Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaan varjeltu salaisuus on pikkukylä, jonne ilmestyi juna-asema

Kivistö on ollut hiljainen kylä Vantaalla. Nyt siellä on juna-asema, kerrostaloja – ja perjantaina myös asuntomessut. Uhkaako siitä tulla uusi Tikkurila?

Eija Kautonen

Kivistöä sanottiin 1800-luvulla Keimolan korveksi. Synkässä metsässä liikkui ryöväreitä ja susia.

Kun emännät veivät hevoskärryillä tavaraa maaseudulta kaupunkiin, mukaan varattiin lihanpala. Se heitettiin susille. Ryöväreitä peloteltiin huutelemalla, että takaa tulee kohta Pietin talon iso isäntä.

Sitten 1800-luvun ei Kivistössä ei ole tarvinnut pelätä.

"Tämä on maaseutu keskellä kaupunkia. Täällä on hiljaista ja luontoa vaikka millä mitalla", sanoo Gustav Åstrand, 79.

Hän muutti seudulle kaksivuotiaana vuonna 1937. Åstrandin isä tuli silloin pehtoriksi Linnan kartanoon, jonka omistivat Stockmannit. Siellä viljeltiin viljaa ja kasvatettiin karjaa.

Laura Oja
Kivistöön on rakennettu paljon 2000-luvulla.
Kivistöön on rakennettu paljon 2000-luvulla.

Alueella oli rauhallista sotavuosina. "Helsinkiä pommitettiin, mutta pommit eivät yltäneet tänne asti. Lentokoneita lensi kyllä yli."

Sotiin asti puhuttiin enimmäkseen ruotsia.

"Suomen kieli levisi vasta 1950-luvulla, kun Linnan kartanon maita myytiin ja alueelle alettiin rakentaa Kivistön omakotitaloaluetta."

Siellä Åstrand asuu edelleen – kahden kilometrin päässä Linnan kartanosta.

Åstrandin mukaan alue ei ole muuttunut paljon sitten 50-luvun. Taloja on tullut lisää, sillä vanhat tontit olivat isoja, ja nyt niitä on lohkottu ja myyty.

Lentokoneita näkee yhä, sillä Helsinki-Vantaan lentokentän laidalle on viisi kilometriä.

Laura Oja
Kivistön juna-asema on valmis. Asema näyttää nyt rakennustyömaalta, mutta sen ympärille rakennetaan kerrostaloja, kivijalkakauppoja sekä iso kauppakeskus, jonta ensimmäinen osa valmistuu vuonna 2017.
Kivistön juna-asema on valmis. Asema näyttää nyt rakennustyömaalta, mutta sen ympärille rakennetaan kerrostaloja, kivijalkakauppoja sekä iso kauppakeskus, jonta ensimmäinen osa valmistuu vuonna 2017.

Kivistö on piilossa Hämeenlinnanväylän ja lentokentän välissä. Sinne ei eksy, ellei joku pyydä kylään. Siellä on vain omakotitaloalue ja sen keskellä pieni lähikauppa, pubi ja grilli.

Liikennettä on vähän, vaikka vieressä on lentokenttä. Omakotitalotaloaluetta halkova tie ei vie lentokentälle, vaan pienempiin kyliin. Viiden aikaan on vilkasta, kun äidit ja isät palaavat kotiin.

"Pikkukylä, niinhän tätä kuvaillaan", sanoo Maria Frosterus, joka on hakemassa poikaansa päiväkodista.

Ennen Kivistöä ei tuntenut kukaan. "Kylään tulijat ihmettelivät, asuuko täälläkin ihmisiä. Nyt tunnettuus on kasvanut asuntomessujen ja Kehäradan takia", sanoo Erja Wirén. Hän on menossa ohjaamaan joogaa.

Pieni kylä käy nyt läpi isoa muutosta. Kolmen tuhannen asukkaan kylästä on tulossa 30 000 asukkaan kaupunginosa.

Taloja on rakennettu vilkkaasti koko 2000-luvun ajan. Vanhojen talojen väliin tehty uusia taloja ja uusia asuinalueita.

Tänä vuonna vauhti on vain kiihtynyt. Ensimmäiset kerrostalot valmistuivat talvella, ja Kivistön juna-asema avattiin juuri.

Ensi viikolla alkavat asuntomessut. Kun messut loppuvat, rakentaminen jatkuu. Tulee kauppakeskus, toimistoja, hotelli ja lisää taloja.

Laura Oja
Djemile Ramadani (kesk.) asuu poikaystävänsä kanssa Linnan Kartanon mailta vuokratussa talossa. Hän tekee hennatatuointia Jasmin Pentikäiselle. Oikealla Therese Österlund.
Djemile Ramadani (kesk.) asuu poikaystävänsä kanssa Linnan Kartanon mailta vuokratussa talossa. Hän tekee hennatatuointia Jasmin Pentikäiselle. Oikealla Therese Österlund.

Urbanisoituuko Kivistö niin, että siitä uhkaa tulla Tikkurila tai Myyrmäki?

Omakotitaloissa asuva väki suhtautuu muutoksiin rauhallisesti.

"Ehkä Kivistöstä tulee Vantaan ekologinen kaupunginosa", Erja Wirén arvelee.

Kivistö ei ole enää kylä, vaan Suur-Kivistö, johon kuuluu useita asuinalueita, kuten Keimola.

Kivistöstä tulee alueen keskusta. Sinne suunnitellaan viheralueita, kävelykatuja, pyöräilyteitä, kivijalkakauppoja, ekologisia rakennusmateriaaleja. Kivistöstä halutaan tehdä "Euroopan kaunein kauppakaupunki."

Vanhaa omakotitaloaluetta ei rikota. Kerrostalot ja kauppakaupunki nousevat juna-asemalle. Sinne on kilometri matkaa omakotitaloalueen keskeltä.

Kivistön eteläpuolella asutus tiivistyy, mutta pohjoisessa on toistaiseksi väljää.

Kivistössä näkee, millaista Vantaalla oli ennen. Siellä on Linnan kartano, Seutula ja kyläteitä ilman katuvaloja.

Laura Oja
Kivistön vanhaa omakotitaloaluetta kutsutaan nyt vanhaksi Kivistöksi.
Kivistön vanhaa omakotitaloaluetta kutsutaan nyt vanhaksi Kivistöksi.

Uusia asukkaita odotetaan, sillä he tuovat uusia palveluja. Kivistössä on jo leikkipuistoja, nuoriso- ja asukastilat, päiväkoteja, jalkapallokenttä ja koulu. Kohta on myös kauppoja, musiikkiopisto ja terveyskeskus.

Väestö on nuorentunut, sillä Kivistöön on muuttanut lapsiperheitä. "Päiväkotipaikan on toistaiseksi saanut nopeasti", Maria Frosterus sanoo.

Häntä mietityttää, riittävätkö koulut. "Kanniston uudessa koulussa on korjailtu sisäilmaongelmia. Kivistön vanhan koulun tilalle tulee ensi vuonna ala-aste ja, päiväkoti. Yläaste tulee vasta kuuden vuoden päästä."

Palvelut eivät valmistu yhtä nopeasti kuin asunnot.

Jos haluaisi muuttaa pois Kivistöstä, nyt olisi hyvä aika. Rakentaminen jatkuu vielä pitkään, ja tonttien arvo on noussut.

Lähikaupasta tuleva Virpi Boström arvioi, että tuhannen neliön tontti maksoi 2000-luvun alussa suunnilleen satatuhatta euroa. Nyt sillä saa puolta pienemmän tontin.

"Entistä pienemmille tonteille rakennetaan entistä hulppeampia taloja", Boström kuvaa.

Hinnat eivät kuitenkaan enää nouse niin kuin ennen. Tuhannen neliön tontti maksoi 17 000 euroa 1980-luvun lopussa.

Boström muistaa ensimmäiset talvensa Kivistössä 2000-luvun alussa. "Loin lumia pihasta aamuyöllä ennen töihin menoa. Heittäydyin pitkäkseni hankeen ja katselin tähtitaivasta. Nyt tähtitaivasta ei näe, koska ympärillä on niin paljon asutusta."

Tähdet ovat kadonneet Kivistön taivaalta, mutta se ei haittaa. Boström tai kukaan muukaan Kivistön kyläraitilla tavatuista ihmisistä ei ole muuttamassa.

"Ennen bussissa kulki vanhoja ihmisiä, nyt siellä näkee nuoria. Meillä on paljon tekemistä. On urheiluseuroja, kyläjuhlia, lions club, martat, joogaa, zumbaa ja hyvät ulkoilumaastot. Parasta on kuitenkin yhteisöllisyys. Vastaantulijaa moikataan, vaikka hän ei olisikaan tuttu."

Entä se lentokenttä?

"Lentokoneita näkee, muttei kuule", Boström sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!