuoralla.
Ikosten perheen passiivikivitalon rakennusprojekti on loppusuoralla. Kuva: Ville Männikkö

Ikosten talon lämmittää takka, korvausilma esilämmitetään maan alla

1. Takka ja putket 2. Putket 3. Savupiippu 4. Ilman esilämmitys 5. Aurinkokeräimet 6. Seinät 7. Ikkunat

1 Takka ja putket: Takka lämmittää talon talvella ja puhaltaa kuumaa ilmaa lattialämmityksen putkistoon.

2 Putket: Putkissa kiertää ilma eikä vesi.

3 Savupiippu: Hukkalämpö kerätään talteen, ja sillä lämmitetään käyttövettä.

4 Ilman esilämmitys: Pakkasella ulkoa tuleva raitis ilma esilämmitetään maan alla kulkevan maapiirin avulla. Näin ilma on plusasteista tullessaan talon lämmitysjärjestelmään.

5 Aurinkokeräimet: Katolla on myös aurinkokeräimiä, joiden energialla osaksi lämmitetään käyttövesi suihkuun ja muihin vesipisteisiin.

6 Seinät: Seinät ovat hyvin eristetyt, eikä lämpö karkaa ulos. Valmistajan mukaan seinärakenne antaa vesihöyryn kuivua talon sisältä ulospäin.

7 Ikkunat: Ikkunoiden pinnalla on kalvo, joka estää lasin ulkopintaa huurtumasta kylmällä ja kostealla kelillä.

Suomessa ja EU:ssa rakennettavien talojen pitää viiden vuoden kuluttua olla lähes nollaenergiataloja.

Ne saavat kuluttaa vain vähän energiaa. Lisäksi osa energiasta pitää olla peräisin uusiutuvista energialähteistä. Rakennusalan ammattilaiset eivät ole yksimielisiä siitä, onko energiamääräysten kiristäminen oikea suunta.

Vinha: "Ongelmia tulossa"

Energiapihien talojen rakentamisessa edetään liian nopeasti, sanoo rakennusfysiikan professori Juha Vinha Tampereen teknillisestä yliopistosta.

"Jos määräyksiä muutetaan liian nopeasti, kaikki tarpeellinen tieto ei etene tekijöille asti. Tietty osa rakennusalalla tekee asiat kuten ennenkin."

Vinhan mukaan energiapihien talojen rakentamiseen liittyy kahdenlaisia ongelmia.

Ensiksi: paksuilla lämmöneristyksillä tehdyt rakennukset ovat usein alttiimpia rakennusvirheille ja sitä kautta esimerkiksi kosteusongelmille.

Toiseksi: energiatehokkaiden talojen energiankulutus on todellisuudessa usein suurempi kuin oletetaan.

Energiatehokkaan, hyvin lämmöneristetyn talon vaipan eli seinien, ikkunoiden, lattian ja katon läpi siirtyy lämpöä ulos paljon vähemmän kuin aiemmin. Tämä on Vinhan mukaan riskitekijä.

"Talojen vikasietokyky heikkenee, kun lämmön suojaava vaikutus rakenteiden ulko-osille vähenee. Perinteisessä rakentamisessa rakenteiden läpi pääsee ulos lämpöä enemmän, mikä kuivattaa ylimääräistä kosteutta pois. Hyvin lämmöneristetyt talot vaativat huolellisempaa ja laadukkaampaa rakentamista, joka ei välttämättä toteudu."

Näissä taloissa on Vinhan mukaan tärkeä huolehtia siitä, että talon vaippa on tiivis.

Nieminen: "Ei kosteusongelmia"

Tehokas lämmöneristys ei ole syynä kosteusongelmiin, sanoo rakennusalan asiantuntija Jyri Nieminen. Hän kannattaa energiapihien talojen rakentamista ja on määritellyt VTT:llä passiivitaloille Suomeen oloihin sopivat kriteerit.

"Nykyistä huonompi lämmöneristystaso ei ole estänyt talojen kosteus- ja homevaurioita aikaisemminkaan, vaan kosteusvauriot ovat vanhoissa taloissa turhan yleisiä. Niissäkin vaurioiden syyt johtuvat muista asioista kuin lämmöneristyksestä."

Ensimmäinen passiivitalo tai pikemminkin lähes nollaenergiatalo rakennettiin Suomeen jo vuonna 1994, eikä siinä Niemisen mukaan ole kosteusongelmia. "Paksut eristeet ja rakennuksen tiiviys eivät ole syynä kosteusongelmiin."

Niemisen mielestä energiapihejä taloja osataan jo rakentaa huolella.

"Rakentamisen kosteudenhallinta on energiatehokkaaseen rakentamiseen erikoistuneille yrityksille itsestäänselvyys."

Vinha taas arvioi, että koekohteissa suunnittelijat ja rakentajat ovat osanneet panostaa huolelliseen rakentamiseen ja siksi virheiltä on vältytty. Hän ei tyrmää energiatehokasta rakentamista, kunhan rakennetaan huolella, eikä rakennusvirheitä synny.

Vinha: "Säästö jää pieneksi"

Juha Vinha epäilee, että energiansäästö jää tiiviisti rakennettaessa laskettua pienemmäksi.

"Mitä energiatehokkaammat ratkaisut, sitä suurempi vaara, että laskelmat eivät toteudu kuin teoriassa. Investointi ei kannata, jos siitä ei saa hyötyä."

Tähän Vinha odottaa lisää tutkimustietoa muun muassa Tampereen teknillisen yliopiston vetämästä Combi-hankkeesta, jossa tutkitaan julkisten rakennusten energiatehokkuutta.

Nieminen: "Säästö on suuri"

Nieminen arvioi energiansäästön olevan merkittävä. "Edellä mainitun, vuonna 1994 rakennetun talon ostoenergiankulutus on alle puolet verrattuna nykymääräysten mukaiseen taloon."

Energiatehokkaiden talojen suunnittelussa täytyy olla realisti, Nieminen lisää. Lämmitysjärjestelmän pitää riittää pitkien pakkasten aikana.

Kaiken pitää olla helppokäyttöistä. Jos asukkaat eivät osaa käyttää talon lämmitysjärjestelmää ja ilmanvaihtokonetta, lämmön ja muun energian säästäminen jää pelkäksi teoriaksi.

Passiivikivitalojen asiakaspalvelujohtaja Jussi Pajulahti arvioi, että Vantaan asuntomessuille rakentavien Ikosten uuden passiivitalon vuotuinen lämmitys- ja kokonaisenergialasku voi olla jopa 2 000–3 000 euroa pienempi kuin 1950-luvun talossa.

Samaa mieltä suojauksesta

Rakennusmateriaalit on tärkeä suojata kastumiselta. Sekä Vinha että Nieminen painottavat, että rakennusmateriaaleja ei saa päästää kastumaan valmistuksen, kuljetuksen, säilytyksen tai rakentamisen aikana.

"Myös kivirakenteet voivat kostua, ja betonissa on rakentamisvaiheessa paljon ylimääräistä kosteutta", Vinha sanoo.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!