Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Passiivitalo ei tuhlaa lämpöä

Ikosten talo asuntomessualueella pysyy lämpimänä kuin itsestään. Vasta pakkasella pitää sytyttää takka.

Koti
 
Savanna Saarikko
Ville Männikkö
Talvella taloa lämmittää takka. Messujen jälkeen taloon muuttaa Sade-koira, Jouni Ikonen sekä muu perhe.
Talvella taloa lämmittää takka. Messujen jälkeen taloon muuttaa Sade-koira, Jouni Ikonen sekä muu perhe. Kuva: Ville Männikkö

Lämmitykseen kuluu vain kolme neljä kuutiota puuta vuodessa, laskee Jouni Ikonen. Perheen uusi omakotitalo sijaitsee Vantaan asuntomessualueella.

Puita poltetaan takassa marras-helmikuussa, kun lämpötila laskee nollaan tai kylmemmäksi. Yleensä koteja aletaan lämmittää noin kymmenessä asteessa, ja puita voi kulua vuoden aikana moninkertainen määrä.

Ikoset päätyivät passiivitaloon. Sen ideana on kuluttaa mahdollisimman vähän energiaa niin lämmitykseen kuin sähkölaitteisiinkin. Lämpö ei karkaa tiiviiden seinien ja katon läpi ulos. Myös ilmanvaihdon kautta ulosmenevästä ilmasta otetaan lämpö talteen.

"Halusimme pienet asumiskustannukset ja ekologisen talon", Ikonen sanoo.

Pienestä lämmöntarpeesta suuri osa tulee ihmisistä, kodinkoneista ja auringon lämpösäteilystä. Katolla on myös aurinkokeräimiä, joiden energialla osaksi lämmitetään käyttövesi suihkuun ja muihin vesipisteisiin.

Takka lämmittää talon talvella ja puhaltaa kuumaa ilmaa lattialämmityksen putkistoon. Savupiipusta hukkalämpö kerätään talteen, ja sillä lämmitetään käyttövettä.

Talossa on varalla automaattinen sähkölämmitys, jos perhe on talvella pitkään poissa kotoa tai ei muuten halua lämmittää takalla. Ikonen uskoo, että talvipakkasilla riittää kopallinen puita koko talon lämmittämiseen.

Pakkasella ulkoa ilmanvaihtokoneelle tuleva raitis ilma esilämmitetään maapiirin avulla, ja ilma lämpiää plusasteiseksi.

Talon vaipan läpi ei karkaa lämpö eikä ilma, kertoo asiakaspalvelujohtaja Jussi Pajulahti talon valmistaneesta Passiivikivitaloista.

Ilmatiiviys ehkäisee kosteusongelmia myös yläpohjan rakenteissa, kun sisältä vuotava ilma ei kuljeta mukanaan kosteutta rakenteisiin.

Rakennus ei kuitenkaan ole täysin tiivis, vaan vesihöyry pääsee siirtymään sisältä ja rakenteista seinäeristeiden läpi ulos.

Pajulahden mukaan talon seinien kautta menevä vesihöyry haihtuu ongelmitta myös rappauksen läpi, sillä määrä pysyy pienenä eikä se ehdi kostuttaa rakenteita. Myös rakenteissa oleva rakentamisaikainen kosteus pääsee hänen mukaansa haihtumaan pois.

Lisäksi Ikosten talon rakenteissa on sensoreita, jotka hälyttävät, jos asumisaikana tapahtuu kosteusvahinko.

Ikosten talo valmistui toukokuussa. Jouni Ikonen laskeskelee, että passiivitalo ei tullut merkittävästi perinteistä taloa kalliimmaksi. Suurin hintaero, arviolta joitain tuhansia euroja, syntyi lähinnä talon vaipasta, jonka pitää olla tavallista tiiviimpi.

Toisaalta perhe säästi siinä, kun taloon ei pitänyt laittaa järeää lämmitysjärjestelmää kuten maalämpöpumppua.

Kaksikerroksinen talo maksoi Jouni Ikosen arvion mukaan 500 000 euroa. Asuinpinta-alaa on 164 neliötä, ja jos autotallin ja varaston laskee mukaan, neliöitä on 200.

Perhe oli itse rakennuttanut myös aiemman kotinsa, vuonna 2004 valmistuneen paritalon puolikkaan Vantaan Ylästössä. Senkään lämmityskustannukset eivät olleet suuret, sillä käytössä oli maalämpöpumppu. Tosin kovilla pakkasilla pumppu kuluttaa paljon sähköä.

Ikoset ovat jo myyneet entisen kotinsa ja odottavat innolla messujen loppumista, jotta he pääsevät muuttamaan uuteen kotiinsa. Siihen asti heidän pitää sinnitellä väliaikaisessa kodissa, kaksiossa Tuusulassa.

Jouni Ikonen viimeistelee uuden kotinsa pihaa asuntomessualueella. Yli vuoden kestänyt rakennusprojekti on luoppusuoralla.
Jouni Ikonen viimeistelee uuden kotinsa pihaa asuntomessualueella. Yli vuoden kestänyt rakennusprojekti on luoppusuoralla.
Ville Männikkö
Eteisessä pääsee tutkimaan ilmakiertoista lattialämmitystä.
Eteisessä pääsee tutkimaan ilmakiertoista lattialämmitystä.
Ville Männikkö
Ikosten talon seinät on rakennettu tällaisista moduuleista. Niiden sisään on valettu valubetoni.
Ikosten talon seinät on rakennettu tällaisista moduuleista. Niiden sisään on valettu valubetoni.
Ville Männikkö
Ikkunoiden yhteyteen upotetut ledit antavat epäsuoraa valoa koko huoneeseen.
Ikkunoiden yhteyteen upotetut ledit antavat epäsuoraa valoa koko huoneeseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!