Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kerrostalojen viereen rakennetaan nyt pihasaunoja

Kerrostalon pihasauna on hyvä valinta. Saunattoman asunnon saa halvemmalla.

Koti
 
Jaana Laitinen
Liisa Takala
Maria ja Mimosa Waltzerista tuli ahkeria saunojia, kun he muuttivat taloyhtiöön, jossa on pihasauna.
Maria ja Mimosa Waltzerista tuli ahkeria saunojia, kun he muuttivat taloyhtiöön, jossa on pihasauna. Kuva: Liisa Takala

"Kaverit ovat kateellisia, kun kerron, että meillä on pihasauna", kertoo Maria Waltzer.

Hän asuu Mimosa -tyttärensä kanssa Vantaan Nikinmäessä pienissä BoKlok-kerrostaloissa, joiden asunnoissa ei ole omia saunoja.

Äiti ja tytär astelevat löylyyn kylpytakit päällä pihan poikki. Puinen sauna nököttää keskellä pihaa, kaksikerroksisten talojen ympäröimänä.

Waltzerin naisten saunavuoro on sunnuntaina alkuillalla. Maanantaina lämpiää lenkkisauna. Pihasaunasta voi myös varata pidemmän vierasvuoron.

Pihasauna on perheelle "pientä arjen luksusta".

"On kiva oikeasti mennä saunaan eri rakennukseen. Ja onhan sauna iso verrattuna huoneistosaunoihin", Maria Waltzer kertoo.

Pihasaunan lauteille mahtuu helposti kahdeksan ihmistä. Lasiseinän läpi voi vahtia pesuhuoneessa leikkiviä lapsia. Ympyrän muotoinen kiuas sihisee lauteiden välissä.

"Jos haluaa kovat löylyt, vettä pitää heittää kiukaan päälle ja muuten sivulle."

Liisa Takala
Mimosa Waltzer leikkii pihasaunassa.
Mimosa Waltzer leikkii pihasaunassa.

Yhteisiä pihasaunoja on tulossa muuallekin. Kivistöön rakentuu parhaillaan YIT Rakennuksen urakoima kortteli, jonka sisäpihalle tulee pihasauna ensi vuonna. Sitä saavat käyttää kaikki korttelin asukkaat. Huoneistosaunoja ei ole.

Kruunuvuorenrannan uudelle asuinalueelle Helsingin Laajasaloon rakennetaan rantasaunoja meren äärelle. Kuninkaantammen alueelle Helsinkiin tulee rivitalo-kerrostalokortteleihin yhteinen pihasauna.

Kaikissa Skanskan BoKlok-yhtiöissä huoneistosaunat on korvattu pihasaunalla.

"Halusimme asunnoista kohtuuhintaiset ja neliöistä tehokkaat. Siksi luovuimme huoneistosaunoista. Mietimme jo, tehdäänkö saunoja lainkaan", sanoo yksikönjohtaja Susanna Sucksdorff Skanskasta.

Kuluttajatestissä tuli ilmi, että suomalaiset haluavat saunan, mutta omista pikkusaunoista ollaan valmiit luopumaan. Sen sijaan ihmiset ihastuivat ajatukseen yhteissaunasta pihassa, Sucksdorff kertoo.

Jo valmiissa sarjan taloissa pihasauna on ollut kovassa käytössä. Esimerkiksi Nikinmäen yhtiössä sauna lämpiää kuutena päivänä viikossa. Yksi päivä on kuivatuspäivä.

Sama on huomattu Kivistön viiden kerrostalon kohteessa. Niistä kaksi taloyhtiötä kuuluu YIT:n kohtuuhintaisen konseptin taloihin. Hintaa on haluttu pitää kurissa karsimalla kalliita ja vähälle käytölle jääviä tiloja.

"Moni asukas haluaa oman saunan sijaan lisää säilytystilaa. Yhteinen sauna on lisäksi energiatehokas, kun iso joukko käyttää samaa saunaa", sanoo projektipäällikkö Maiju Vallittu YIT Rakennuksesta.

Fakta

Nuoretkin löysivät yleiset saunat

Yleiset saunat ovat kokeneet renessanssin, sanoo toiminnanjohtaja Katariina Styrman Suomen Saunaseurasta.

Vuonna 2013 avattu Kulttuurisauna kerää Helsingissä kylpijöitä meren rannalle Hakaniemeen. Pääkaupunkiin on tulossa kaksi muuta uutta yleistä saunaa, Hernesaareen 2016 ja Jätkäsaareen 2017.

"Myös nuoriso on löytänyt yleiset saunat," Styrman iloitsee.

Saunasta haetaan elämyksiä kavereiden kanssa sekä rauhoittumista ja rentoutumista.

Kivistön korttelissa on saunan tilalla joko vaatehuone tai lisää kaappeja. Huoneistosaunojen puute ei ole hillinnyt asuntojen kysyntää, Vallittu sanoo.

Kuninkaantammen kortteleissa, Hakuninmaan pohjoispuolella, suureen osaan omistusasunnoista tulee omat saunat. Vuokra- ja asumisoikeustalojen asukkaat kylpevät pääsääntöisesti pihasaunassa.

Helsinki on höllentänyt vaatimuksia saunojen rakentamisesta. Tuoreen yhteistilaohjeen mukaan talosaunoja ei ole enää pakko tehdä.

Kuninkaantammeen tulee talosaunat ekotehokkuussyistä, kertoo projektipäällikkö Suvi Tyynilä. Hän johtaa Kuninkaantammen suunnittelua Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa.

"Ihmiset ovat luopumassa ajatuksesta, että pitää olla oma sauna. Sen sijaan yhteisöllisyys kiinnostaa", Tyynilä sanoo.

Waltzerit muuttivat saunattomaan kotiinsa vuosi sitten. Sitä ennen he asuivat kerrostalossa, jossa sauna oli kellarissa. "Siellä ei käyty", Maria Waltzer kertoo.

Nyt perhe on kylpenyt pihasaunassa ahkerasti talven läpi. Omaa saunaa Maria Waltzer on kaivannut vain muutaman kerran talvella.

"Tuli ajatus, että olisipa kiva napsauttaa oma sauna päälle. Mutta näin on parempi. Oma sauna on turha, jos sitä käyttää vain kerran viikossa. Moni kaveri pitää saunaa varastona."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!