Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikkalainen kaatoi saavillisen sata-asteista vettä päälleen saunassa ja muita mökkisattumuksia

Koti
 
Tuomas Vimma
Kirjoittaja on helsinkiläinen rakennusalan yrittäjä, joka saa elantonsa rakennusalan konttoritöitä tekemällä ja romaaneja kirjoittamalla.
Kirjoittaja on helsinkiläinen yrittäjä,
joka saa elantonsa rakennusalan konttoritöitä
tekemällä ja romaaneja kirjoittamalla.

Suvullamme on ollut 50-luvulta asti kesäpaikkana vanha kalastajatila Porvoon saaristossa. Kaksisataavuotias pää-rakennus ja muutamat hieman tuoreemmat täydennykset tarjoavat melko askeettisen, mutta meidän makuumme sopivan ympäristön kesäloman viettoon.

Sukumme ei ole järin laaja, mutta meillä on ollut tapana kompensoida sitä kutsumalla paljon vieraita. Ei olekaan harvinaista, että kesäviikonloppuna tiluksilla remuaa parikymmentä ihmistä ja muutama koira.

Sukulaisteni ammatinvalinnoista johtuen tuttavapiirimme on ollut hyvinkin kansainvälistä. Eivätkä mökkivieraat ole poikkeus. Pikainen vilkaisu vieraskirjaan osoittaa, että vuosien saatossa mökillämme on saunonut vieraita yli 50 maasta. Kaikki mukavia ja sivistyneitä ihmisiä.

Ulkomaalaisten isännöinti eroaa kuitenkin melkoisesti siitä, kun kaikki vieraat ovat suomalaisia. Perusasiat on nimittäin syytä kerrata aina vierailun aluksi. Siihen minulle onkin vuosien saatossa syntynyt jo rutiini. Käyn mökin perussäännöt yksityiskohtaisesti läpi varmistaakseni, että ne varmasti ymmärretään. Ulkohuussissa on kohteliasta viskata huussihaketta tuotostensa päälle, kyykäärmeitä ei kannata ottaa paljain käsin kiinni ja yhteissaunassa liian intensiivinen tuijottelu on epäkohteliasta.

Useimmille Suomessa vieraileville ulkomaalaisille hienoin kokemus on ollut mahdollisuus tutustua suomalaiseen mökkielämään. Olenkin vuosien varrella huomannut, että eniten he nauttivat siitä, kun heitä ei paapo liikoja. Oli kyse sitten saunan lämmittämisestä, käärmejahdista tai rosvopaistin valmistamisesta, osallistuminen on lähes poikkeuksetta hauskempaa kuin katseleminen vierestä drinkkilasi kädessä.

Mieleenpainuvimmat kesämuistot ovat syntyneet juuri tällaisesta kulttuurien kohtaamisesta. En ikinä unohda sitä amerikkalaista kaveria, joka kaatoi saavillisen sata-asteista vettä saunassa päähänsä, kävi hoidattamassa itsensä sairaalassa ja istui jo seuraavana iltana jälleen ylälauteilla. Tai sitä ranskalaismiestä, joka joutui tappamaan kyykäärmeen ruosteisilla puutarhasaksilla. Puhumattakaan siitä uusiseelantilaisesta, joka näytti taitonsa lämmittämällä pimeän saunan märillä puilla ja kolmella tulitikulla.

Se, että korttipelissä hävinnyt iranilainen pistettiin rangaistuksena juoksemaan kaksi kertaa alasti mökin ympäri naisten kannustaessa, saattoi mennä hieman överiksi. Tai sitten ei. Saipahan ainakin kesämuiston, joka ei aivan heti unohdu.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!